Wereldkaart coronavirus van de Johns Hopkins University
In 2020 wordt de wereld zwaar getroffen door het coronavirus. Tijdens deze coronacrisis houdt de Johns Hopkins University in Baltimore (USA) online een overzicht bij van de mondiale ontwikkeling van dit virus. Op hun wereldkaart kan men per land onder meer de officiële aantallen besmettingen, doden en genezen personen volgen. Deze 'wereldkaart van het coronavirus' is op het internet door iedereen gratis te bekijken op een computer of smartphone.
Johns Hopkins University
In 1873 overleed Johns Hopkins, een steenrijke ondernemer en filantroop. Hij had geen kinderen en liet zijn kapitaal daarom grotendeels na aan goede doelen. 8 miljoen dollar uit zijn erfenis was gereserveerd voor het oprichten van een universiteit en een daaraan gekoppeld ziekenhuis. De universiteit kreeg als naam: de Johns Hopkins University.
Het instituut werd geopend in 1876. Het is gevestigd in Baltimore (Maryland). Dit is in de loop der tijd uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze instituten op het gebied van medisch onderzoek. Het adagium van deze universiteit is: 'Veritas vos liberabit.' Dat betekent: 'De waarheid zal u bevrijden.' Het universiteitsziekenhuis van de John Hopkins University wordt beschouwd als één van de beste ziekenhuizen van de Verenigde Staten.
Coronavirus: COVID-19
COVID-19 is een afkorting van 'coronavirus disease 2019'. Dit is een ziekte die veroorzaakt wordt door het virus 'SARS-CoV-2'. Dat virus werd eind december 2019 voor het eerst officieel gemeld in de Chinese plaats Wuhan. In het voorjaar van 2020 heeft dit virus zich in de rest van de wereld verspreid.
De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) riep op 30 januari 2020 officieel de internationale noodtoestand uit vanwege dit virus. Op 11 maart 2020 bestempelde de WHO de coronacrisis officieel als een 'pandemie'.
Ontstaan van de digitale wereldkaart van het coronavirus
In de eerste helft van de maand februari 2020 werkte de Johns Hopkins University aan een wereldkaart waarop de ontwikkeling van het virus aanschouwelijk zou worden gemaakt. Uiteindelijk werd deze kaart op 19 februari 2020 gepresenteerd, met als toelichting een artikel dat in het prestigieuze tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd.
Informatie op de wereldkaart van het coronavirus
Hoeveel bevestigde besmettingen en doden?
Welke informatie kan men op de wereldkaart van de John Hopkins University vinden? Zij geven een overzicht van het totaalaantal officieel bevestigde mensen die besmet zijn met het coronavirus; daaronder staat een lijst per land met het aantal bevestigde patiënten. Ook is er een lijst te vinden van het aantal officieel bevestigde doden aan het coronavirus, met daaronder een overzicht van het aantal doden per land. Eveneens ziet men zo'n overzicht van het aantal herstelde mensen.
Overzicht: waar is de coronacrisis het ergst?
Op de wereldkaart zijn rode bollen getekend op de plaatsen waar het coronavirus voorkomt. Hoe groter de bol, hoe meer besmettingen er op die plekken officieel bekend zijn. Zo heeft men een globaal overzicht van de landen en steden waar veel of relatief weinig officieel bevestigde besmettingen zijn. Eveneens is er bij deze kaart een grafiek te vinden, waarin men de mondiale stijging van het aantal officieel gemelde besmettingen kan volgen.
Aanmerkingen bij deze wereldkaart van het coronavirus
Testbeleid per land?
Natuurlijk zijn er wel diverse aanmerkingen te maken op de aantallen die op de kaart gemeld worden. In sommige landen wordt vanaf het begin van de coronacrisis veel meer getest op het virus dan in andere landen. Vooral bij de lijsten van 'Total Confirmed' en 'Total Recovered' geeft dit een scheef beeld. Bij een land als Duitsland, waar men relatief veel testen heeft gedaan, zijn logischerwijs veel meer 'bevestigde gevallen' en 'herstelde patiënten' in de overzichten te vinden, dan bij veel landen waar veel minder getest is. In dit overzicht zijn bij Duitsland door hun testbeleid dus ook veel van de 'minder zware gevallen' opgenomen, die in andere landen niet in de cijfers zijn opgenomen, omdat daar zulke gevallen nooit getest zijn.
Ook bij de cijfers van de 'Total Deaths' per land heeft dat testbeleid invloed, al zal het daar minder radicaal groot zijn dan bij de lijsten van 'Total Confirmed' en 'Total Recovered'. Het grootste verschil is immers tussen de vele lichtere gevallen van corona die in het ene land wel en in het andere land niet getest zijn.
Absolute aantallen
Een andere aanmerking die men op de kaart kan maken is, dat men met absolute aantallen werkt en niet met relatieve aantallen: grote landen zijn al snel zeer groot vertegenwoordigd in deze lijsten, omdat men niet kijkt naar het aantal patiënten vergeleken met het aantal inwoners.
Per land of per stad?
Een andere opvallende keuze bij het maken van deze wereldkaart is, dat men op sommige plekken op de wereld ervoor gekozen heeft om cijfers van een bepaalde stad te melden, terwijl men elders alleen maar cijfers van een heel land heeft. Het is voor mensen die de coronakaart bekijken wel te interpreteren waarom men sommige keuzes op die kaart maakt (soms zijn steden waarvan men exacte cijfers heeft bekende brandhaarden van het coronavirus, andere steden waarvan men die exacte getallen geeft zijn Amerikaanse steden waarbij de universiteit waarschijnlijk makkelijk aan de cijfers kan komen). Toch lijkt er niet per se een heel consequent beleid achter die keuzes te zitten om de cijfers op de ene plek per land en op de andere plek per plaats te melden.
Illusie
Door de wereldkaart van het coronavirus grafisch mooi vorm te geven en veelvuldig nieuwe cijfers in te voeren in het systeem, geeft de Johns Hopkins University aan degene die de kaart bekijkt een soort illusie: het lijkt alsof men bijna 'live' de coronacrisis mondiaal kan volgen. In de praktijk zijn er echter dus wel heel wat dingen aan te merken op de cijfers die men hierbij krijgt voorgeschoteld.
Ondanks alles
Hoewel er in theorie dus heel wat aanmerkingen te maken zijn op deze 'wereldkaart van het coronavirus' biedt deze kaart toch bovenal veel interessante en vooral ook snelle informatie over deze crisis.
Bronnen van de wereldkaart van het coronavirus?
Wat zijn de bronnen die de Amerikaanse universiteit gebruikt om z'n digitale wereldkaart van het coronavirus bij de houden? Zij baseren zich op de cijfers van gerenommeerde instituten zoals de WHO, EDCD, NHC en CDC, op cijfers van nationale ministeries van gezondheidszorg en op cijfers van media. Telkens wanneer er nieuwe cijfers naar buiten komen, worden die ingevoerd op deze site. Hierdoor zijn dus relatief snel de ontwikkelingen van het coronavirus wereldwijd te volgen op hun wereldkaart.
Waar is de wereldkaart van het coronavirus te vinden?
Waar is deze gratis online wereldkaart te vinden waarop de ontwikkeling van de coronacrisis gevolgd kan worden? Deze
wereldkaart van het coronavirus bevindt zich op de site van de Johns Hopkins University.