Het debat van de Tweede Kamer: live op tv en livestream

Het debat van de Tweede Kamer: live op tv en livestream De Tweede Kamer der Staten-Generaal is het hoogste orgaan van de Nederlandse volksvertegenwoordiging. De plenaire debatten en commissievergaderingen van de Tweede Kamer zijn op het internet te volgen via een livestream. Eveneens zijn veel debatten van de Tweede Kamer live te volgen op tv en via de radio.

Historie: Tweede Kamer

Bataafse Republiek

De Nederlandse Tweede Kamer ontstond in 1798, bij staatshervormingen in de Bataafse Republiek. De eerste vergadering vond plaats op 31 juli van dat jaar. In die tijd had de Tweede Kamer nog slechts dertig leden. De Bataafse Republiek was de officiële naam van Nederland in een woelige periode, waarin Nederlandse patriotten en Franse revolutionairen gezamenlijk aan de macht waren. Er werd in die tijd gezocht naar vernieuwende manieren van landsbestuur, waarbij heel wat experimenten en staatshervormingen elkaar op hoge snelheid opvolgden. Een gevolg was dat de Tweede Kamer reeds na enkele jaren werd afgeschaft.

1815

In 1815, toen het Franse leger uit het land was verdreven en de familie Van Oranje-Nassau weer aan de macht was, werd er wederom een Tweede Kamer ingesteld. Bij dat parlement van 1815 werden de leden gekozen door de koning. In een latere fase werden de leden van het parlement gekozen door leden van de Provinciale Staten. In nog weer een latere fase kwamen er rechtstreekse verkiezingen, waarbij alleen Nederlandse burgers die een bepaald bedrag aan belasting betaalden mochten stemmen (censuskiesrecht).

Tijdens de verkiezingen van 1918 mochten voor het eerst alle volwassen mannen in Nederland stemmen. Bij de verkiezingen van 1922 mochten voor het eerst alle volwassen vrouwen stemmen. Van 1815 tot aan 1956 telde de Tweede Kamer 100 leden. Sinds 1956 telt deze kamer 150 leden.

Live audio: de Tweede Kamerlijn luisteren

Sinds 1983 bestaat de Tweede Kamerlijn. Dit was van oorsprong een radiozender die alleen via de kabel ontvangen kon worden. Later werd dit ook een internetzender, die onder meer ook via de website van het Nederlandse parlement beluisterd kon worden. Via de Tweede Kamerlijn worden alle plenaire debatten live uitgezonden. Ook zijn de belangrijke commissievergaderingen van de Tweede Kamer op die zender live te volgen.

Kamerlijn op de kabel?

In de jaren tachtig en negentig zat de Tweede Kamerlijn bij bijna alle kabelmaatschappijen in het standaardpakket van de radiozenders. Daarna is deze politieke radiozender echter bij heel wat aanbieders verdwenen en vervangen door andere radiozenders. Dit komt mede door de opkomst van het internet; de kamerlijn als radiozender op de kabel verloor hierdoor heel wat van zijn belang.

Livestream Tweede Kamer kijken

Eind jaren negentig brak het internet door in Nederland. Als logisch gevolg daarvan werd besloten om voortaan de debatten van de kamer (met beeld en audio) op het internet via een livestream te gaan uitzenden. De debatten zijn via een livestream te bekijken op de website Tweedekamer.nl. Dat geldt voor alle plenaire debatten en bijna alle commissievergaderingen.

Een uitzondering daarop is de zogenaamde 'Commissie Stiekem'. De officiële benaming daarvan is de 'Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten'. Deze commissie vergadert altijd achter gesloten deuren en is logischerwijs dus ook niet via een livestream te bekijken.

Waar vindt men de livestreams?

Waar zijn de livestream van de Tweede Kamer te vinden? Die bevinden zich op de site van de Tweede Kamer in de rubriek 'debat en vergadering'. Daar vindt u zowel een agenda met alle debatten, als ook een overzicht van livestreams van de vergaderzalen van het Nederlandse parlement. In totaal zijn er acht vergaderzalen waar men standaard een camera voor een livestream heeft staan. Bij de livestream van het vragenuurtje op dinsdag is het mogelijk om te kiezen voor de optie 'ondertiteling'. Bij de meeste overige livestreams is er geen ondertiteling beschikbaar.

Gratis openbare livestream

Elke livestream van het Nederlandse parlement is gratis. Om op hun website naar een livestream van een debat te kunnen kijken, hoeft men ook geen account te hebben of in te loggen (zoals het geval is bij andere gratis streamingdiensten zoals Kijk). De gratis livestream van de Tweede Kamer is te bekijken op zowel smartphones, tablets, laptops als op desktopcomputers.

Debat Direct

Wie debatten per livestream op een smartphone wil bekijken, kan er ook voor kiezen om de app Debat Direct te installeren. Hierop vindt u ook een overzicht van alle livestreams. Daarbij biedt die app tijdens de livestream ook extra info aan, zoals de naam van de spreker in het debat en de uitslagen van stemmingen. Verder biedt de app op simpele wijze de mogelijkheid om bij elke stream terug te spoelen naar het begin van het debat, of om de livestream te pauzeren en deze bijvoorbeeld pas een dag later af te kijken.

