Google: meer dan een zoekmachine

Google: meer dan een zoekmachine Natuurlijk is Google een zoekmachine, maar het bedrijf biedt nog veel meer succesvolle (en minder succesvolle) diensten aan voor internetters. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende Google-diensten en wat je er mee kan: van boeken, blogs en kalenders tot video’s, groepen, vertaling en wetenschap.

Inhoud


Books.google.nl

Zoeken naar boeken is heel handig met Books.google.nl. In de geavanceerde opties kun je ervoor kiezen om te zoeken op boeken of tijdschriften. De meeste boeken kun je niet volledig bekijken, maar steeds meer zijn volledig beschikbaar. Je kunt deze vinden door te zoeken op “alleen volledige weergave”. Uiteraard kun je zoeken op titel, auteur, uitgever, publicatiedatum, ISBN en ISSS-nummer.

Blogsearch.google.nl

Via deze speciale zoekmachine kun je zoeken in de duizenden persoonlijke weblogs. Je kunt je zoekactie instellen op tijd van publicatie: afgelopen maand, week, dag, 12 uur en uur. Via de geavanceerde opties kun je locatie van de blog instellen en de taal.

Docs.google.nl

Voor mensen met een Google account is dit een plek om alle geopende documenten te bewaren. Je kunt ook eigen documenten uploaden en delen met anderen. Dit kunnen tekstdocumenten zijn, maar ook spreadsheets of presentaties. Delen kan zowel via samenwerking waarbij de personen het document kunnen wijzigen of via enkel bekijken. Voor delen heb je e-mailadressen nodig.

Google.com/calendar

Voor mensen met een Google account is er deze digitale kalender. De kalender is in te stellen op een dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse of vierdaagse versie. Je kunt ook de agendaoptie nemen waarbij alleen relevante gebeurtenissen worden getoond. Je kunt andere kalenders importeren, bijvoorbeeld met nationale feestdagen, maar ook met een andere gebruiker zodat je weet van elkaar wanneer je vrij bent. Bij elke gebeurtenis kun je instellen hoe lang het duurt en hoe vaak het zich herhaald (bijvoorbeeld niet, dagelijks, tijdens werkdagen, wekelijks of jaarlijks). Je kunt een herinnering instellen via e-mail, sms of pop-up voor een zelf te kiezen aantal dagen van tevoren. De Google Kalender is geïntegreerd met Gmail, dus op het moment dat het lijkt alsof iemand een afspraak wil maken, krijg je de mogelijkheid om dat toe te voegen aan de agenda.

Google.nl/adsense

Adsense is het advertentieprogramma van Google waarmee je geld kan verdienen op je site. Google leest de tekst van je pagina en plaats zo relevant mogelijke advertenties. Als gebruiker krijg je betaald op het moment dat er iemand op een advertentie klikt.

Google.nl/alerts

Google Alerts biedt je de mogelijkheid om via e-mail op de hoogte te worden gesteld van de laatste ontwikkelingen. Je geeft zoekwoorden in en geeft aan wat voor soort informatie je zoekt (nieuws, web, uitgebreid of discussiegroepen). De melding kan komen zodra iets gebeurt, maar ook dagelijks of wekelijks.

De onderwerpen van Google / Bron: Google guideDe onderwerpen van Google / Bron: Google guide

Google.nl/dirhp

De meeste mensen zoeken met zoekwoorden in de gewone zoekmachine, maar Google heeft ook een onderwerpsgids. De hoofdcategorieën zijn: computers, gezondheid, huis en tuin, kunst, maatschappij, naslag, nieuws en media, onderwijs, recreatie, regionaal, spellen, sport, webwinkelen, wetenschap en zakelijk.

Het grote voordeel van een zoekactie op onderwerp is dat je steeds dieper kunt zoeken. Je krijgt aan het einde weinig links, maar ze zijn allemaal zeker relevant voor het onderwerp.

Google.nl/finance

Deze Google zoekmachine richt zich op financieel nieuws en geeft overzichten van beurzen in het Engels. Via portfolio kun je eigen aandelen volgen.

Google.nl/notebook

Met een online kladblok kunnen Google accounthouders eenvoudiger informatie vanuit verschillende bronnen op een plek houden en delen met anderen. Je kunt eenvoudig informatie in het kladblok plakken en opmerkingen erbij plaatsen. Dit is dus erg handig als je onderzoek doet op het web.

Google.nl/prdhp

Via de winkelzoekmachine kun je producten van allerlei internetwinkels naast elkaar bekijken. Momenteel is deze service in het Engels en dus vooral geschikt voor mensen die producten zoeken uit de VS.

