NPO Start en NPO Plus: online publieke tv-zenders kijken

NPO Start en NPO Plus: online publieke tv-zenders kijken De televisieprogramma's van de Nederlandse publieke omroep (NPO) kan men ook op het internet bekijken. De gratis dienst hiervoor heet NPO Start. Men kan op hun website recente programma's terugkijken, maar ook via een livestream naar tv-zenders van de NPO kijken. Daarnaast bestaat de betaalde dienst NPO Plus. Daarbij heeft men meer mogelijkheden, onder meer voor het bekijken van programma's uit het archief van de NPO.

Historie: Nederlandse publieke omroep

Oorsprong publieke omroep

De eerste Nederlandse radio-uitzendingen in 1919 waren een particulier initiatief. In de loop van de jaren twintig ontstonden er echter publieke omroepverenigingen, zoals de KRO, VARA en NCRV,die het als hun maatschappelijke taak zagen om voor hun politieke of kerkelijke achterban (zuil) programma's te maken. Zij gingen samenwerken in de Nederlandse publieke omroep (NPO).

Publieke omroep op tv

Toen in de jaren vijftig de tv in Nederland werd geïntroduceerd, werd de zendtijd op dat medium verdeeld door die verzuilde publieke omroep. Decennialang hadden de publieke omroepen het monopolie op legale tv-uitzendingen in Nederland. Commerciële omroepen die probeerden uit te zenden, werden verboden.

Pas eind jaren tachtig kreeg de Nederlandse publieke omroep legale concurrentie van commerciële tv. Dat kwam van RTL, dat de Nederlandse wetgeving omzeilde door officieel een Luxemburgse omroep te zijn. Kort daarna werd het ook in Nederland legaal om commerciële tv te maken. De grotere concurrentie zorgde ervoor dat de verschillende publieke omroepverenigingen, die voorheen allen op hun eigen eilandje zaten en bijvoorbeeld elk een eigen avond op tv vulden, voortaan sterker met elkaar samen gingen werken.

Publieke omroep op het internet

In de tweede helft van de jaren negentig werd de Nederlandse publieke omroep ook actief op het internet. Naast de sites van de individuele omroepen, zette men ook sterk in op één grote, gezamenlijke site van de omroep. Die heette oorspronkelijk Omroep.nl.
In 2003 richtte men de website Uitzending Gemist op. Hierop kon men tv-programma's van de publieke omroep terugkijken. De naam van die site werd enige jaren later veranderd in NPO Gemist. Vervolgens wijzigde men in 2017 de naam in NPO Start.

NPO Start

Online terugkijken

Op de website van NPO Start kan men gratis de recente tv-uitzendingen van de publieke zenders terugkijken. Dit geldt sowieso voor alle programma's die de Nederlandse publieke omroep zelf maakte. Bij sommige programma's die ze hebben aangekocht (of waarin veel aangekochte beelden zitten) geldt dat men ze vanwege uitzendrechtenkwesties niet (of slechts zeer kort) online kan terugkijken. Dit is met name het geval bij sommige internationale films, documentaires en sportprogramma's.

Reclames

Om inkomsten te genereren uit de gratis website NPO Start, zitten er reclames op die site. Als men een uitzending terug wil kijken, dan begint de video vaak met een korte reclamespot. Het is niet mogelijk om zo'n Ster-reclame door te spoelen, men dient die uit te kijken voordat men de rest van de video kan bekijken.

Gratis livestream

Op de site van NPO Start kan men ook gratis via een livestream naar tv kijken. Hun tv-aanbod bestaat uit de drie hoofdzenders (NPO1, NPO2 en NPO3) en diverse themazenders, waaronder NPO Politiek, Zappelin Extra en NPO Nieuws.

Hoofdzenders via de gratis livestream

De drie belangrijkste zenders van de publieke omroep zijn NPO1, NPO2 en NPO3. Die kan men dus allen in Nederland via een gratis livestream bij NPO Start bekijken. NPO1 is het 'vlaggenschip van de NPO', waarop de belangrijkste programma's te zien zijn, zoals het Acht Uur Journaal, grote talkshow zoals Op1 en M, maar ook het grote amusement, zoals Boer Zoekt Vrouw, Wie Is De Mol en Even Tot Hier. Op NPO2 zendt men onder meer programma's uit die voor verdieping moeten zorgen, zoals Nieuwsuur en documentaires. Op NPO3 richt men zich vooral op jongere doelgroepen.

