Streamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij Talpa

Streamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij Talpa 'Kijk.nl' is de naam van de streamingdienst van Talpa Media. Hierop kan men online naar de tv-programma's kijken van de zenders SBS6, SBS9, NET5 en Veronica Tv. Ook kan men via dit online mediaplatform met een gratis livestream kijken naar allerlei sportevenementen waarvan Talpa de uitzendrechten heeft, waaronder voetbalwedstrijden en de UFC.

SBS Broadcasting

De oorsprong van de tv-zenders van Talpa ligt bij het bedrijf SBS Broadcasting. Dit was een onderneming die eind jaren tachtig ontstond, toen een Amerikaanse filmproducent wilde investeren in de opkomende commerciële televisie in Europa. Oorspronkelijk heette zijn bedrijf TV1, maar in 1991 gaf hij het de naam SBS (Scandinavian Broadcsting System).

In 1995 ging dit bedrijf ook in Nederland uitzenden. Hun eerste tv-zender was SBS6. Daarna volgden de zenders NET5, Veronica Tv en SBS9. In 2011 werd het Nederlandse deel van SBS Broadcasting overgenomen door een consortium bestaande uit Sanoma en Talpa (John de Mol). Vanaf dat moment had Sanoma twee derde van de aandelen van SBS Broadcasting, Talpa had in die periode één derde. In 2017 veranderde dit: Talpa nam alle SBS-aandelen van Sanoma over en sindsdien is Talpa dus de enige eigenaar van dit bedrijf. De bedrijfsnaam SBS Broadcasting is daarom ook veranderd in Talpa Broadcasting.

Talpa Media: John de Mol

John de Mol werd op 24 april 1955 geboren in Den Haag. Sinds zijn 23e is John de Mol actief als tv-producent. Zijn beroemdste succes is Big Brother uit 1999. Mede door dit succes werd hij miljardair. Een ander beroemd succes is The Voice.

Het bedrijf van John de Mol heet Talpa Media. (Talpa is de Latijnse vertaling van mol.) In de jaren negentig had De Mol al de ambitie om een eigen televisiezender te beginnen. Daar slaagde hij in die tijd nog niet in. Hij investeerde toen wel onder meer in de geflopte tv-zender Sport 7.

In 2005 begon John de Mol dan eindelijk z'n eigen zender: Talpa. In 2006 werd de naam van de zender veranderd in 'Tien'. Hoewel er veel geld in werd gestopt, werd dit uiteindelijk een flop. In 2007 ging deze tv-zender ten onder. Vervolgens werd John de Mol met ingang van 2011 actief bij de zenders van SBS, eerst als minderheidsaandeelhouder, maar vanaf 2017 als hoofdaandeelhouder.

Kijk.nl

De website Kijk is het online mediaplatform van Talpa Broadcasting. Het is een gratis streamingdienst. Hoe ziet het aanbod van deze streamingdienst eruit?

Terugkijken van tv-programma's

Via de website van Kijk kan men gratis programma's terugkijken die zijn uitgezonden op de zenders SBS6, SBS9, NET5 en Veronica. Dit gaat vooral om recente programma's. In tegenstelling tot diverse andere streamingdiensten (zoals NPO Start) kan men bij Kijk niet standaard per livestream naar de televisiezenders kijken. Het is vooral gefocust op het terugkijken van programma's. Bij sommige grote live-programma's wordt er op de site van Kijk wel een livestream aangeboden.

Films

Het is bij Kijk ook mogelijk om gratis films te streamen. Dit betreft echter met name films die recent door de zenders van Talpa zijn uitgezonden en waarvan zij op dat moment nog de online uitzendrechten voor Nederland hebben.

