Sesamstraat op het internet: livestream en terugkijken

Sesamstraat op het internet: livestream en terugkijken Het programma Sesamstraat bestaat sinds 1969. Het is sinds 1976 ook in Nederland te zien. Dit programma biedt een zeer populaire combinatie van amusement en educatie voor kinderen. Sesamstraat wordt op tv uitgezonden, maar het is ook mogelijk om via een livestream op het internet naar dit programma te kijken. Eveneens is het mogelijk om afleveringen terug te kijken op het internet.

Geschiedenis: Sesamstraat

In de Verenigde Staten werd eind jaren zestig het tv-programma 'Sesame Street' ontwikkeld. De productie werd oorspronkelijk gefinancierd door een reeks liefdadigheidsorganisaties en de Amerikaanse overheid. Het grote doel was, om een educatief tv-programma te maken waarmee men kinderen in Amerikaanse achterstandswijken wilde bereiken. Met dit programma hoopte men de kinderen uit die wijken spelenderwijs allerlei dingen te leren, om hen zo van hun leerachterstand af te helpen.

De eerste uitzending van 'Sesame Street' vond plaats in het najaar van 1969. Het kinderprogramma groeide uit tot een enorm mondiaal succes. Dit was mede te danken aan de sketches van de poppen van Don Sahlin en Jim Henson, zoals Bert en Ernie, Grover, Kermit, Elmo en Koekiemonster. Het programma werd aan 120 landen verkocht.

Sesamstraat in Nederland

Ook in Nederland en België hadden de omroepen interesse in het Amerikaanse kinderprogramma. Met ingang van januari 1976 kwam er een Nederlandstalige versie van het programma. Het was oorspronkelijk een gezamenlijke productie van de Nederlandse publieke omroep NOS en de Belgische publieke omroep BRT. Behalve nagesynchroniseerde items uit het Amerikaanse programma, zaten er ook zelfgemaakte Nederlandstalige items in.

De samenwerking tussen de NOS en BRT duurde tot en met 1983. Toen besloot de BRT ermee te stoppen en een eigen, soortgelijk kinderprogramma voor de Vlaamse tv te gaan maken, genaamd Het Liegebeest.

Vernieuwingen

De NOS ging wel door met Sesamstraat en bedacht daarbij een reeks vernieuwingen. Tot de nieuwe, beeldbepalende acteurs die met ingang van 1984 actief werden in Sesamstraat, behoorden onder meer Aart Staartjes en Lex Goudsmit. In 1985 kwam daar Gerda Havertong bij. Het kinderprogramma dat daarvoor al populair was in Nederland, begon met die nieuwe cast aan een enorme bloeiperiode. Vele generaties Nederlanders groeiden op met dit dagelijkse tv-programma, dat op meesterlijke wijze educatie en amusement aan elkaar koppelt.

Verhuizing van hoofdzender naar themakanaal

Bijna dertig jaar lang werd Sesamstraat uitgezonden op de hoofdzenders van de Nederlandse publieke omroep (Nederland 1, 2 en 3). Het werd door velen beschouwd als één van de beeldbepalende programma's van de publieke omroep. Niets is echter voor eeuwig. Door enerzijds de opkomst van het internet en anderzijds het steeds grotere aanbod aan andere kinderprogramma's op tv, begonnen de kijkcijfers van Sesamstraat te dalen. Daar kwam nog bij dat er diverse herzieningen plaatsvonden in de programmering van de publieke omroep, waardoor Sesamstraat verhuisde naar een ander tijdstip dan het publiek traditioneel gewend was, wat de kijkcijfers nog verder deed dalen. In het najaar van 2015 werd besloten om Sesamstraat niet meer uit te zenden op een hoofdkanaal van de publieke omroep. Het programma zou in de daaropvolgende periode alleen nog maar worden uitgezonden op het digitale themakanaal Zappelin Extra en op het internet.

Herhalingen 's ochtends op NPO3

Later is Sesamstraat overigens wel weer in een andere vorm teruggekeerd naar een hoofdzender (NPO3). Het programma werd echter niet meer 's avonds uitgezonden zoals de kijkers decennialang gewend waren, maar 's ochtends. Het ging ook niet meer om nieuwe uitzendingen, maar om herhalingen van oude uitzendingen.

Nieuwe uitzendingen?

Oorspronkelijk werden er na die verhuizing in 2015 naar het themakanaal nog wel nieuwe uitzendingen van Sesamstraat gemaakt voor het themakanaal Zappelin Extra. In 2019 werd echter bekend gemaakt dat de publieke omroep 'minstens de komende twee jaar' geen nieuwe uitzendingen maakt en alleen oude uitzendingen, of compilaties van oude uitzendingen uitzendt.

Opzet van Sesamstraat (recycling)

Wat is anno 2020 de opzet van de uitzendingen van Sesamstraat? Het programma bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Het eerste deel heet '10 voor...'. Dit is telkens een reeks van sketches waarin één personage centraal staat (bijvoorbeeld Koekiemonster of Elmo). Deze uitzending duurt circa 10 minuten. Hierna volgt er een 'reguliere uitzending', waarin diverse items te zien zijn rondom één thema (bijvoorbeeld: 'Ver weg' of 'Hoe werkt dat?'). Deze uitzending duurt circa 20 minuten.

Hoe laat is Sesamstraat te zien? En op welke zender?

Hoe laat op Zappelin Extra?

Op het digitale themakanaal Zappelin Extra is twee keer per dag een half uur Sesamstraat te zien. De eerste uitzending begint doorgaans rond 13u10. De tweede uitzending is 's avonds om circa 18u30.

Hoe laat op NPO3?

Op de zender NPO3 is Sesamstraat eveneens twee keer per dag te zien. De eerste uitzending is 's ochtends rond half zeven. De tweede is rond 11u00.