Google.nl/reader

Leden van Google kunnen met de reader nog beter nieuws en blogs bijhouden.

Groups.google.nl

Google biedt discussiegroepen aan online of via e-mail. De groepen zijn in verschillende categorieën, zoals computers, huis en tuin, gezondheid en economie. Als je klikt op een onderwerp, worden alle groepen in die categorie getoond aan de hand van verschillende indelingen: regio, specifieker onderwerp, aantal berichten per maand, leden, taal en aantal dagen sinds laatste post. Resultaten worden onderaan de pagina getoond en je verkleind deze door verschillende keuzes aan te klikken.

De geavanceerde zoekopties binnen discussiegroepen bieden je de mogelijkheid om direct te vinden wat je wilt. Je kunt exacte data aangeven waarbinnen het bericht gepost moet zijn of kiezen voor binnen het afgelopen jaar, 6 maanden, 3 maanden, maand, week of 24 uur. Verder kun je zoeken op groep, onderwerp, auteur of bericht-id.

De eerste vijf resultaten op "frankrijk" met afbeeldingen op "groot" en inhoud op "foto" / Bron: Screenshot Google ImagesDe eerste vijf resultaten op "frankrijk" met afbeeldingen op "groot" en inhoud op "foto" / Bron: Screenshot Google Images

Images.google.nl

Via de afbeeldingenzoekmachine kun je eenvoudig foto’s, tabellen en andere visuele informatie vinden. Je kunt de grootte van de afbeelding instellen op alle, klein, middelgroot, groot en extra groot. Redelijk nieuw is de kleurenoptie waarbij de afbeelding die kleur moet bevatten; je kunt kiezen uit rood, oranje, geel, groen, blauwgroen, blauw, paars, roze, wit, grijs, zwart en bruin. Via de geavanceerde opties kun je zoeken op exacte formaten, bepaalde bestandstypen (jpg, png, bmp, gif), kleuren (zwart-wit of “vierkleurenformaat”) en binnen domeinen.

Een andere handige optie is het instellen van de soort inhoud: alle, nieuws, gezichten, clipart, lijntekeningen of foto’s. Als je bijvoorbeeld op “Frankrijk” zoekt, krijg je bij nieuws nieuwsfoto’s te zien over Frankrijk: Sarkozy, voetballers, Renault, etc. Kies je voor gezichten dan zie je foto’s van mensen in Frankrijk, vakantiegangers dan wel bekende Fransen. Via clipart vindt je de typische tekeningen van het land, de vlag, etc. Lijntekeningen zijn de ideale manier om cartoons te vinden en soms ook kaarten. Foto’s biedt met name toeristische kiekjes van Frankrijk.

Mail.google.nl

Gmail is Google’s e-mail. In het begin moest je uitgenodigd worden, maar nu kan iedereen een account aanmaken. Gmail heeft ruim 7000 MB opslagruimte en dit is groeiende. Groot voordeel is dat e-mails niet elk apart worden gezet, maar gegroepeerd worden in conversaties: alle e-mails met hetzelfde onderwerp komen onder elkaar in een “thread” vergelijkbaar met online discussies. Op die manier is er meer overzicht, bijvoorbeeld als meerdere mensen reageren.

Gmail heeft ook een chatfunctie met andere gebruikers en een sterke spamfilter. Je kunt e-mails groeperen aan de hand van labels. De zoekfunctie laat je heel eenvoudig zoeken in al je e-mails.

Maps.google.nl

Via de kaartenzoekmachine kun je wereldwijd plaatsen en bedrijven vinden. Met de knop “Verkeer” krijg je actuele verkeersinformatie zodat je files kan vermijden. De optie “meer” biedt de mogelijkheid om foto’s, video’s, Wikipedia of webcams te tonen. Je kunt kiezen uit Kaart, Satelliet (a la Google Earth) en Terrein. Via “zoekopties” kun je specificeren waar je naar zoekt: locaties, bedrijven, door gebruikers toegevoegd of gerelateerde kaarten. Een zoekactie levert niet alleen een kaart op van dat punt, maar ook foto’s en omliggende locaties. Als je klikt op “verken dit gebied”, krijg je nog meer foto’s en locaties, maar ook video’s en andere toevoegingen van gebruikers. Streetview is ook beschikbaar.