Livestream sport

Een interessant onderdeel van Kijk is, dat men op die website vaak via een gratis livestream naar sportevenementen kan kijken. Bij de wedstrijden uit de Champions League (voetbal) die Talpa uitzendt (op Veronica), bieden zij op Kijk automatisch een gratis livestream van de tv-uitzending uit. Bij interlands van de Oranje Leeuwinnen (vrouwenvoetbal) die Talpa uitzendt op SBS6 en Veronica, biedt men eveneens op het internet een gratis livestream aan van de tv-uitzending.

Livestream UFC

Ook wordt op dit online platform een gratis livestream aangeboden bij evenementen van onder meer de UFC (MMA). Het interessante hieraan is, dat Kijk niet alleen de sportevenementen van die organisaties per livestream uitzendt die zij ook op tv uitzenden. Ze zenden ook evenementen via zo'n gratis livestream uit die niet door hen op televisie worden uitgezonden.

Extra items

Bij sportevenementen biedt men niet alleen een gratis livestream aan. Ook worden er online korte extra items aangeboden die gelieerd zijn aan die sportevenementen, zoals interviews met deelnemers en coaches.

Gratis inloggen bij Kijk.nl

Hoe kan men het online platform Kijk gebruiken? Men kan geheel gratis een account aanmaken. Daarmee kan men alle content op de site bekijken. Het is overigens niet eens verplicht om een account aan te maken, het is ook mogelijk om bij de site in te loggen met een bestaand Facebook-account. Men kan Kijk gebruiken op zowel een computer als een smartphone. Daarnaast biedt men de mogelijkheid om een app te downloaden waarmee men Kijk ook via een smart-tv kan gebruiken.

Vergelijking met andere Nederlandse streamingdiensten

Hoe verhoudt Kijk zich tot andere Nederlandse streamingdiensten zoals Videoland en NPO Start? Een voordeel ten opzichte van veel andere tv-streamingdiensten is, dat Kijk geheel gratis is. Daar staat wel tegenover dat Kijk een wat kleiner aanbod heeft, onder meer qua archieffunctie, films en 'extra content'. Kijk richt zich namelijk vooral op het herbekijken van recent uitgezonden tv-programma's en films van de Talpa-zenders SBS6, SBS9, Veronica en NET5. Daarnaast kan men wel live naar onder meer sportevenementen kijken en biedt men op dat gebied ook wel wat 'extra content uit', maar qua kwantitatief aanbod is dit in totaal wel duidelijk minder dan het aanbod bij andere tv-streamingdiensten.
© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Videoland: de streamingdienst van RTL NederlandVideoland: de streamingdienst van RTL NederlandVideoland is de streamingdienst van RTL Nederland. Men kan bij hen de tv-programma's van RTL bekijken. Daarnaast kan men…
NLZIET: online Nederlandse tv-zenders kijkenNLZIET: online Nederlandse tv-zenders kijkenDe streamingdienst NLZIET is een samenwerkingsverband van de Nederlandse publieke omroep (NPO) en de grootste Nederlands…
UFC live bekijken op tv en livestream in Nederland en BelgiëUFC live bekijken op tv en livestream in Nederland en BelgiëDe UFC is de grootste mondiale organisatie in de MMA (Mixed Martial Arts). De vechtsportgala's van de UFC worden door di…

NPO Start en NPO Plus: online publieke tv-zenders kijkenNPO Start en NPO Plus: online publieke tv-zenders kijkenDe televisieprogramma's van de Nederlandse publieke omroep (NPO) kan men ook op het internet bekijken. De gratis dienst…
Het NOS Journaal bekijken via een livestream op het internetHet NOS Journaal bekijken via een livestream op het internetDe Nederlandse publieke omroep zendt dagelijks vele journaals uit op televisie. Men kan zo'n journaal van de NOS ook liv…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/SBS_Broadcasting_Group
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/John_de_Mol_jr.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Talpa_Network
  • https://www.mediacourant.nl/2019/09/talpa-gaat-geld-pompen-in-kijk-platform-blijft-gratis/
  • https://klantenservice.kijk.nl/nl/support/home
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.