Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet)

Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet) Sinds januari 2020 zendt de Nederlandse publieke omroep (NPO) de dagelijkse talkshow Op1 uit. Dit praatprogramma is elke avond te zien op de televisiezender NPO1 (Nederland 1). Daarnaast is het mogelijk om de 'Late Night Talkshow' Op1 te bekijken op het internet via een livestream op een computer of een smartphone. Ook kan men de uitzendingen van deze talkshow op het internet terugkijken.

Late Night Talkshows in Nederland

Tot ver in de jaren negentig was er in Nederland eigenlijk geen succesvolle dagelijkse 'Late Night Talkshow'. De meeste succesvolle talkshows waren in die tijd wekelijkse programma's. Er waren wel diverse pogingen in Nederland tot een dagelijkse 'Late Night Talkshow', maar die flopten meestal. Daar kwam verandering in door het duo Barend en Van Dorp.

In de zomer van 1998 hadden zij bij RTL4 een dagelijkse talkshow die in het teken van het WK voetbal 1998 stond. Vanwege het succes van dat programma werd hen gevraagd om met ingang van 1999 een dagelijkse 'Late Night Talkshow' te gaan presenteren, waarin de kijkers een mix gepresenteerd kregen van politiek, amusement en sport. In 2005 verhuisde het programma van RTL4 naar Talpa. Daar nam het talkshowduo in de zomer van 2006, tijdens het WK voetbal, afscheid van zijn kijkers, mede omdat Henk van Dorp besloten had om met pensioen te gaan.

Pauw en Witteman

In de nazomer van 2006 sprongen Jeroen Pauw en Paul Witteman in het gat in de tv-markt, dat Barend en Van Dorp hadden achtergelaten. Met ingang van september van dat jaar presenteerden zij op elke doordeweekse dag de 'Late Night Talkshow' Pauw en Witteman. Hun programma was te zien bij de publieke omroep (Nederland 1).

Nadat Witteman in 2014 besloot om het qua werk wat rustiger aan te gaan doen, nam Jeroen Pauw de presentatie voortaan in z'n eentje voor z'n rekening. De naam van de talkshow werd daarom logischerwijs veranderd in Pauw. In die periode had ook RTL4 ook weer enige tijd een succesvolle talkshow: RTL Late Night met Humberto Tan.

Jinek en haar vertrek

Op de zender Nederland 1 (NPO1) werd de talkshow van Jeroen Pauw vanaf 2015 regelmatig afgewisseld met die van Eva Jinek. Om de beurt hadden zij telkens enkele maanden dagelijks om elf uur een talkshow op die zender. Beide shows scoorden goede kijkcijfers en oogsten ook veel positieve tv-recensies.

Aan het eind van het jaar 2019 werd het duidelijk dat Eva Jinek de publieke omroep zou verlaten voor het commerciële RTL4. Bij de publieke omroep hoopte men vervolgens dat Jeroen Pauw zijn show voortaan nog wat vaker zou willen presenteren, zodat men hiermee het gat in de programmering op zou kunnen vangen, dat in de eerste maanden van 2020 zou vallen vanwege het vertrek van Jinek.

Jeroen Pauw had echter geheel andere plannen. Hij wilde juist wat minder vaak gaan presenteren en besloot zijn dagelijks talkshow te beëindigen. Hierdoor dreigde de Nederlandse publieke omroep met ingang van januari 2020 geen dagelijkse 'Late Night Talkshow' meer te hebben.

Talkshow Op1

De Nederlandse publieke omroep (NPO) besloot daarop om de nieuwe talkshow Op1 te gaan produceren. Deze show is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen vier omroepen: BNNVARA, WNL, EO en Omroep MAX. Per avond wordt de talkshow Op1 gepresenteerd door een duo van presentatoren van één van deze omroepen. De eerste uitzending van Op1 was op 6 januari 2020.

Hoe laat is Op1 op tv te zien?

Hoe laat begint de talkshow Op1? Doorgaans begint Op1 om circa 22u20. Dit is dus duidelijk vroeger dan voorheen de talkshow van Jeroen Pauw, die om 23u00 begon. Men heeft hier om diverse redenen voor gekozen. De belangrijkste was echter, dat RTL4 oorspronkelijk aankondigde dat de show van Jinek voortaan om 22u30 zou beginnen. Bij de NPO was men bang dat zij te veel kijkers zou 'vasthouden', als zij een half uur eerder zou beginnen dan Op1. Daarom besloot men om Op1 al om 22u20 te laten beginnen.

Wie zijn de gasten bij Op1?

Wie zijn er te gast bij dit praatprogramma? Dat wordt elke avond onder meer gemeld op pagina 229 van NOS-teletekst. Vanwege de actualiteit kan men echter afwijken van de oorspronkelijk aangekondigde gastenlijst en toch nog enkele andere gasten uitnodigen.

Livestream Op1: diverse opties

Behalve op televisie, wordt de talkshow Op1 ook uitgezonden via een livestream op het internet. Met zo'n livestream is dit programma dus op een computer of smartphone bekijken. Zo'n livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Er zijn diverse opties waarmee de talkshow Op1 via een livestream bekeken kan worden.

Livestream Op1 via NPO Start (gratis)

De talkshow Op1 is elke avond te bekijken via een gratis livestream van NPO Start. Dat is de streamingdienst van de publieke omroep. Zij bieden een gratis livestream aan van de hoofdzenders van de NPO, waaronder dus ook de zender NPO1 waarop deze talkshow te zien is.

Wie Op1 via een livestream op een desktop computer, laptop of notebook wil bekijken, kan dat doen via de website van NPO Start. Wie de talkshow OP1 via een livestream op een smartphone of tablet wil bekijken, kan dat doen via de gratis NPO Start-app. Bij de livestream van NPO1 geldt overigens wel dat deze dikwijls geo-restricted is. Vanwege uitzendrechtenkwesties is niet elk programma van die zenders per livestream buiten Nederland te bekijken.

