Hoe zoek je op internet? - snel de juiste informatie vinden

Hoe zoek je op internet? - snel de juiste informatie vinden Het internet groeit dagelijks, er wordt constant meer informatie toegevoegd. Bij een zoektocht op het internet gaat het dan ook niet om de vraag OF de informatie er is, maar WAAR. Bij deze een aantal trucs om die ene zandkorrel te vinden in een Sahara van informatie. Beste tip: denk eerst na over wat voor soort informatie je zoekt, zodat je op de juiste plek kan beginnen. Hoe zoek je op internet? Veel mensen beginnen hun zoektocht bij Google, Ilse, Altavista of een andere zoekmachine, maar een omgekeerde aanpak werkt beter: gebruik pas een zoekmachine als het antwoord niet op andere plekken te vinden is. Hiervoor moet je jezelf een belangrijke vraag stellen: wat voor soort informatie zoek ik?

Zoeken op internet


Persoonlijke informatie

De meeste mensen hebben wel door dat Google geen uitkomst biedt. Het handigst zijn Detelefoongids.nl, Goudengids.nl en Postcode.nl. Overigens is de Gouden Gids beschikbaar voor heel veel landen, dus voor persoonlijke informatie buiten Nederland kan de plaatselijke versie uitkomst bieden.

Oriëntatie

Heb je interesse in een onderwerp, maar weet je er nog niet zoveel vanaf, dan kun je een bezoekje brengen aan Startpagina.nl. Deze site en haar (klein)dochters bieden verzamelingen links over talloze onderwerpen. Ook de zoekfunctie van Infonu.nl kan een goed beginpunt zijn.

Feiten

Wie vroeger een snel antwoord op een feitelijke vraag zocht of een feit wou controleren, sloeg een encyclopedie open. Met de komst van internet zijn die nu ook online beschikbaar. Wikipedia.org is zonder twijfel de bekendste, al wordt de betrouwbaarheid van de informatie geregeld in twijfel getrokken. Een goede optie in het Engels is Britannica.com. Uiteraard is Infonu.nl ook een prima plek voor feiteninformatie.

Wetenschappelijke feiten

Moeten de feiten academisch verantwoord zijn, probeer dan, naast de website van je universiteitsbibliotheek, Scholar.google.com. Hiermee kun je zoeken in duizenden academische publicaties. Om deze te lezen heb je meestal een abonnement nodig, maar universiteiten bieden die aan hun studenten aan. Vraag na bij de universiteitsbibliotheek hoe je de informatie online kunt bekijken en downloaden. Als je een academisch boek vindt en je hebt geluk, dan heeft Books.google.com die beschikbaar. Je kunt slechts een beperkt aantal pagina’s bekijken, maar wat meer als je een Google-account hebt. Je kunt nooit het hele boek bekijken en kopiëren-plakken is onmogelijk gemaakt, dus als het echt belangrijk is, zul je een papieren versie moeten lenen bij de bieb.

Taalkwesties

Vertalen en betekenissen opzoeken zijn de meest frequente taalkwesties voor de internetter.

Vertalen

Voor het vertalen van en vanuit Nederlands, Duits, Engels, Frans, Deens, Zweeds, Portugees, Spaans en Italiaans is Vertalen.nu is prima optie, mits je zoekactie zich beperkt tot een paar woorden.

Wikipedia.org is de ideale vertaler voor lastigere woorden en concepten. De online encyclopedie is namelijk beschikbaar voor allerlei talen en gebruikers creëren links tussen de verschillende talen. Deze staan als laatste in de linkerkolom vermeld. Zo kan vertalen.nu je niet vertellen wat een distributieriem (auto-onderdeel) in het Engels is. Wikipedia biedt de uitkomst: timing belt. Trouwens, een distributieriem is tandrem in het Deens, Steuerkette in het Duits, jakohihna in het Fins, courroie in het Frans, registerreim in het Noors, kamrem in het Zweeds en iets onleesbaars in het Japans.

