Snel zoeken op internet met juiste zoekwoorden
Zoeken op internet en snel vinden wat gezocht moet worden is niet zo eenvoudig. Het resultaat hangt af van de manier van zoeken met de juiste zoekwoorden. Zoekwoorden zijn kernwoorden van het onderwerp waar informatie over wordt gezocht. Het zal daarom zeker lonen als niet lukraak met een aantal woorden wordt gegoogled maar eerst wordt nagedacht wat kernwoorden zijn met betrekking tot het gezochte onderwerp. De juiste zoekwoorden geven sneller resultaat.
Veel informatie
Op internet staat tegenwoordig ontzettend veel informatie over zeer veel onderwerpen. Iets opzoeken zal dan ook meestal tot positief resultaat leiden. Maar de manier van zoeken kan veel tijd kosten bij een verkeerde aanpak.
Zoekmachine zoekt in World Wide Web
Internet kent een aantal zogenaamde zoekmachines waar dingen in kunnen worden opgezocht. Een zoekmachine zoekt op internet aan de hand van de zoekwoorden naar informatie waarbij wordt afgetast in welke pagina’s die zoekwoorden voorkomen. Een zoekmachine is een webdienst waarmee in het gehele World Wide Web kan worden gezocht.
Werkwoord googelen
Een van de bekendste zoekmachines is Google.nl. Opzoeken met Google heeft in het spraakgebruik al geleid tot een nieuw woord namelijk het woord googelen. Er zijn echter meer zoekmachines zoals Altavista.nl, Yahoo.com , Msn.nl, Zoeken.nl en speciaal voor kinderen Netwijs.nl, Datbedoelik.nl en Meestersipke.nl.
Juiste zoekwoorden in zoekopdracht
Zoekwoorden waarmee de zoekmachines het World Wide Web aftasten worden door de googelaar aangegeven door die woorden in te tikken in de balk van de zoekmachine. Een zoekwoord of enkele zoekwoorden in die balk zullen altijd resultaat opleveren waarna op de verkregen gegevens kan worden doorgebouwd. Maar in de meeste gevallen zullen er zeer veel gegevens verschijnen waarbij soms door de bomen het bos niet meer kan worden gezien. Daarom is het belangrijk om de zoekopdracht zo duidelijk mogelijk te maken en het juiste woord of de juiste combinatie van woorden in te tikken.
Zoeken met kernwoorden
Als bijvoorbeeld gegevens over een bepaald soort bouwkunst, zoals Marokkaanse bouwkunst voor nederzettingen, gevonden moeten worden zal het zoekwoord Marokko teveel gegevens opleveren. De gezochte uitleg zal wellicht ergens tussen zitten maar de veelheid van gegevens zal niet snel tot het juiste antwoord leiden. Het is daarna zoeken als een speld in een hooiberg. Beter kan daarom in zo’n geval met de combinatie van meer woorden worden gezocht. De zoekwoorden bouwkunst nederzetting toegevoegd aan het woord Marokko zal een beperkter aantal gegevens opleveren die dichter bij wat gevonden wil worden staan.
Vraag naar specifieke informatie
Soms geeft een kleine toevoeging aan een zoekwoord ook al beter resultaat. Tik bijvoorbeeld niet het woord paarden in maar paardenras omdat bij het woord paard een algemene uitleg wordt gegeven en bij paardenras specifieker informatie over de verschillende rassen.
Vermijd bepaalde woorden
De combinatie van enkele woorden hoeft geen taalkundige samenhang te hebben of een complete zin te worden. Beter is zelfs om dat niet te doen en woorden weg te laten waarvan verwacht kan worden dat de zoekmachine er niet naar zal zoeken. Die woorden zijn vooral zeer veel voorkomende woorden die de verbinding vormen van de kernwoorden van een zin. In elk geval is het goed om de lidwoorden de, het en een weg te laten. Ook moet er op gelet worden geen tikfouten te maken omdat verkeerde woorden alleen voorkomen als die op internet ook verkeerd gespeld zouden zijn.
Met tekst tussen aanhalingstekens worden sneller resultaten bereikt
Een uitzondering van het weglaten van woorden kan worden gemaakt als de precieze tekst van het gezochte bekend is zoals bijvoorbeeld de titel van een boek of van een artikel. Als bij zo’n voorbeeld de tekst tussen aanhalingstekens wordt gezet zal door de zoekmachine zeer snel de nodige informatie worden gevonden. Zo zal door het intikken van "Marokkaanse bouwkunst voor nederzettingen" het betreffende artikel snel worden gevonden. Mocht het gezochte toch niet worden gevonden dan is een simpele tip om een andere zoekmachine te proberen.
Lees verder