Sesamstraat op het internet kijken

Dankzij de opkomst van het internet is het niet meer nodig om een tv bij de hand te hebben, om toch naar Sesamstraat te kunnen kijken. Men kan het programma ook via een livestream op een computer of smartphone bekijken. Eveneens is het mogelijk om oude uitzendingen via een stream op het internet terug te kijken.

NPO Start

Livestream

De gratis streamingdienst van de publieke omroep is NPO Start. Via die dienst is per livestream het merendeel van de tv-zenders van de Nederlandse publieke omroep te bekijken. Tot de zenders die bij hen per livestream online bekeken kunnen worden behoren de kanalen NPO3 en NPO Zappelin Extra, waarop Sesamstraat wordt uitgezonden. Als men die uitzendingen live op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men op hun site een gratis livestream van deze zenders vinden. Als men die uitzendingen live op een smartphone of tablet wil bekijken, dan is het eveneens mogelijk om dat via die site te doen, maar het is nog makkelijk om dan de gratis NPO Start App te gebruiken en daarop de livestream te bekijken. Die app is namelijk geoptimaliseerd voor het bekijken van een livestream op een smartphone of tablet.

Archief: Stream (terugkijken)

Dankzij het internet is het echter ook niet meer per se nodig om stipt op tijd klaar te zitten, als de uitzending begint. De uitzendingen zijn ook op elk ander moment van de dag via een stream terug te kijken. Bij NPO Start kan iedereen in Nederland elke aflevering op hun site en app een week lang gratis terugkijken.

Recente afleveringen online bekijken bij NPO Start


NPO Plus

Het is ook mogelijk om dit kinderprogramma bij de streamingdienst NPO Plus live te bekijken via een livestream, of later terug te kijken via een stream. NPO Plus is de streamingdienst van de NPO waarop men een abonnement dient te hebben. Deze streamingdienst biedt diverse voordelen, zo kan men bij hen ook programma's vooruitkijken, daarnaast bieden ze een betere beeldkwaliteit aan dan de gratis dienst, maar bovenal bieden zij de mogelijkheid om elk programma via een stream minstens 365 dagen terug te kunnen kijken. (Via de gratis dienst is dat maar 7 dagen.)

NLZIET

Een andere Nederlandse streamingdienst is NLZIET. Dit is eveneens een dienst waarvoor men dient te betalen. Bij hen kan men eveneens per livestream de uitzendingen op NPO3 bekijken. Ook Zappelin Extra is bij hen per livestream te bekijekn. (Elke livestream bij hen is in de hele EU te bekijken.) Op NLZIET kan men, net als bij NPO Plus, elke stream minstens 365 dagen terugkijken.

Tv-app: Sesamstraat via livestream of stream bij Ziggo of KPN

Livestream Ziggo Go App

Veel tv-providers bieden ook een streamingdienst aan bij hun tv-abonnees. Bij Ziggo kan men bijvoorbeeld live tv kijken via een livestream op de Ziggo Go App. Tot de zenders die men daarop per livestream kan bekijken, behoren NPO3 en Zappelin Extra, waarop dus het kinderprogramma Sesamstraat te zien is. Een voordeel ten opzichte van de gratis streamingdienst NPO Start is, dat men bij Ziggo (net als bij NLZIET) elke livestream niet alleen in Nederland, maar ook in elk ander EU-land kan bekijken.

Zo is het dus ook mogelijk om bijvoorbeeld op vakantie per livestream naar dit kinderprogramma kijken. Net als NPO Start is ook bij Ziggo elke uitzending een week lang terug te kijken via een stream. Om Ziggo Go op een smartphone te kunnen gebruiken, dient men hun app op die telefoon te downloaden. Om Ziggo Go op een computer te gebruiken, hoeft men alleen maar op de website in te loggen.

Livestream iTV-app

Ook bij KPN biedt men zo'n app aan waarmee men per livestream naar televisie kan kijken. Bij hen is dit de iTV-app. Men dient wel een abonnement op het pakket Interactieve Tv te hebben, om een livestream van die app te mogen gebruiken. Aangezien NPO3 en Zappelin Extra in dit tv-pakket zitten, kan men via die app dus ook per livestream naar Sesamstraat kijken. Net als bij Ziggo kan men ook bij de KPN elke stream een week terugkijken. Net als bij Ziggo en NLZIET kan men bij KPN elke livestream in de hele EU gebruiken.
© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De talkshow M bekijken op tv of via een livestreamDe talkshow M bekijken op tv of via een livestreamMargriet van der Linden presenteert de talkshow M. Dit programma is bij de Nederlandse publieke omroep te zien op de tel…
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Op zondag 27 juni 2021 speelt Oranje h…
Enfusion Live bekijken via livestreamEnfusion Live bekijken via livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
Voetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamIn 2021 speelt het Nederlands elftal twee keer tegen Turkije. Dit zijn een kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampio…

Wereldkaart coronavirus van de Johns Hopkins UniversityWereldkaart coronavirus van de Johns Hopkins UniversityIn 2020 wordt de wereld zwaar getroffen door het coronavirus. Tijdens deze coronacrisis houdt de Johns Hopkins Universit…
Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet)Talkshow Op1 live bekijken op tv en livestream (internet)Sinds januari 2020 zendt de Nederlandse publieke omroep (NPO) de dagelijkse talkshow Op1 uit. Dit praatprogramma is elke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: InspiredImages, Pixabay
  • http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/4179238/2015/11/05/NPO1-stopt-met-Sesamstraat.dhtml
  • http://www.mediacourant.nl/2015/11/d66-en-sp-willen-verhuizing-sesamstraat-tegenhouden/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Henson
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_Street
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sesamstraat
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.