Via NPO Start is het niet alleen mogelijk om per livestream naar televisie te kijken, men kan bij hen ook veel programma's terugkijken. Doorgaans geldt bij hen dat elk programma zeven dagen lang gratis via een stream terug kan worden gekeken.

Livestream NLZIET

Het is ook mogelijk om Op1 via een livestream van NLZIET te bekijken. Die streamingdienst is een samenwerkingsverband tussen de publieke omroep en de grote commerciële omroepen (RTL Nederland en Talpa Broadcasting). De tv-programma's van deze omroepen zijn per livestream bij die streamingdienst te zien. Wie bij NLZIET een livestream wil bekijken, dient wel een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Abonnees van NLZIET die Op1 via een livestream op een desktop computer willen bekijken, kunnen hiervoor inloggen op de site van NLZIET. Wie de livestream op een smartphone willen bekijken, kunnen hiervoor hun NLZIET-app gebruiken. Een voordeel van NLZIET vergeleken met het gratis NPO Start is, dat men hierop langer programma's kan terugkijken. Elke stream is bij hen minstens 365 dagen terug te kijken. Een ander voordeel is, dat elke livestream van NLZIET bekeken kan worden in de hele EU.

Livestream NPO Plus

Het is eveneens mogelijk om via NPO Plus met een livestream naar de talkshow Op1 te kijken. Om via die dienst een livestream te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Eén van de voordelen van NPO Plus tegenover het eerder genoemde (gratis) streamingdienst NPO Start is echter, dat men bij deze betaalde dienst (net als bij NLZIET) elke stream minstens 365 kan terugkijken.

Livestream Tv-App

Het is eveneens mogelijk om Op1 te bekijken via een livestream van een tv-provider. Heel wat aanbieders van tv hebben anno 2020 een app voor hun abonnnees, waarmee zij online via een livestream naar televisieprogramma's kunnen kijken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van zulke apps waarmee per livestream naar televisie kan worden gekeken.

Livestream Ziggo Go App

Zo'n app is bijvoorbeeld de Ziggo Go App. Hiermee kan een klant van Ziggo elke zender per livestream bekijken uit het tv-pakket dat hij of zij bij die aanbieder heeft. NPO1 zit standaard in elk zenderpakket van Ziggo en dus kunnen ook alle klanten met een tv-abonnement bij Ziggo met een livestream op die Go App naar Op1 kijken. Elke livestream op deze Go App van Ziggo kan men in de hele EU bekijken. Ook in sommige landen buiten de Europese Unie heeft men het recht om deze app te gebruiken om per livestream tv te kijken, waaronder Noorwegen, Martinique en Groot-Brittannië. Op die manier kan men dus ook op vakantie in één van die landen met een livestream op die app naar de Nederlandse tv kijken.

Elke stream kan men bij Ziggo een week lang terugkijken. De Go App is een vast onderdeel van het abonnementspakket van digitale tv bij Ziggo: elke klant met een abonnement op digitale tv bij hen kan dus automatisch per livestream tv kijken via deze app.

Livestream iTV-app

Ook klanten van KPN hebben een app waarmee zij per livestream naar televisie kunnen kijken: de iTV-app. Om op zo'n app te kunnen gebruiken, dient men wel een abonnement te hebben op het pakket 'Interactieve Tv' bij KPN. Net als bij Ziggo kan men ook bij KPN op die app per livestream elke zender bekijken, die men in het tv-pakket heeft. Sowieso kan men als tv-klant bij KPN de zender NPO1, met de talkshow Op1, via die app per livestream bekijken, aangezien die automatisch in elk tv-pakket aanwezig is. Ook is het via die app mogelijk om in de hele EU per livestream naar televisie te kijken. Via de iTV-app kan men elke stream (en dus ook die van deze talkshow) een week lang terugkijken.

Terugkijken van Op1

Men kan geheel gratis recente uitzendingen van Op1 terugkijken via een stream op het internet. Een overzicht van de recente uitzendingen van deze talkshow die men gratis kan terugkijken is te vinden bij NPO Start (Op1 Archief).

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De talkshow M bekijken op tv of via een livestreamDe talkshow M bekijken op tv of via een livestreamMargriet van der Linden presenteert de talkshow M. Dit programma is bij de Nederlandse publieke omroep te zien op de tel…
Tv-programma 'Even tot hier' - livestream en terugkijkenTv-programma 'Even tot hier' - livestream en terugkijken'Even tot hier' is een tv-programma van BNNVARA. Het is een show waarin de actualiteit op muzikale en humoristische wijz…
Het NOS Journaal bekijken via een livestream op het internetHet NOS Journaal bekijken via een livestream op het internetDe Nederlandse publieke omroep zendt dagelijks vele journaals uit op televisie. Men kan zo'n journaal van de NOS ook liv…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…

Sesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenSesamstraat op het internet: livestream en terugkijkenHet programma Sesamstraat bestaat sinds 1969. Het is sinds 1976 ook in Nederland te zien. Dit programma biedt een zeer p…
Videoland: de streamingdienst van RTL NederlandVideoland: de streamingdienst van RTL NederlandVideoland is de streamingdienst van RTL Nederland. Men kan bij hen de tv-programma's van RTL bekijken. Daarnaast kan men…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NOS
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Barend_%26_Van_Dorp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pauw_%26_Witteman
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jinek
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Op1
  • https://op1npo.nl/
  • https://web.archive.org/web/20191223202324/https://pers.npo.nl/persberichten/presentatieteam-nieuwe-talkshow-op1-compleet
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.