Voor niet-Europese talen of voor hele websites, kun je het beste Babelfish inschakelen op Babelfish.yahoo.com. Voor Chinees kan ik Nciku.com aanraden, omdat je daar op alle mogelijke manieren kan zoeken; met Engels, pinyin en door het karakter te tekenen.

Betekenis opzoeken

Voor het Nederlands zijn we gewend de Dikke Van Dale open te slaan en dat kan ook online via Vandale.nl. Een andere mogelijkheid is om synoniemen op te zoeken, bijvoorbeeld via Synoniemen.net.

Voor het Duits is Duden.de het ultieme woordenboek en wie in het Engels bezig is, kan naar Dictionary.com of Thesaurus.com (synoniemen) gaan. Deze sites zijn overigens aan elkaar gelinkt, dus je hoeft maar op een tabje te klikken om ook de andere zoekopdracht uit te voeren.

Muziek

Nee, hier geen tips voor downloaden, maar andere muziekgerelateerde zoekacties.

Songteksten

Hoe vaak hoor je niet een liedje op de radio zonder te horen wie het zingt of wat de titel is? Dat is geen probleem met Letssingit.com. Behalve zoeken op de titel van het album, de titel van het nummer of de naam van de artiest, kun je ook zoeken op enkele woorden uit de tekst. Dus, de volgende keer als je een leuk liedje hoort, onthoud een regel uit de tekst en je kunt het eenvoudig terugvinden. Er zijn redelijk wat Nederlanders op deze site, dus ook Nederlandse songteksten kun je hier vinden.

Muziek uit reclame of series

Soms hebben reclames of series leuke achtergrondliedjes. Op Megamediamagazine.nl/mvtr.php kun je de artiest en titel vinden van de laatste reclameliedjes. Op het forum kun je de hulp van andere bezoekers inroepen als de reclame of serie nog niet gepost is.

Vliegtickets

De keus aan websites voor vliegtickets is enorm, bekende voorbeelden zijn Vliegtarieven.nl of Cheaptickets.nl. Let wel op dat deze sites dure hulplijnen hebben, mocht er iets fout gaan in de boeking. Het is altijd goed om de maatschappij zelf te checken als je een passende vlucht gevonden hebt, want zij rekenen soms minder boekingskosten.

Wie binnen Europa vliegt, kan zich richten op de low-cost maatschappijen. Op Lowcostairlines.nl kun je voor luchthavens in Nederland, België en Duitsland zien welke maatschappijen waarheen vliegen. Uiteraard kun je doorklikken naar de betreffende maatschappij voor boeking en meer details.

Nieuws

Voor op-to-date nieuws kun je het beste je een nieuwssite bezoeken, bijvoorbeeld Nu.nl, Msn.nl, News.google.nl news of je favoriete krant. Als je op zoek bent naar nieuws ouder dan vijf jaar, heb je meestal weinig aan deze sites omdat ze toen simpelweg nog niet bestonden. Voor een fantastisch nieuwsarchief moet je bij Nytimes.com zijn. Artikelen vanaf 1881 zijn vrij online beschikbaar in het archief. Wikinews.org kan interessant zijn om een snel overzicht te krijgen in een lopende kwestie.

Shoppen

Het aantal internetwinkels is met de jaren enorm toegenomen. Het gemak van online bestellen haalt veel mensen over de streep. Nieuwe producten kopen was nog nooit zo makkelijk. Let er wel op dat de onlinewinkel betrouwbaar is. De beste winkels hebben het keurmerk thuiswinkelen. Hier weet je zeker dat je klachten goed worden afgehandeld, dat de betaling veilig is, dat je producten kunt retourneren, etc.

