Tv kijken op het internet via een livestream

Tv kijken op het internet via een livestream Om tv-programma's te bekijken, heeft men in de 21e eeuw niet meer per se een televisie nodig. Veel programma's kan men ook via het internet bekijken op een smartphone, laptop of andere computer. Op veel websites van tv-zenders bestaat de mogelijkheid om online via een livestream naar de zender te kijken. Daarnaast bestaan er ook allerlei specifieke apps waarmee men eveneens legaal live via een stream een bepaalde zender kan bekijken. Bovendien worden er tv-programma's geproduceerd die helemaal niet op de reguliere televisiezenders worden uitgezonden en dus ook niet op televisietoestellen te bekijken zijn, maar alleen online via een stream op een computer of smartphone te zien zijn.

Tv en internet

De tv werd in Nederland in de jaren vijftig op de consumentenmarkt geïntroduceerd. Op 2 oktober 1951 vond de eerste officiële Nederlandse tv-uitzending plaats. In de daaropvolgende decennia groeide de televisie uit tot een bijna onmisbaar apparaat in miljoenen Nederlandse huiskamers.

Opkomst internet

Eind jaren negentig beleefde het internet zijn grote opmars. Via het internet was het in theorie al snel mogelijk om op de computer via een livestream naar een tv-programma te kijken. In die oertijd was dat echter nog geen praktische optie. De internetverbindingen waren nog niet erg snel en bovendien betaalden eind jaren negentig de meeste Nederlanders bij hun internetverbinding via de telefoonlijn nog per minuut dat ze online waren. Lange tv-programma's kijken via het internet zou dus een relatief dure grap worden.

Revolutie

In de daaropvolgende jaren maakte het internet echter een revolutie door. Men kreeg betere en snellere verbindingen, waarbij men ook niet meer per minuut betaalde, maar een vast bedrag per maand. Voor veel Nederlanders was niet meer de tv, maar het internet het belangrijkste medium in hun leven.

Tv via internet: livestream of terugkijken

Veel mensen uit de jongere generatie hebben zelfs geen tv-apparaat of tv-abonnement meer. Als zij toch een tv-programma willen zien, dan doen ze dat bijvoorbeeld op hun smartphone, laptop of andere computer. Op het internet zijn onderhand immers heel veel mogelijkheden te vinden om tv-programma's te bekijken. Een voorbeeld daarvan is de livestream: via zo'n stream kijkt men online live naar tv.

Geo-restricted livestream

Voor livestreams van diverse tv-uitzendingen geldt wel, dat ze 'geo-restricted' zijn. Dit heeft vooral te maken met de online uitzendrechten die een omroep voor een bepaald programma of een bepaald evenement alleen maar voor één land heeft. De NOS heeft bijvoorbeeld alleen de uitzendrechten van de livestream van de Tour de France voor Nederland. Het gevolg daarvan is dat in Nederland de livestream van hun Tour-uitzendingen op de website van de NOS bekeken kan worden, maar dat zo'n livestream in het buitenland geblokkeerd ('geo-blocked') zijn.

NPO (Publieke omroep)

Hoofdzenders

De Nederlandse publieke omroep (NPO) heeft een zeer goed aanbod van tv-uitzendingen via een livestream. De gratis streamingdienst van de publieke omroep heet NPO Start. Bij hen kan men gratis via livestreams onder meer hun reguliere hoofdzenders NPO1, NPO2 en NPO3 (het vroegere Nederland 1, 2 en 3) bekijken. Zo kan men dus elke avond op dat platform kijken naar een livestream van populaire programma's zoals de talkshow Op1, het NOS Journaal, Studio Sport, Even Tot Hier, Nieuwsuur en de talkshow M.

Themakanalen

Verder zijn er op die website ook gratis livestreams beschikbaar van een groot aantal themakanalen van de NPO, waaronder NPO Politiek en NPO Nieuws. Op het themakanaal NPO Nieuws is bijvoorbeeld 24 uur per dag het NOS Journaal te bekijken. Op de zender NPO Politiek worden de debatten van de Tweede Kamer live uitgezonden. Eveneens is het mogelijk om op die zender (of via de gratis livestream van die zender) te kijken naar de persconferenties van de premier. In de zomer, als het parlement met reces is, wordt de zender NPO Politiek soms vervangen door de zender NPO Sport, waarop grote sportevenementen live te zien zijn.