Themakanalen via de gratis livestream

NPO Politiek

Op die politieke themazender NPO Politiek zijn de debatten van de Tweede Kamer live te zien. Dat geldt vooral voor de plenaire debatten, maar ook voor de belangrijke commissievergaderingen. Ook de vrijdagse persconferentie van de premier is hierop live te zien. Daarnaast zendt men vaak programma's uit waarin politiek een hoofdrol speelt, zoals oude afleveringen van 'Andere Tijden' over grote politieke kwesties.

NPO Nieuws

Op de nieuwszender NPO Nieuws kan men de hele dag door het NOS Journaal bekijken; ook zijn hier grote nieuwsmomenten live op te volgen, zoals de ingelaste persconferenties van de premier.

Zappelin Extra

Op de zender Zappelin Extra kan men 24 uur per dag naar allerlei kinderprogramma's kijken, waaronder Sesamstraat.

Livestream geo-restricted

Bij de gratis livestream geldt dat deze om uitzendrechtenkwesties wel geo-restricted is: alleen in Nederland kan men live alle programma's via zo'n gratis stream op de site bekijken.

App (smartphone)

Naast de website van NPO Start, biedt men ook een app aan van NPO Start. Daarmee kan men de functies van hun site gebruiken op een smartphone of tablet. Deze app is eveneens gratis.

NPO Plus

Naast de gratis dienst NPO Start, heeft men ook de betaalde streamingdienst NPO Plus. Tot aan maart 2020 heette die dienst NPO Start Plus, maar om de verwarring tussen de gratis dienst en de betaalde dienst te verkleinen, heeft men besloten om de naam te wijzigen in NPO Plus.

Vergelijking: verschil tussen NPO Start en NPO Plus

Wat zijn de verschillen tussen NPO Start en NPO Plus? NPO Start is gratis, voor NPO Plus dient men te betalen. Bij NPO Start zijn programma's in principe een week terug te kijken. Bij NPO Plus zijn programma's veel langer terug te kijken (minstens 365 dagen), waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld een heel seizoen van een serie te 'bingen'. Ook biedt NPO Plus bij sommige programma's (waaronder dramaseries) de mogelijkheid om ze al vooruit te kijken, nog voordat ze op tv zijn uitgezonden. Op NPO Start is vaak reclame te zien als men een video bekijkt. NPO Plus is daarentegen reclamevrij. NPO Plus biedt ook een betere beeldkwaliteit dan NPO Start.

Hoeveel kost NPO Plus?

Hoe duur is het om een abonnement te hebben op de streamingdienst NPO Plus? Anno 2020 kost een abonnement op die streamingdienst 2,95 euro per maand.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De talkshow M bekijken op tv of via een livestreamDe talkshow M bekijken op tv of via een livestreamMargriet van der Linden presenteert de talkshow M. Dit programma is bij de Nederlandse publieke omroep te zien op de tel…
Sesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenSesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenHet programma Sesamstraat bestaat sinds 1969. Het is sinds 1976 ook in Nederland te zien. Dit programma biedt een zeer p…
Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet)Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet)Sinds januari 2020 zendt de Nederlandse publieke omroep (NPO) de dagelijkse talkshow Op1 uit. Dit praatprogramma is elke…
Voetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamIn 2021 speelt het Nederlands elftal twee keer tegen Turkije. Dit zijn een kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampio…

Wereldkaart coronavirus van de Johns Hopkins UniversityWereldkaart coronavirus van de Johns Hopkins UniversityIn 2020 wordt de wereld zwaar getroffen door het coronavirus. Tijdens deze coronacrisis houdt de Johns Hopkins Universit…
Streamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij TalpaStreamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij Talpa'Kijk.nl' is de naam van de streamingdienst van Talpa Media. Hierop kan men online naar de tv-programma's kijken van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://pers.npo.nl/persberichten/duidelijker-onderscheid-tussen-npo-start-en-npo-plus#content
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/NPO_Plus
  • https://www.totaaltv.nl/nieuws/npo-start-plus-wordt-npo-plus/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_publieke_omroep
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.