Tweedehands

Voor gebruikte spullen is Marktplaats.nl een ultieme verzamelplek. Ook Ebay.nl vist in deze vijver. Het nadeel is dat je daar een account moet hebben om te kopen en dat het meestal om veilingen gaat, waarbij het dus maar afwachten is of je wint. Het voordeel is dat de hele wereld op Ebay zit en je daardoor uit alle hoeken spullen kunt kopen, zowel nieuw als gebruikt. Ben je platzak, dan kun je kijken op Gratisaftehalen.nl waar allerlei spullen voor noppes worden aangeboden.

Boeken, CD's, DVD's, etc.

Behalve de geijkte winkels zoals Bruna.nl, Selexyz.nl en Cd-wow.nl, kun je ook Amazon.com proberen. Behalve nieuw van Amazon zelf, kun je ook gebruikte spullen kopen van Amazonverkopers. Tip: met de lage dollarkoers kan het zeer voordelig zijn om via Amerika te bestellen, maar let dan wel op de hogere verzendkosten. Voor de goedkoopste euro-prijzen moet je op Amazon.de zijn; kun je meteen je Duits opvijzelen. Amazon heeft een distributiecentrum in Duitsland en hierdoor zijn de prijzen van de spullen aangenaam, de verzendkosten redelijk en de levering snel.

Kleding

Vrijwel elke kledingwinkel biedt ook haar spullen online aan, dus zoek gewoon bij je favoriete shop. Voor postorder moet je bij Wehkamp.nl, Neckermann.nl of Otto.nl zijn. Ebay heeft ook kledingafdelingen, maar let dan goed op het retourbeleid van de verkoper.

Huizen

Voor het serieuze werk ga je natuurlijk naar de makelaar, maar via Funda.nl kun je naar je droomhuis zoeken. Er is bovendien allerlei achtergrondinformatie beschikbaar over de andere buurtbewoners zoals gezinssamenstelling en inkomen.

Geen succes?

Op zoek naar iets anders? Doe dan een poging bij een zoekmachine. Geef specifieke zoekwoorden in. Wie te algemeen zoekt – bijvoorbeeld Griekenland vakantie als je wilt eilandhoppen met een groepsreis – dan wordt het erg moeilijk om de goede site te pakken te krijgen.

Een andere tip is om zoekwoorden tussen aanhalingstekens te zetten. De woorden moeten dan in die volgorde voorkomen. Zo kun je met "ich bin ein berliner" binnen de kortste keren de tekst van John F. Kennedy's beroemde speech vinden, maar wordt het zonder aanhalingstekens lastiger.

Als je merkt dat bepaalde resultaten irrelevant zijn, sluit die dan uit met een -. Als je bijvoorbeeld zoekt naar het dier jaguar, zul je ongetwijfeld informatie vinden over het automerk. Zoek dus op: jaguar -auto. Je sluit dan resultaten uit waarin het woord "auto" voorkomt.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andere zoekmachines vaak beter dan GoogleAndere zoekmachines vaak beter dan GoogleZoeken op internet doen wij massaal met Google. Maar is dat wel de beste zoekmachine. Dat hangt af van waar je naar op z…
De zoekmachine BingDe zoekmachine BingEr zijn momenteel een paar zoekmachines die het grootste marktaandeel hebben als het gaat om de zoekopdrachten op het in…
Snel zoeken op internet met juiste zoekwoordenSnel zoeken op internet met juiste zoekwoordenZoeken op internet en snel vinden wat gezocht moet worden is niet zo eenvoudig. Het resultaat hangt af van de manier van…
Google, van zoekmachine naar antwoordmachinenieuws uitgelichtGoogle, van zoekmachine naar antwoordmachineGoogle probeert zijn product voortdurend te vernieuwen en steeds verder uit te breiden. Amit Singhal van Google wil een…

Uw website bekend makenUw persoonlijke site is eindelijk klaar en beschikbaar op het web. Er blijft nog maar één probleem, de mensen kennen hem…
Quote Finder de online plagiaat checkerAltijd is het nodig een plagiaat checker. Al is het voor school, artikelen of gewoon voor een originele brief. In dit ar…
Bronnen en referenties
  • De genoemde websites
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.