Bij de NPO kan men ook via een gratis livestream kijken naar het themakanaal Zappelin Extra. Daarop kan men 24 uur per dag naar kindertelevisie kijken. Op die zender is bijvoorbeeld ook meermaals per dag Sesamstraat te bekijken.

Losse livestreams van de NPO

Naast de livestreams van de reguliere zenders en de themakanalen, heeft de publieke omroep ook een aanbod aan losse livestreams, voor nieuwsgebeurtenissen en evenementen. Zo is er regelmatig een livestream te vinden van bijvoorbeeld belangrijke persconferenties van politici, of van sportwedstrijden, die niet live op tv te zien zijn. Zo'n gratis livestream is doorgaans op de website van de NOS te vinden. De NOS zendt bijvoorbeeld elke persconferentie van de premier via een livestream uit.

Livestream NOS Journaal

Bij de NOS biedt men ook meerdere mogelijkheden om het NOS Journaal op het internet te bekijken. Zo biedt men een stream aan om het journaal live te volgen via NPO Nieuws, maar het is ook mogelijk om via een stream de laatste uitzending van het journaal automatisch vanaf het begin te bekijken.

Uitzending gemist: NPO Start en NPO Plus

Voor de meeste programma's bij de NPO geldt dat men deze ook na afloop van de live-uitzending nog terug kan bekijken op een laptop of smartphone. Dit kan onder meer via de streamingdiensten NPO Start en NPO Plus. Vanwege rechtenkwesties zijn echter sommige programma's (met name films of documentaires) slechts zeer kort en soms zelfs helemaal niet beschikbaar op de gratis streamingdienst NPO Start. Bij de betaalde dienst NPO Plus is elke stream daarentegen minstens 365 kort te bekijken.

RTL Nederland

Hoe zit het met het online bekijken van de zenders van RTL Nederland, zoals RTL4 RTL5, RTL7, RTL8 en RTLZ? De zender RTLZ heeft een openbare livestream op haar website, waarmee men deze zender direct op een laptop of smartphone kan bekijken. De overige zenders van RTL hebben niet een openbare livestream.

Wanneer men echter een account bij Videoland aanmaakt, kan men wel de programma's terugkijken. Dit is een abonnement waarvoor men dient te betalen. Deze dienst heeft ook allerlei andere opties, waaronder zelfs de mogelijkheid om diverse programma vooruit te bekijken, nog voordat ze op tv te zien zijn. Ook zijn er diverse programma's zelfs exclusief op Videoland te zien, die niet op tv worden uitgezonden.

Talpa Broadcasting (SBS)

Bij Talpa Broadcasting (het bedrijf van onder meer SBS6, SBS9, Net5 en Veronica) zijn op de website geen gratis livestream beschikbaar van hun tv-zenders. Zij hebben echter wel het gratis online tv-platform Kijk. Wanneer men daar een account heeft, dan krijgt men bij dat platform uitgebreide mogelijkheden om programma's terug te bekijken nadat ze zijn uitgezonden.

Veronica gratis livestream bij sportevenementen

Hoewel men op de site van Veronica niet integraal live naar deze zender kan kijken, biedt deze omroep wel vaak een gratis livestream aan van evenementen waarvan zij de uitzendrechten hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor voetbalwedstrijden die zij live op tv uitzenden. Zij bieden echter ook dikwijls een livestream aan, waarmee men integraal live naar evenementen kan kijken, waarvan Veronica de uitzendrechten heeft, doch die zij op tv niet integraal live uitzenden. Dit geldt bijvoorbeeld voor evenementen van Glory en UFC, die bij hen dikwijls slechts in samenvatting op tv te zien zijn, maar die men wel integraal live online via een gratis livestream mag bekijken. Bij zo'n livestream van Veronica kan men inloggen met een account van Kijk, maar indien men dat niet heeft, kan men ook inloggen met zijn of haar Facebook-account.

Veel tv-zenders online bekijken: NLZIET

De publieke omroep en de grote commerciële omroepen (RTL en Talpa) werken samen in de streamingdienst NLZIET. Daarbij kan men online de zenders van de NPO, RTL en Talpa via een livestream bekijken. Ook kan men programma's van deze omroepen terugkijken. Dit is echter wel een dienst waarop men een betaald abonnement dient te nemen.

