Het NOS Journaal bekijken via een livestream op het internet

Het NOS Journaal bekijken via een livestream op het internet De Nederlandse publieke omroep zendt dagelijks vele journaals uit op televisie. Men kan zo'n journaal van de NOS ook live op het internet bekijken via een livestream. Eveneens is het mogelijk om een journaal online terug te kijken via een stream. Het Nederlandse tv-journaal bestaat sinds 1956. Sinds 1999 is dit ook op het internet te bekijken.

Geschiedenis van het NOS Journaal

Oertijd van de televisie

In de periode van 1948 tot en met 1951 was de televisie nog slechts een experimenteel medium in Nederland. Een beperkt aantal mensen had in die tijd de beschikking over een televisietoestel. Vooral medewerkers van Philips hadden dit voorrecht. Dat bedrijf verzorgde een groot deel van die proefuitzendingen. In die tijd was er nog geen tv-journaal. De proefperiode was vooral bedoeld om technici de kans te geven om te oefenen met het medium televisie.

Met ingang van 2 oktober 1951 werd de televisie officieel als openbaar medium in Nederland geïntroduceerd. Voortaan kon iedereen in Nederland een televisietoestel kopen en via de antenne naar de uitzendingen van de openbare omroep NTS kijken. NTS was een afkorting van Nederlandse Televisie Stichting, dit was de voorloper van de NOS.

Eerste journaal

Pas in 1956 ging de NTS op tv een journaal uitzenden. Dit NTS-journaal werd slechts drie keer per week uitgezonden. De eerste uitzending was op 5 januari 1956. In die begintijd had men geen journaallezer bij die journaals van de NTS. Het Nederlandse nieuwsbulletin bestond toen uit een reeks reportages. Hierin was vaak Coen van Hoewijk te zien als verslaggever. Met ingang van oktober 1957 koos men voor een andere opzet van het journaal en werd het door deze Van Hoewijk vanuit de studio gepresenteerd. Hij was dus de eerste Nederlandse nieuwslezer op tv.

Nieuwe naam: NOS

In 1969 kwam het tot een fusie tussen de Nederlandse tv-omroep (NTS) en de Nederlandse Radio Unie. De gezamenlijke nieuwe organisatie kreeg als naam NOS (Nederlandse Omroep Stichting). Het tv-journaal heette voortaan het NOS Journaal.

Introductie autocue

In de eerste jaren lazen de nieuwslezers het journaal voor vanaf papier. Daar kwam in 1973 verandering in: de autocue werd ingevoerd. Hierdoor keken de nieuwslezers voortaan tijdens de uitzending niet meer naar beneden, naar het papier, maar konden ze naar voren kijken, richting de camera en dus richting de kijker.

Journaal op het internet

Met ingang van december 1999 werd het ook mogelijk om het NOS Journaal op het internet te bekijken via de site 'Omroep.nl'. In de begintijd was er echter nog geen livestream aanwezig op die site. Men boodt toen alleen de mogelijkheid aan om het journaal na afloop van de uitzending online te bekijken. Enkele jaren later kwam de mogelijkheid om ook via een livestream naar het journaal te kijken op die site. Vervolgens introduceerde men in 2004 de digitale televisiezender NOS Journaal 24, waarop de hele dag journaals te zien zijn. De naam van dat digitale kanaal werd later veranderd in NPO Nieuws.

Programmering: hoe laat beginnen de journaals?

Hoe laat beginnen anno 2020 de journaals van de NOS op televisie? 's Ochtends van 6u30 tot en met 9u00 is er elk half uur een korte nieuwsuitzending te zien op de zender NPO1. Van 10u00 tot en met 18u00 is er elk uur een uitzending van het nieuws te zien (meestal op NPO1, soms op NPO2). Het belangrijkste en langste nieuwsuitzending van de dag is om 20u00 op NPO1. Vervolgens is er om circa 21u30 een nieuwsbulletin als onderdeel van het programma Nieuwsuur. Het laatste nieuwsbulletin van de dag is het 'Late Journaal'. Dat begint omstreeks 23u30 op NPO1, na afloop van de talkshow Op1. Naast al deze vaste journaals zijn er ook 'extra journaals', die worden ingelast bij belangrijke gebeurtenissen.

NOS Journaal livestream: NPO Nieuws

Elk tv-journaal dat op één van de hoofdzenders van de NPO wordt uitgezonden (NPO1, NPO2 en NPO3), wordt tegelijkertijd ook uitgezonden op het digitale themakanaal NPO Nieuws. Die zender kan men op televisie ontvangen indien men dit kanaal in het digitale tv-pakket heeft.

Gratis livestream

Men kan de NOS journaals 24 uur per dag op een computer bekijken via een gratis livestream van de tv-zender NPO Nieuws. Deze stream wordt verzorgd door NPO Start. Dit is een geheel openbare livestream. Wie die gratis livestream wil bekijken, hoeft dus geen account te hebben bij NPO Start. De op die site is overigens wel geo-restricted. Dit houdt in dat men die gratis livestream van NPO Nieuws op die site alleen in Nederland mag bekijken. Voor kijkers uit andere landen is die livestream (in verband met uitzendrechtenkwesties) geo-blocked. Behalve per livestream naar de uitzendingen kijken, kan men bij NPO Start ook een week lang elke nieuwsuitzending via een stream terugkijken.

