Zoektips voor beginners op internet

Zoektips voor beginners op internet Elke beginner zal zich verbazen over de snelheid waarmee ervaren computeraars over het toetsenbord razen en allerlei dingen op het scherm toveren. Menigeen zal misschien verzuchten: ”Dat leer ik nooit”. Maar als de basiskennis toch sneller is opgedaan dan verwacht, is de verleiding groot om ook allerlei zaken op internet op te zoeken, om kennis te vergaren. Dat vergaren van kennis gaat in het algemeen sneller dan gedacht. Gewoon er aan beginnen en volhouden.

Zoekmachine zoekt op World Wide Web

Dit artikel geeft informatie over hoe op internet kan worden gezocht. Om het zoeken makkelijker te maken heeft internet zogenaamde zoekmachines. Een zoekmachine is een hulpprogramma dat werkt op basis van een zoekwoord of de combinatie van enkele woorden. Vanuit die woorden gaat de zoekmachine aan de slag en zoekt op het World Wide Web of die woorden ergens voorkomen. Dat gaat razendsnel waardoor er vrijwel meteen een aantal resultaten getoond worden waarmee verder kan worden gewerkt om precies datgene te vinden wat gezocht wordt.

Verschillende zoekmachines op internet

Er bestaan echter verschillende zoekmachines. De meest bekende zoekmachine is Google.nl. Daarnaast bestaan op internet zoekmachines als Altavista.nl, Yahoo.com , Msn.nl en Zoeken.nl. Deze zoekmachines werken nagenoeg hetzelfde. De keuze is heel persoonlijk en meestal afhankelijk van een gebruikersgewoonte.

Tip voor beginners

De handelwijze om onder andere meer te weten te komen over accu’s voor elektrische fietsen is bij een zoekmachine als volgt. Eerst wordt bijvoorbeeld het zoekprogramma Google opgeroepen door in de internet browser www.google.nl te tikken (links boven in de balk). Druk daarna op enter en er verschijnt in het midden van het volgende scherm een blanco balk. Tik in die balk het zoekwoord - accu - en druk op enter. Er verschijnt nu een aantal resultaten waarmee verder kan worden gezocht door een website naar keuze aan te klikken met de linkermuis.

Slimme kernwoorden vinden

Maar nu is ook meteen het eerste probleem ontstaan. Het aantal resultaten is met slechts één zoekwoord intikken vaak zo groot dat het verder zoeken zeer tijdrovend gaat worden. Om dit te vermijden kan de zoekopdracht worden uitgebreid met zo slim mogelijke kernwoorden van het onderwerp waar naar gezocht wordt. Daardoor zal de zoekmachine een bepaalde richting uit worden gestuurd. In het voorbeeld om te zoeken naar accu’s voor een elektrische fiets kunnen aan het zoekwoord - accu - een of meer woorden worden toegevoegd. Het zoeken met - accu elektrische fiets - zal resultaten opleveren die meer in de richting komen van wat gezocht wordt.

Beperk tot kernwoorden

Op die manier kan door een goede zoekopdracht met de juiste zoekwoorden veel tijd worden bespaard. Er bestaan voor het snel zoeken ook ingewikkelde uitgangspunten die vooral voor ervaren zoekers van belang zijn maar in het begin is het voornamelijk een kwestie van veel doen en onthouden waar de beste resultaten mee worden bereikt. In elk geval moeten de zoekwoorden bestaan uit kernwoorden van het onderwerp. Vermijd daarbij allerlei tussenwoorden want een zoekopdracht hoeft niet aan taalkundige regels te voldoen. Zeker ook geen complete zinnetjes als zoekopdracht bedenken. Ook is het verstandig om lidwoorden de, het en een weg te laten.

Nog twee zoektips voor het zoeken op internet

Een tip om op een eenvoudige manier sneller te zoeken is om de woorden van de zoekopdracht tussen aanhalingstekens te zetten. Dit kan bijvoorbeeld als de titel van een boek of van een artikel woordelijk bekend is. De zoekmachine zal dan alleen zoeken naar de precieze combinatie van die woorden en sneller het gewenste resultaat opleveren. Zo zal bijvoorbeeld het intikken van “Opkomst elektrische fiets niet meer te stuiten” meteen leiden naar een artikel met die titel. Experimenteren met slechts één woord tussen aanhalingstekens zal ook verrassende resultaten opleveren. Tweede tip: Gewoon doen dus.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoekmachine BingDe zoekmachine BingEr zijn momenteel een paar zoekmachines die het grootste marktaandeel hebben als het gaat om de zoekopdrachten op het in…
Andere zoekmachines vaak beter dan GoogleAndere zoekmachines vaak beter dan GoogleZoeken op internet doen wij massaal met Google. Maar is dat wel de beste zoekmachine. Dat hangt af van waar je naar op z…
SEO: schrijven voor Google of voor de lezer?SEO: schrijven voor Google of voor de lezer?Internet is een mooi medium. Tegenwoordig is het voor vrijwel iedereen bereikbaar. Het kan als informatiebron gebruikt w…
Zoeken met zoekmachines, zo werkt het het bestZoeken met zoekmachines, zo werkt het het bestZoeken op het internet, voor veel mensen een dagelijks terugkerende bezigheid. Toch weten veel mensen niet precies hoe z…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-03-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.