Andere zoekmachines vaak beter dan Google

Andere zoekmachines vaak beter dan Google Zoeken op internet doen wij massaal met Google. Maar is dat wel de beste zoekmachine. Dat hangt af van waar je naar op zoek bent. Google heeft wel een hele grote database maar soms kun je efficiënter zoeken met één van zijn concurrenten of met een meta-zoekmachine. Daarom een aantal meta-zoekmachines en hun websites die dit onderwerp behandelen uitgelicht.

Fagan Finderf

Een zeer goede website die over zoeken op het internet gaat is Fagan Finder. Het is een multifunctionele zoekmachine, dat wil zeggen dat die niet alleen op een trefwoord zoekt. Als je de zoekmachinefunctie gebruikt zoekt die automatisch in Google, maar je kunt ook andere gebruiken. Zoek je naar een foto dan wordt Bing gebruikt, maar ook hier kun je zelf aangeven hoe die moet zoeken. Zoek je een boek dan wordt bijvoorbeeld WorldCat gebruikt. Je kunt in talloze rubrieken zoeken zonder dat je honderden pagina's krijgt voorgeschoteld. Door de rubrieksindeling kun je heel verfijnd zoeken

Zoekmachines

Fagan Finder is niet alleen een meta-zoekmachine maar een overzichtelijke gids waarin zeer veel informatie te vinden is over zoeken op internet, over zoekmachines en hoe ze werken en meer gerichte informatie voor professionele zoekers als journalisten, documentalisten en researchers.

Trefkans

Een meta-zoekmachine zoekt in meerdere zoekmachines tegelijk, dat wil zeggen in meerdere databases. Google zoekt alleen in zijn eigen opgebouwde database net als Yahoo en Ask. De trefkans om iets te vinden is dus veel groter in een meta-zoekmachine dan in een enkele zoekmachine als Google. Dat hoeft niet in alle gevallen slim te zijn.

Als je op zoek bent naar een schaars document over een “ei van een zadelbekooievaar”, in het Engels “egg of a saddle-billed stork” dan zijn er 1470 zoekresultaten bij Google. Dan heb je nog steeds een virtuele stapel documenten waar je doorheen moet worstelen. Daarom is het slim om de zoekvraag te verfijnen met meerdere trefwoorden totdat er uiteindelijk een paar documenten over blijven waar je naar op zoek bent. Bij alle zoekmachines kan dat.

Zoeken.nl

Dit is een prima meta-zoekmachine die de resultaten clustert per categorie in de rechterkolom. Ben je op zoek naar Peter Smit dan krijg je ruim vier miljoen resultaten op je scherm. Ben je op zoek naar de kunstenaar Peter Smit blijven er nog 110.000 over, onderverdeeld in de categorieën kunst, portret, galerie, enzovoort. Het spreekt vanzelf dat je per categorie verder kunt zoeken tot je het uiteindelijke resultaat hebt gevonden.

In de pagina “Alles over zoeken” vind je uitgebreide uitleg met illustraties hoe Vinden.nl werkt. Zoeken.nl is een prettige en overzichterlijke meta-zoekmachine die alleen niet zo snel werkt als ZoekProf.

Vinden.nl

“De meest gebruikte zoekmachine van Nederland” zeggen ze over zichzelf. Een meta-zoekmachine die tegelijk als een startpagina fungeert met handige rubrieken. Het laatste nieuws kun je er ook vinden. Kortom een goede meta-zoekmachine met extra functies. Een link vind je onderaan het artikel in de rubriek Gerelateerde links.

Voelspriet

“Welkom zoekende mens” staat er op de homepage. Dit is de ultieme website als het gaat over zoeken op het internet. Voelspriet is in de persoon van Henk van Ess de site die al jarenlang toonaangevend is. Voelspriet is niet mooi maar staat boordevol informatie voor de professional. Alles wat met zoeken op het internet te maken heeft wordt hier behandeld. Je moet wel de weg leren vinden in de fora op deze site. Zoeken met Voelspriet is zoeken met Google. Het is geen meta-zoekmachine maar daar is deze site ook niet voor bedoeld. Voelspriet is een informatiecentrum met boeken, tips, trucs en nieuws. Op zoekgebied wel te verstaan.

Bing

Softwaremaker Microsoft bindt met de nieuwe zoekmachine Bing, de vernieuwde versie van Microsofts zoekmachine Live Search opnieuw de strijd aan met Google. Bing zou beter aansluiten bij de wensen van de consument. Microsoft kondigde aan de krachten op gebied van zoektechnologie te gaan bundelen met Yahoo, de nummer twee in de Verenigde Staten. De twee bedrijven gaan de opbrengsten van de samenwerking delen. Een link vind je onderaan het artikel in de rubriek Gerelateerde links.
© 2008 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoekmachine BingDe zoekmachine BingEr zijn momenteel een paar zoekmachines die het grootste marktaandeel hebben als het gaat om de zoekopdrachten op het in…
Dode zoekmachines, kent u ze nog?Dode zoekmachines, kent u ze nog?Het opzetten van een zoekmachine leek zo winstgevend te zijn, dat er door de jaren heen steeds meer het web betraden. Go…
Handige zoekmachine optimalisatie tipsHandige zoekmachine optimalisatie tipsDagelijks maakt de overgrote meerderheid van de internetters gebruik van zoekmachines zoals Google of Bing. Als je een e…
PageRank en zoekrobots bij zoekmachine optimalisatiePageRank en zoekrobots bij zoekmachine optimalisatieBij zoekmachine optimalisatie heeft u te maken met een zogenaamde Interne Koppelingen Navigatie Structuur. Deze navigati…

Cyberchondrie: ziektevrees door zoekgedrag op het internetCyberchondrie: ziektevrees door zoekgedrag op het internetMensen die op het internet op zoek gaan naar medische informatie hebben een grote kans om uit te komen op een ernstige a…
Blijf op de hoogte met Google AlertsBlijf op de hoogte met Google AlertsWie Google alleen associeert met de overbekende zoekmachine heeft het helemaal mis. Met Google kun je namelijk veel meer…
Bronnen en referenties
  • Diverse zoekmachines
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.