Livestream op smartphone

Indien men deze zender via een livestream op een smartphone wil bekijken, dan kan men hiervoor ook de app van NPO Start gebruiken. Die app is ook gratis. Men dient die app wel te downloaden, om daarop een livestream te kunnen bekijken.

Programmering

De zender NPO Nieuws zendt het merendeel van haar zendtijd journaals uit (live-uitzendingen en herhalingen). Daarnaast zendt men ook enkele andere programma's uit, die echter wel altijd direct gelieerd zijn aan het journaal. Daaronder zijn de programma's 'Het Journaal Weekoverzicht' en 'NOS Journaal Reportages'.

Het Journaal terugkijken met een stream op het internet

Altijd het laatste journaal online terugkijken

Het is ook mogelijk om de uitzending van het NOS journaal terug te kijken via een gratis stream. Deze officiële stream bevindt zich op de website van de NOS. Op die site kan men in de rubriek 'Nieuws' altijd het laatst uitgezonden tv-journaal terugkijken. Deze stream begint (anders dan de livestream van NPO Nieuws) altijd automatisch aan het begin van de tv-uitzending.

Openbare gratis stream

Ook de stream op de site van de NOS is gratis en openbaar toegankelijk. Men hoeft niet een account te hebben om via deze stream naar de NOS journaaluitzendingen te kunnen kijken.

Journaal bekijken met livestream op tv-app

Livestream via tv-app

Het is ook mogelijk om het NOS Journaal te bekijken via een livestream op een app van een tv-provider. Eveneens is het mogelijk om elk journaal een week lang terug te kijken via een stream op zo'n app.

Livestream op Ziggo Go App

Een voorbeeld van zo'n app is de Ziggo Go App. Alle klanten van digitale televisie bij Ziggo hebben de beschikking over die app. Als zij op een smartphone per livestream naar televisie willen kijken, dan kunnen ze die app daarvoor downloaden en gebruiken. Indien zij op een desktopcomputer of laptop per livestream naar televisie willen kijken, dan kunnen ze dat doen via de website van Ziggo Go App, zonder daarvoor iets te hoeven downloaden. Zowel via de app als via de site van Ziggo Go kan men in de hele EU via een livestream naar tv-uitzendingen kijken en dus ook naar de NOS journaals. Met zo'n app kan men bij Ziggo online via een livestream dezelfde tv-uitzendingen bekijken als thuis op het televisietoestel. Behalve de nieuws-uitzendingen van de NOS, kan men hierop dus ook per livestream kijken naar nieuwsbulletins van bijvoorbeeld RTL Nederland of de VRT.

Livestream op iTV-app (KPN)

Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN bestaat er de iTV-app. Zij kunnen hierop met hun smartphone via een livestream naar televisie kijken (en dus ook naar de journaals). Ook kunnen zij op die app elke uitzending via een stream terugkijken. Bovendien bieden zij de website Interactieve Tv aan. Die kunnen klanten van KPN gebruiken om op een desktopcomputer of laptop via een livestream naar televisie te kijken. Zowel voor die site als die app geldt, dat men elke livestream in elk land van de Europese Unie kan gebruiken. Indien men een abonnement op Interactieve Tv heeft bij KPN, dan kan men deze app en site automatisch gebruiken om per livestream naar tv te kunnen kijken; die diensten zijn standaard onderdelen van deze tv-pakketten, waarvoor men dus niets extra's hoeft bij te betalen.

Livestream NLziet-app

Het is ook mogelijk om via een livestream naar televisiejournaals te kijken bij NLZIET. Zij bieden zowel op hun site als op hun app een livestream aan waarmee men tv kan kijken. Voor een stream bij hen is wel een betaald abonnement nodig. Via hun app en site kan men een beperkt aantal zenders via een livestream bekijken, waaronder wel alle basiszenders van de Nederlandse publieke omroep. Ook via die app kan men dus per livestream naar het NOS Journaal kijken. Via de app kan men overigens eveneens per livestream naar de zenders (en dus ook de nieuwsbulletins) van RTL Nederland en Talpa kijken. Ook met deze app kan men (net als bij die van Ziggo en de KPN) niet allen in Nederland, maar in de hele EU per livestream naar televisie kijken.

Livestream NPO Plus

Eveneens is het mogelijk om de nieuwsuitzendingen van de NOS te bekijken via een livestream bij NPO Plus. Men moet wel een abonnement op die dienst hebben om daarmee via een livestream naar tv te kunnen kijken. Bij NPO Plus kan men elke stream 365 dagen terugkijken.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De talkshow M bekijken op tv of via een livestreamDe talkshow M bekijken op tv of via een livestreamMargriet van der Linden presenteert de talkshow M. Dit programma is bij de Nederlandse publieke omroep te zien op de tel…
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Op zondag 27 juni 2021 speelt Oranje h…
Enfusion Live bekijken via livestreamEnfusion Live bekijken via livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
Voetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamIn 2021 speelt het Nederlands elftal twee keer tegen Turkije. Dit zijn een kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampio…

Streamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij TalpaStreamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij Talpa'Kijk.nl' is de naam van de streamingdienst van Talpa Media. Hierop kan men online naar de tv-programma's kijken van de…
Een kerkdienst volgen via een livestream op het internetEen kerkdienst volgen via een livestream op het internetDankzij het internet is het niet meer per se nodig om in kerkgebouwen aanwezig te zijn, om toch goed allerlei kerkdienst…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/NOS_Journaal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/NPO_Nieuws
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_televisie
  • https://www.npostart.nl/live/npo-nieuws
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-07-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.