Livestream Regiozenders

Voor veel provinciale zenders geldt hetzelfde als voor de zenders van de NPO (Nederlandse publieke omroep): de regiozenders zijn doorgaans geheel gratis via een openbare livestream op de website van de zender te bekijken. Slechts incidenteel is er niet een livestream van hun uitzending beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer zij de uitzendrechten van een programma delen met een andere omroep en de regionale zender niet de online uitzendrechten voor de livestream heeft. Naast de 'publieke' (provinciale) regiozenders, zijn er ook commerciële regiozenders zoals Podium Tv. Bij Podium Tv is veel sport en cultuur live op tv te zien in Noord-Nederland; per livestream zijn hun uitzendingen in heel Nederland te zien.

Family7 - livestream voor leden

De Nederlandse christelijke tv-zender Family7 is niet gratis online te bekijken. Er is wel een livestream van deze evangelische zender op hun website te vinden, maar om deze stream van 'Family7 internet tv' te bekijken, dient men wel een abonnement te hebben. Voor drie euro per maand (anno 2019) kan men 'sponsor' worden van Family7. Men krijgt dan het maandblad Family7 Tv Magazine en kan daarnaast beschikken over de streams en diensten van 'Family7 internet tv'.

Livestream Ziggo Sport

De zenders van Ziggo Sport zijn per livestream te bekijken via de Ziggo Sport Totaal Go App. Hiervoor dient men echter wel een abonnement te hebben op Ziggo Sport Totaal. Wanneer men echter geen abonnement heeft en toch één specifieke uitzending van Ziggo Sport op de smartphone of laptop wil bekijken, dan is het mogelijk om dit via 'pay per view' te doen. Men betaalt dan enkele euro's om die livestream te kunnen bekijken.

ESPN Sports: livestream op de Go App

Ook de kanalen van ESPN Sports zijn online te bekijken per livestream. Net als Ziggo Sport heeft ook ESPN (het voormalige FOX Sports) een aparte app waarop elke livestream bekeken kan worden: de ESPN Watch App. Vanzelfsprekend dient men een abonnement te hebben om deze betaalzenders via een livestream te kunnen bekijken via die app. ESPN Sports heeft niet een 'pay per view'-optie, waarmee men bijvoorbeeld één specifieke livestream van één wedstrijd uit de Eredivisie zou kunnen bekijken. Anno 2021 heeft ESPN Sports ook niet meer de mogelijkheid van een dagpas voor de livestream. Zo'n dagpas is daarentegen nog wel te kopen voor digitale tv van ESPN Sports.

Eurosport: elke livestream op de Eurosport Player

De uitzendingen van Eurosport zijn eveneens online via een livestream bekijken op een computer of smartphone. Ook deze sportomroep heeft hiervoor een aparte app: de Eurosport Player App. Op deze app kan men overigens niet alleen livestreams bekijken van sportevenementen die worden uitgezonden op de tv-zenders Eurosport 1 en Eurosport 2. Daarnaast zijn op die app ook livestreams beschikbaar van evenementen waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar die niet op tv bij Eurosport te zien zijn, omdat er geen plek in de tv-programmering was (omdat er dan andere grote sportevenementen live op de tv-zenders van Eurosport worden uitgezonden). Om een stream op die app te bekijken, dient men er wel een betaald abonnement op te hebben.

Discovery+

Met ingang van 2021 zijn de uitzendingen van Eurosport ook op Discovery+ te bekijken. Discovery is het moederbedrijf van Eurosport. Via hun app zijn ook veel andere zenders van dit bedrijf online te zien, zoals TLC en Animal Planet.

VTM

Bij het Vlaamse VTM zijn de uitzendingen ook per livestream via de site te bekijken. Veel uitzendingen zijn echter geo-blocked voor kijkers in Nederland, omdat zij de uitzendrechten alleen voor België hebben. Toch zijn er ook heel wat uitzendingen (bijvoorbeeld van Ethias Crossen) wel geheel legaal per stream vanuit Nederland te bekijken. Om een gratis livestream bij VTM te bekijken, kan men inloggen op de site met een account van Medialaan, of met een Facebook-account.

