Fraude op internet steeds professioneler
Van luxe auto's tot zeldzame elektronica, alles wordt tegenwoordig op internet aangeboden en de technieken voor fraude nemen steeds nieuwere vormen aan. Fraude laat zich vaak heel moeilijk herkennen, omdat oplichters en hun methodes steeds professioneler worden.
Fraudemethoden vaak moeilijk te herkennen
Het is een feit dat technieken voor fraude en bedrog steeds nieuwe vormen aannemen en zich ook steeds opnieuw aan hun omgeving aanpassen. Bedrog kan vaak heel moeilijk worden herkend, omdat bedriegers en hun methodes steeds vindingrijker en doortrapter worden. Dat ondervond begin 2014 ook een Brussels ziekenhuis.
Een werknemer verantwoordelijk voor het beheer van een informatica-afdeling van een Brussels ziekenhuis liet aan de federale gerechtelijke
politie een verdachte e-mail toekomen. Daarin bood een Duits bedrijf afgekeurde informaticamaterialen (computers en dergelijke)
gratis aan. De beheerder vroeg zich af of dit aanbod wel veilig was.
Hoe criminelen te werk gaan
De e-mail van het Brusselse ziekenhuis was des te interessanter omdat hier geen particulier de ontvanger was, maar een bedrijf. Iedereen die werkt voor een charitatieve of humanitaire organisatie, kent het probleem van de
beperkte financiële middelen. Als zich dus een goede gelegenheid aandient om geld te besparen, doet dat bij de meeste mensen het wantrouwen afnemen.
Bedoelde e-mail was naar verluidt afkomstig van een Duits bedrijf gevestigd in Europa. Voor andere bedrijven, gevestigd buiten Europa, bijvoorbeeld in Afrika of in een land van het voormalige Oostblok, is men als ontvanger in de regel meteen argwanend. Maar in dit geval niet, omdat in het e-mailadres van de afzender de extensie "de" voorkwam. Toch is ook dan voorzichtigheid geboden, want theoretisch kan iedereen, óók buiten Europa, het bericht via een Duitse e-mail verzonden hebben.
Europese bankrekening geen garantie voor veilige handel
Bovendien bood de contactpersoon niet zoiets als een betaalmogelijkheid via Western Union aan, omdat iedereen zou afschrikken. Integendeel, om de kosten voor het transport van de computers te betalen, moest er op rekening worden betaald. Op de factuur werd de IBAN-code van een normaal ogende
bankrekening vermeld, waarop de betaling moest plaatsvinden.
Maar het kan heel goed zijn dat die rekening toebebehoort aan een stroman, iemand die handelt namens een derde, maar onbekend is wie die derde is. Het zijn mensen die hun bankrekening ter beschikking stellen in de veronderstelling voor een bedrijf te opereren. Hun bemoeienis bestaat er alleen uit om geld in ontvangst te nemen en door te leiden naar de zwendelaars. Dergelijke stromannen zijn meestal niet op de hoogte van de frauduleuze bedoelingen van hun opdrachtgevers. Dus ook de vermelding van een Europese bankrekening is geen garantie dat er sprake is van
bonafide handel.
De perfecte oplichterij?
De federale recherche constateerde in bovenstaande casus dat de opmaak van de e-mail zeer professioneel was vormgegeven. Dit gold ook voor het antwoordformulier dat ingevuld aan de organisatie moest worden teruggestuurd. Zelfs de webpagina van het bedrijf waarnaar in de e-mail werd verwezen, zag er onberispelijk uit en benadrukte nogmaals het professionele karakter.
Te mooi om waar te zijn
Bij alles wat uitermate interessant lijkt en heel erg verleidelijk klinkt, zou er wel eens oplichterij in het spel kunnen zijn! Zo ook op internet. Controleer daarom ook het meest verleidelijke en professionele aanbod zeer zorgvuldig:
- heeft het bedrijf een goede reputatie?
- is de onderneming ook rechtstreeks per telefoon te bereiken of kan de firma worden bezocht?
- is er informatie op het internet over het bedrijf beschikbaar en zo ja, houdt dat dan verband met fraude?
Allemaal vragen waarop je een antwoord moet zien te verkrijgen. Je kan immers nooit voorzichtig genoeg zijn!
Lees verder