Informatie en communicatie via internet

Informatie en communicatie via internet Internet is een internationaal netwerk van computers dat het mogelijk maakt om informatie te verspreiden of op te zoeken en om te kunnen e-mailen. E-mailen is het elektronisch mailen of versturen van een bericht. Een computernetwerk bestaat uit een aantal aan elkaar gekoppelde computers, vaak binnen een organisatie of een gebouw, maar ook wereldwijd waarbij sprake is van een zeer groot aantal aan elkaar gekoppelde computers. Internet heeft daarom het karakter van een massamedium gekregen. Een succesfactor daarbij is dat internet als geheel niemands eigendom is. De diverse onderdelen zoals computers zijn uiteraard wel eigendom van iemand.

Spraakgebruik en schrijfwijze

In het spraakgebruik wordt met internet overigens vaak het www (World Wide Web) bedoeld maar dat is slechts één onderdeel van internet. Het woord internet werd voorheen dikwijls met een hoofdletter geschreven maar sinds de nieuwe Nederlandse spelling van oktober 2005 is de juiste schrijfwijze met een kleine letter.

ARPANET als voorloper van internet

Als voorloper kent internet het ARPANET dat in 1969 in de Verenigde Staten werd opgericht en bestond uit een aaneenkoppeling van universiteitsnetwerken waar later ook militaire netwerken aan werden toegevoegd. Omdat computers duur waren was het voordelig als onderzoeksinstituten elkaars apparatuur konden delen. Nadat in 1968 de eerste plannen voor het ARPANET werden gemaakt werd in 1969 besloten de invoering uit te besteden aan de firma Bolt, Beranek and Newman. Een groot probleem daarbij was dat de computers, die verbonden moesten worden, zeer verschillend waren. Dit probleem werd opgelost door op iedere netwerklocatie een minicomputer te zetten die de functie had van interface tussen de computer en het netwerk. Daarmee kunnen die tussencomputers beschouwd worden als voorlopers van de huidige routers. Weliswaar hadden ze het formaat van een koelkast maar dat was klein in vergelijking met de computers van die tijd.

Diensten via internet

World Wide Web en e-mail

Terwijl internet al vanaf 1984 bestaat werd het pas door het grote publiek ontdekt in de jaren negentig van de vorige eeuw.

World Wide Web

Een belangrijke dienst die via het internet gebruikt kan worden is het www (World Wide Web). Op het www is ontzettend veel informatie te vinden. Het zoeken naar die informatie kan via de naam van een website, maar ook via zogenaamde zoekmachines. Dat zijn programma’s die razendsnel het web nazoeken op informatie.

E-mail

De tweede zeer veel gebruikte toepassing van internet is e-mail. Via dit systeem kunnen wereldwijd berichten, geluiden en beelden naar elkaar worden gezonden. Een soort variant op e-mail is chatten. Daarbij worden teksten uitgewisseld door met elkaar te communiceren over allerlei onderwerpen.

Bestellen via internet

In 1994 was Pizza Hut één van de eerste bedrijven ter wereld die de mogelijkheid bood om bestellingen online te doen.

Toegang tot internet

Toegang krijgen tot het internet gebeurt meestal via een kabel maar ook steeds vaker draadloos via wifi. In huis komt vaak de combinatie voor van een aansluiting aan de kabel en een van daaruit gecreëerd wifistation voor huisgebruik waar dan ook bezoekers gebruik van kunnen maken meestal na het intoetsen van een bepaalde code. Ook buiten huis kan een dergelijk systeem aan bezoekers van bijvoorbeeld een openbare gelegenheid worden aangeboden. Tegenwoordig bestaan er ook wifi mogelijkheden in bussen, foyers van bioscopen, horecagelegenheden en treinen en op stations en vliegvelden en bij benzinestations. Daarnaast bestaan buitenshuis dikwijls mogelijkheden om gebruik te maken van een computer met internetaansluiting zoals bijvoorbeeld in bibliotheken en internetcafés.

Communicatie en informatie maar ook problemen en nadelen

Naast alle mooie dingen die via internet mogelijk zijn heeft het ook nadelen. Omdat zeer veel computers aan elkaar zijn gekoppeld kunnen virussen zich snel verspreiden ook al is de beveiliging een voortdurende zorg. Wat eenmaal op internet is geplaatst is meestal moeilijk of niet te verwijderen. Omdat het mogelijk is om dingen anoniem te plaatsen voelen sommigen zich geroepen om het niet zo nauw te nemen met de normale normen met betrekking tot de communicatie. Ook kan door kwaadwilligen ongewenste informatie worden geplaatst. Alle elektronica vergt ook energie in een tijd dat er steeds bewuster met het milieu wordt omgegaan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…
NetwerkverbindingenTips bij de keuze van een netwerk. Welke types van netwerken bestaan er? Welke bekaveling kan je het best gebruiken? Een…
Netwerkverbinding maken (bedraad)Netwerkverbinding maken (bedraad)Wanneer je meerdere computers in huis hebt kan het handig zijn om deze computers met elkaar te verbinden door middel van…
Thuis een draadloos netwerk gebruikenDe gebruikelijke manier om je computer overal mee te verbinden is via draden en kabels. Maar als je je computer met rede…

Oude computer nog gebruikenOude computer nog gebruikenWat te doen met een oude computer? Vaak is een oude computer nog niet aan definitief afdanken toe en wordt er wel al een…
Fraude op internet steeds professionelerFraude op internet steeds professionelerVan luxe auto's tot zeldzame elektronica, alles wordt tegenwoordig op internet aangeboden en de technieken voor fraude n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FirmBee, Pixabay
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.