Thuis een draadloos netwerk gebruiken

De gebruikelijke manier om je computer overal mee te verbinden is via draden en kabels. Maar als je je computer met redelijk veel apparaten wil verbinden, dan maak je van je werkplaats één grote puinhoop. De oplossing is nochtans eenvoudig: een draadloos netwerk. Het is de makkelijkste manier om al je computers en laptops thuis met elkaar te verbinden. De afwezigheid van kabels maakt het veel aangenamer om je thuis te bewegen, terwijl je toch een goede verbinding hebt.

Benodigdheden

Enkele nadelen aan een draadloos netwerk zijn dat het meestal trager is dan een gewone Ethernet verbinding en dat het ook minder veilig kan zijn, behalve als je daar de nodige maatregelen voor treft.

Om een draadloos netwerk op te stellen, heb je volgende zaken nodig:

  • Draadloze router: Een draadloze router is een apparaat dat poorten heeft om verbinding te maken met zowel een modem, een router, een Ethernet hub, een firewall en een draadloos netwerkpunt. Dit zorgt ervoor dat je je computers kan verbinden met elkaar, een printer, of met het internet. Eén draadloze router is genoeg om verschillende toestellen met het internet te verbinden. De signalen van een draadloze router gaan tot wel 30 meter ver in elke richting. Muren en deuren kunnen het signaal wel onderbreken. Afhankelijk van de grootte van je huis, kan je eventueel een toestel bijkopen dat de reikwijdte van je netwerk kan vergroten. De meeste draadloze netwerken gebruiken 802.11g, wat data met hogere snelheden kan vertransporteren dan andere opties.
  • Draadloze adapter: Zorg dat je een draadloze adapter hebt voor iedere computer die je met het netwerk wil verbinden. Andere apparaten zoals printers kunnen ook aan het netwerk toegevoegd worden.

Het netwerk opzetten

Van zodra je de router hebt aangekoppeld, zou deze moeten werken met de basisinstellingen. Bij de meeste routers kan je deze instellingen wijzigen, zoals de naam van het netwerk, het kanaal dat de router gebruikt, en de beveiligingsopties. De standaardinstelling voor het kanaal is kanaal 6. Woon je in een appartement, dan is het mogelijk dat enkele andere bewoners dezelfde instellingen gebruiken, wat voor problemen kan zorgen. Gewoon de kanaalinstellingen veranderen, lost dit probleem op. Wat de beveiligingsinstellingen betreft, is het aangeraden om onmiddellijk de gebruikersnaam en het paswoord te veranderen, aangezien er veel routers zijn die dezelfde, wijd verspreide inloggegevens gebruiken.

Beveiliging

Eén van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden tijdens het opzetten van een draadloos netwerk is de beveiliging. Als je je instellingen zo instelt dat je router een open hotspot creëert, dan kan iedereen met een draadloze kaart gebruikmaken van jouw signaal. De meeste mensen willen graag vermijden dat vreemden gebruik kunnen maken van hun netwerk. Om er voor te zorgen dat anderen niet op jouw netwerk kunnen, kan je volgende zaken doen:

  • Wire Equivalency Privacy (WEP): Dit maakt gebruik van een 64-bit of een 128-bit encryptie. Encryptie is de procedure waarbij informatie vergrendeld wordt, en enkel de persoon met de juiste sleutel deze kan ontcijferen. Het komt er op neer dat iedereen die op een netwerk met een WEP-beveiliging wil geraken, de juiste WEP-sleutel nodig heeft om in te loggen.
  • WiFi Protected Access (WPA): Dit is een verbeterde versie van de WEP, deze beveiligingssoftware zit ineens mee in de netwerkbeveiliging. Net zoals WEP, heb je om voorbij deze beveiliging te geraken, het juiste paswoord nodig.
  • Media Access Control (MAC) Adresfiltering: Deze methode is anders dan de twee vorige. Je hebt hier geen sleutel of paswoord voor nodig. Het gebruikt daarentegen het unieke MAC-adres dat bij de hardware van je computer hoort. Hierdoor kunnen enkel computers met de juiste MAC-adressen inloggen op het netwerk. Dit is een enorm veilige methode, je kan simpelweg het MAC-adres van een nieuwe computer toevoegen.

Eén of meerdere van deze methodes kiezen zal zeker bijdragen aan de veiligheid van je netwerk. Heb je meerdere computers thuis, dan is het zeker aan te raden om een draadloos netwerk op te zetten. Het is makkelijk, betrouwbaar en draagt bij aan al je behoeften aan mobiliteit betreffende je computers.
© 2011 - 2024 Superfrostie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wifi-signaal versterken en verbeterenWifi-signaal versterken en verbeterenEen draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want…
Computernetwerk aanleggen, draadloos netwerkComputernetwerk aanleggen, draadloos netwerkEen draadloos computernetwerk is zo gemaakt. Steeds meer mensen hebben in huis meerdere computers staan en willen daarom…
Draadloos internet versterkenDraadloos internet versterkenDraadloos internet wordt steeds vaker toegepast in huizen. Het is ook logisch, want alle kabels maken het overzicht niet…
Ontvangst draadloos internet verbeterenDraadloze netwerken thuis zijn zeer populair, ze helpen je van al die vervelende wirwar aan draden af. Maar het is niet…

Tips voor het online verkopen van kledingTips voor het online verkopen van kledingJe kunt er een zakcentje mee verdienen, het kost niet veel moeite en je maakt er iemand anders blij mee: het online verk…
Landleven: wordt internetboerLandleven: wordt internetboerLandleven: wordt een internetboer. Landleven is een online spel of game dat gespeeld kan worden via bijvoorbeeld Hyves o…
Superfrostie (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.