NPO Politiek (tv en livestream)

In november 2006 introduceerde de Nederlandse publieke omroep de tv-zender NOS Politiek 24. Later is de naam van die zender veranderd in NPO Politiek. Met de komst van deze zender kwam er voor het Nederlandse publiek een nieuwe mogelijkheid bij om live de debatten in de volksvertegenwoordiging te volgen. Op de zender zijn doorgaans alle plenaire debatten van de Tweede Kamer live te bekijken. Eveneens zijn de belangrijkste commissievergaderingen van de kamer live op die zender te zien. Via die tv-zender is puur praktisch gezien natuurlijk wel wat minder live te zien is dan op de site Tweedekamer.nl (simpelweg omdat een televisiezender maar één debat tegelijkertijd uit kan zenden, terwijl men op de site meerdere livestreams van commissievergaderingen van de Tweede Kamer uit kan zenden). Toch is het overgrote deel van de belangrijke debatten van de Tweede Kamer wel op die tv-zender live te zien.

Op NPO Politiek worden ook de persconferenties van de premier altijd live op die zender uitgezonden. Daarnaast zijn er diverse programma's over politiek op die televisiezender te bekijken. De digitale zender NPO Politiek zit bij de meeste grote tv-aanbieders in het standaard zenderpakket.

Livestream via NPO Start

Een gratis livestream van de tv-zender NPO Politiek is in heel Nederland te bekijken bij NPO Start. Men hoeft niet een abonnement of account te hebben bij NPO Start om hierop per livestream naar deze politieke zender te kunnen kijken. Eveneens kan men deze zender op een smartphone via een livestream bekijken op de NPO Start-app. Ook is zo'n livestream te vinden op de site van de NOS.

Livestream NLZIET

Debatten kan men ook via een livestream van NLZIET bekijken. Bij hen kan men namelijk ook via een stream naar de zender NPO Politiek kijken. Om die livestream bij hen te kunnen bekijken, moet men wel een abonnement op NLZIET hebben.

Livestream via tv-app

Veel tv-providers bieden aan hun klanten ook een tv-app aan, waarmee zij via een livestream naar televisie kunnen kijken op hun smartphone. Bij Ziggo kan men bijvoorbeeld per livestream naar tv kijken op de Ziggo Go App. Bij KPN kan men per livestream naar televisie kijken op de iTV-app. Op zo'n app kan men dus ook per livestream naar NPO Politiek kijken, aangezien die zender bij de meeste tv-providers (waaronder Ziggo, Odido en KPN) in het basispakket voor digitale televisie zit. Zo'n livestream op een tv-app is in de hele EU te bekijken. Ook in diverse landen buiten de EU kan men zo'n app gebruiken om middels een livestream naar televisiezenders te kijken. Daartoe behoren onder meer Groot-Brittannië en Noorwegen. Zo kunnen Nederlanders dus ook wanneer ze in een ander Europees land op vakantie is, toch per livestream de uitzendingen van de politieke debatten in Nederland volgen. Niet alleen is het mogelijk om met zo'n app per livestream naar zenders zoals NPO Politiek kijken. Men kan hierop ook elke tv-uitzending een week lang met een stream terugkijken.

Algemene beschouwingen in september

Wanneer vinden Prinsjesdag en de algemene beschouwingen plaats? Prinsjesdag wordt gehouden op de derde dinsdag van september. Daarna volgen op woensdag en donderdag de algemene beschouwingen, waarbij de Tweede Kamer in debat gaat met het kabinet. Deze debatten zijn live integraal te volgen op tv (NPO Politiek) en middels de stream van de site van de Tweede Kamer. Overdag ('s ochtends en 's middags) kan men dit debat ook volgen op NPO1.

Vragenuurtje dinsdag: hoe laat live?

Doorgaans wordt elke dinsdag het vragenuurtje in de Tweede Kamer gehouden. Dit is live te zien op tv (NPO1 en NPO Politiek). Ook kan men dit met een gratis livestream volgen op de website van het parlement. (Bij deze livestream is het mogelijk om ook de optie 'ondertiteling' te gebruiken.) Eveneens dit live de beluisteren via de Tweede kamerlijn. Hoe laat begint het vragenuurtje? Dit begint doorgaans om circa 14u00. Als het parlement in reces is, dan is er geen vragenuurtje.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Op donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd Willem II-Glasgow Rangers gespeeld. Dit is een duel in de voorronde va…
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…

Een kerkdienst volgen via een livestream op het internetEen kerkdienst volgen via een livestream op het internetDankzij het internet is het niet meer per se nodig om in kerkgebouwen aanwezig te zijn, om toch goed allerlei kerkdienst…
Disney+: een online streamingdienstDisney+: een online streamingdienstSinds november 2019 is Disney+ beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Disney+ is een betaalde online streamingdienst w…
Bronnen en referenties
  • https://www.parlement.com/id/vh8lnhrsd1rf/bataafse_parlementen_1798_1806
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamer_der_Staten-Generaal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/NPO_Politiek
  • https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/livedebatten
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-09-2023
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.