Telenet Play Sports

Ook Telenet Play Sports biedt haar live tv-uitzendingen aan via een livestream op het internet. Telenet is een Vlaamse telecombedrijf. Play Sports is haar sportomroep. Oorspronkelijk waren hun live-uitzendingen alleen op tv in Vlaanderen te bekijken. Zij hebben de Telenet Play Sports Go App ontwikkeld. Daarmee kan men (met een abonnement op die app) in de hele EU per livestream naar hun live-uitzendingen kijken.

Alle zenders online via livestream bekijken: Ziggo Go App (Horizon)

Bij de meeste opties die hierboven in dit artikel genoemd zijn, gaat het om mogelijkheden die tv-zenders bieden om hun programma's via een stream op bijvoorbeeld een smartphone of laptop of andere computer te bekijken. De meeste genoemde mogelijkheden gelden dus ook voor mensen die geen tv-abonnement hebben, maar wel een internetabonnement. Voor mensen met een tv-abonnement bestaan er doorgaans echter meer mogelijkheden om online naar tv te kijken.

Een goed voorbeeld daarvan is de Ziggo Go App. Deze dienst heette in het verleden Ziggo Horizon. Via Ziggo Go is het mogelijk om alle zenders die men in het tv-abonnement heeft, ook op het internet via een stream te bekijken. Men kan elke tv-uitzending op de Ziggo GO App in de gehele EU bekijken. Daarnaast zijn er bij Ziggo Go ook extra diensten te vinden. Zo kan men via die app programma's opnemen, of gemiste programma's terugkijken. Wanneer men een extra abonnement afsluit kan men bijvoorbeeld via Ziggo Go ook een groot aanbod aan 'Movies & Series' bekijken.

Livestream iTV en Interactieve Tv (KPN)

De bovengenoemde Go App van Ziggo is een groot succes geworden. Daarom heeft KPN voor haar klanten een soortgelijke dienst geïntroduceerd. Klanten van KPN kunnen op hun smartphone of tablet naar tv kijken op de iTV-app. Zij kunnen op een laptop of desktop computer tv kijken via de site van Interactieve Tv.

Proximus en Telenet

Ook Belgische tv-aanbieders zoals Proximus en Telenet bieden aan haar abonnees een soortgelijke Go App aan.

UFC Tv, Bellator, Enfusion en Glory: eigen live-uitzendingen online

Er zijn ook heel wat grote organisaties die zich niet meer volledig afhankelijk maken van televisie-omroepen, maar die op professionele wijze hun eigen 'tv'-programma's ontwikkelen en die online uitzenden. Diverse grote vechtsportorganisaties doen dat bijvoorbeeld. De UFC (MMA) doet dat bijvoorbeeld al jaren vanuit Amerika via het online platform UFC Tv. Met ingang van het najaar van 2020 gaat ook Glory Kickboxing zich veel meer focussen op het zelf ontwikkelen van live-uitzendingen. Deels doen zij dat in eigen beheer, deels doen ze het in samenwerking met Spike Tv. Ook Bellator biedt online op hun app eigen uitzendingen aan. De vechtsportorganisatie Enfusion biedt dikwijls een eigen livestream (via PPV) van hun evenementen aan.

Schaken: eigen live-uitzendingen FIDE en World Chess

Ook de schaakbond FIDE verzorgt eigen live-uitzendingen op hun websites. Eveneens is er veel schaken per livestream te volgen op de site World Chess.

Barca Tv, Celtic Tv, AZ en Ajax

Ook zendt bijvoorbeeld de voetbalclub Ajax weleens oefenwedstrijden uit via een livestream op hun YouTube-channel. Een voetbalclub die dat nog veel professioneler aanpakt is FC Barcelona. Zij hebben hun eigen online zender 'Barca Tv', waarop onder meer hun 'pre season'-wedstrijden live te zien zijn. De Schotse club Celtic heeft eveneens zijn eigen online tv-zender. Daarop zendt men regelmatig exclusief live wedstrijden uit, waaronder bijvoorbeeld het duel AZ-Celtic op 26 augustus 2021 in de voorronde van de Europa League. Dat duel AZ-Celtic wordt tegelijkertijd ook per livestream uitgezonden door de Alkmaarse voetbalclub. Die stream bevindt zich onder meer op het Facebook-account van deze club.