News.google.nl

De nieuwssite van Google verzamelt nieuws van allerlei bronnen op een plek. De voorpagina vertoont het belangrijkste nieuws van dat moment en je kunt ook kijken naar nieuws op verschillende thema’s: buitenland, Nederland, economie, wetenschap/techniek, entertainment, sport, gezondheid en meest gelezen. Er is ook een kort overzicht van personen of groepen in het nieuws. Via “deze pagina aanpassen” kun je zelf de indeling van het nieuws aanpassen. Als jij entertainmentnieuws interessanter vindt dan economie, kun je dat op een andere plek op de pagina zetten. Je kunt, naast de ingestelde thema’s, ook een eigen thema toevoegen wat gevuld wordt aan de hand van zoekwoorden die je opgeeft (klik op “een aangepast onderdeel toevoegen”).

Via de geavanceerde opties is het mogelijk om het nieuws te beperken naar wanneer het is toegevoegd (afgelopen maand, week, dag, uur of exacte data) en door welke nieuwsbron. Via locatie kun je plaatselijk nieuws opzoeken. De locatie van de zoektekst kan helpen bij het vinden van echt relevante artikelen door ervoor te kiezen dat het zoekwoord in de kop, hoofdtekst of URL van het artikel moet voorkomen. (Zie ook Google.nl/alerts)

Via news.google.nl/archivesearch is het erg eenvoudig om in nieuwsarchieven te duiken. Een tijdbalk geeft aan uit welke periode het nieuws komt en dit kan zelfs duizenden jaren terug gaan.

Picasaweb.google.nl

Voor mensen met een Google account is Picasa een plek om foto’s op te slaan en te delen met anderen.

Google ScholarGoogle Scholar

Scholar.google.nl

Deze zoekmachine zoekt in academische teksten, ideaal voor studenten en onderzoekers. Geavanceerde zoekopties laten je zoeken op auteur, publicatie, datum en categorie (bijv. Biologie of sociale wetenschappen).

Sites.google.nl

Leden van Google kunnen een eigen website aanmaken zonder HTML-kennis. De website krijgt als URL sites.google.com/site/[eigen naam]. Iedere gebruiker krijgt maximaal 100 MB opslagruimte, maar kan dit tegen betaling vergroten via Google Apps.

Translate.google.nl

Met deze functie kun je stukken tekst of hele pagina’s vertalen van en naar een groot aantal talen. Als je niet weet in welke taal de tekst is geschreven kun je deze automatisch laten herkennen. Niet alle taalparen werken (bijvoorbeeld Nederlands naar Albanees), maar met Engels zit je altijd goed.

Video.google.nl

De videozoekmachine van Google zoekt zowel op de eigen site als andere videosites, bijvoorbeeld YouTube, Dailymotion en Metacafe. Je kunt instellen op zoeken naar alle video’s of alleen Google video’s. Je kunt recente video’s vinden door de datum van toevoeging in te stellen op vandaag, afgelopen week of afgelopen maand. De lengte kun je instellen op kort (minder dan 4 minuten), gemiddeld (tussen 4 en 20 minuten) en lang (langer dan 20 minuten). De geavanceerde opties laten je zoeken naar video’s in een bepaalde taal, van een bepaald domein, met ondertiteling of in bepaalde formaten: asf, avi, flv, m4v, mov, mp4, mpg en wmv.

Wave.google.com

Eind 2009 komt een nieuwe Google functie uit: Google Wave. Deze functie is bedoeld om mensen nog beter te laten samenwerken. Via Google Wave kunnen mensen met elkaar chatten (wat je typt wordt direct verzonden) over de telst, foto, video of kaart die ze aan het bewerken zijn. Google Wave is een open protocol wat inhoudt dat gebruikers hun eigen Wave kunnen bouwen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoekmachine BingDe zoekmachine BingEr zijn momenteel een paar zoekmachines die het grootste marktaandeel hebben als het gaat om de zoekopdrachten op het in…
Google Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate is een van de vele, gratis beschikbare programma van Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Met Go…
Blijf op de hoogte met Google AlertsBlijf op de hoogte met Google AlertsWie Google alleen associeert met de overbekende zoekmachine heeft het helemaal mis. Met Google kun je namelijk veel meer…
Afbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkhedenAfbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkhedenGoogle breidt constant uit, door bedrijven te kopen, maar ook door zelf nieuwe diensten te ontwikkelen. Eén van de nieuw…

Teksten en websites vertalen met hulp van Google VertalingHet vertalen van teksten of websites is soms lastig. De kwaliteit van veel vertaalsites valt tegen. Google heeft ook een…
Collega, chef, vijand en concurrent bespieden je op internetCollega, chef, vijand en concurrent bespieden je op internetEven iemands naam intypen op Google, Facebook, uitslagen.nl of Wieowie. Hopelijk komen er voornamelijk positieve gegeven…
Bronnen en referenties
  • Google
  • Afbeelding bron 1: Google guide (http://Guide.google.com)
  • Afbeelding bron 2: Screenshot Google Images (http://images.google.com)
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.