WFL: Boxing Influencers,

Bij de WFL is bijvoorbeeld per livestream Boxing Influencers te bekijken. WFL is een afkorting van World Fighting League. Bij sommige evenementen werken zij qua live-uitzending samen met Spike Tv. Dan is de uitzending ook per livestream op een tv-app te zien. Ze hebben echter ook evenementen (zoals de Boxing Influencers Livestream-editie van 28 mei 2021), waarbij er geen live tv-uitzending is en het alleen online via hun eigen PPV-stream te bekijken is.

Fite Tv, HandbalTv, Schaatsen, MotoGP en GCN

Ook bestaan er diverse online aanbieders en producenten van live-uitzendingen van sport, die zich puur op het internet richten. In de vechtsportwereld bestaat bijvoorbeeld de online zender Fite Tv. In de wielerwereld bestaat er GCN (Global Cycling Network). In het Nederlandse handbal heeft men de online tv-zender Handbal Tv. Veel marathons in het schaatsen zijn via een livestream te bekijken via Schaatsen.nl. Ook is er een livestream-dienst van de MotoGP voor de motorraces.

Fanmio.com en Triller

Ook algemenere websites verzorgen hun eigen online uitzendingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Fanmio en Triller. Op de site van Fanmio is bijvoorbeeld per livestream via PPV (Pay Per View) naar het gevecht van Logan Paul en Floyd Mayweather te kijken. De sociale netwerksite Triller bood bijvoorbeeld de internationale stream aan van de comeback van Mike Tyson.

Viaplay (NENT) met ingang van 2022: Formule 1 en darts

De Scandinavische streamingdienst Viaplay is met ingang van 2022 ook actief in Nederland. Viaplay is een onderdeel van de Nordic Entertainment Group (NENT). Viaplay zendt per livestream onder meer de Formule 1 en het PDC Darts uit. Ook veel buitenlands voetbal (waaronder Premier League en Bundesliga) is per livestream bij Viaplay te bekijken. Om zo'n stream van hen te bekijken, dient men wel een abonnement bij Viaplay te hebben. Het is mogelijk om zo'n abonnement bij Viaplay zelf te kopen, maar het is ook mogelijk om via een een tv-provider een abonnement aan te schaffen voor Viaplay. Hoewel Viaplay zelf niet een tv-omroep is, maar een app, kan Viaplay wel mede via zulke tv-providers zoals KPN en Ziggo bekeken worden. Viaplay is wat dat betreft vergelijkbaar met Videoland, Netflix en DAZN. Dat zijn net als Viaplay eigenlijk online apps, maar worden door veel mensen ook op hun tv-toestel bekeken.

Kranten: livestream AD, HLN en L'Équipe

Ook diverse kranten zijn in de loop der jaren online 'live tv' gaan maken. Zo zijn in België veel voetbalwedstrijden en veldritten via een livestream te bekijken bij de krant HLN (Het Laatste Nieuws). In Frankrijk zendt de krant L'Équipe veel evenementen live uit. In Nederland verzorgt het AD regelmatig exclusieve livestream van grote evenementen, zoals het NK veldrijden, of de Nederlandse stream van de comeback van Mike Tyson. Zo'n stream is vaak gratis. Men dient echter wel een (gratis) account aan te maken om de livestream bij zo'n dagblad te kunnen bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Voetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamVoetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamDe bijnaam van het Belgische nationale voetbalelftal is 'De Rode Duivels'. De wedstrijden van het Belgische nationale te…
Vrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamVrouwenvoetbal Nederland: Oranje Leeuwinnen via livestreamHet Nederlandse vrouwenvoetbalteam 'de Oranje Leeuwinnen' behoort tot de populairste sportploegen van Nederland. De weds…

Wat is rigging en waarom is het belangrijk voor 3D-animatie?Bijna iedereen zal wel eens van de term 'animatie' gehoord hebben. Echter, voordat een animator kan beginnen met het ani…
Hoe besparen op de aankoop van spelletjes op Steam?Hoe besparen op de aankoop van spelletjes op Steam?Iedereen die regelmatig videogames op de computer speelt, kent Steam wel. Steam is een digital rights management (DRM)-p…
Bronnen en referenties
  • https://www.ziggogo.tv/nl/about/learn-more.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_televisie
  • http://www.sbs.nl/merken/sbs6/
  • https://www.npo.nl/live
  • https://www.rtl.nl/premium
  • https://www.family7.nl/kijken
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 30-12-2021
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.