Meer bezoekers op je blog door SEO voor blogspot
Het bloggen op het internet heeft zijn plaats gevonden. Je hoeft geen technische kennis te hebben om een blog te maken en het kost je geen cent. Bij Blogger of Blogspot van Google, om maar een grote speler te noemen, heb je in een paar klikken een eigen blog. Je zou er zelfs na een aantal artikelen al mee kunnen verdienen door advertenties te plaatsen. Dit kan met Google AdSense. Maar hoe ga je er nu voor zorgen dat je ook voldoende bezoekers genereert?
SEO oftewel optimaliseren voor de zoekmachines
Het beste wat je kunt doen is schrijven en dan wel goede artikelen en ook veel ervan. Dit is één van de belangrijkste peilers van het begrip Search Engine Optimalization (SEO), of in het Nederlands Zoekmachine Optimalisatie. SEO houdt in de praktijk in, dat zoekmachines je kunnen vinden en dan wel op een hoge positie. In principe is het grootste gedeelte van de Nederlandse markt gericht op het zoeken met Google en in mindere mate Bing. Natuurlijk zijn er nog veel andere kleine zoekmachines, maar als je voor Google optimaliseert dan volgt de rest vanzelf.
Hoe scoor je hoog in de zoekmachines met jouw blog?
Een verkeerde aanname is dat je de blog hoog in de zoekmachines wilt gaan plaatsen, dit is immers niet de juiste insteek. Het zijn bepaalde sleutel woorden, keywords, die je kunt gaan optimaliseren voor jouw blog. Als deze keywords dan door een gebruiker worden ingetypt als zoekterm dan wil je dat ze daarmee de blog vinden. Dit brengt het schrijven van artikelen weer naar voren.
Het schrijven van unieke artikelen
Zorg ervoor dat je artikelen schrijft en laat het jouw verhaal zijn. Wat echter wel belangrijk is, is dat je potentiële website bezoekers in het achterhoofd hebt. Wat typen zij in? Wat zijn nu die keywords of combinatie van keywords? Laat de keywords vervolgens duidelijk terug komen in het artikel en ook de titel van het artikel.
Keyword onderzoek
Op bezoek bij de concurrentie
Een onderzoek naar keywords kan even duren maar het is de moeite waard. Je zou eens bij andere websites kunnen kijken in jouw specifieke branche en die hoog scoren. Wat voor keywords gebruiken zij? In de bron van de specifieke pagina kan je ook waardevolle informatie vinden(rechtermuisknop klikken op de site en vervolgens kiezen voor bron weergeven). Je ziet nu de pagina in zijn HTML code, zoek(ctrl-f) nu naar het stukje tekst; name='keywords'. Deze regel is gevuld, mits aanwezig, met de keywords van deze pagina. De regel begint altijd met; <meta content=. Google doet niets met deze meta-tag maar toch wordt deze tag nog erg veel gebruikt, voor het geval dat het toch van enige waarde kan zijn. De keywords die in de tag zijn ingevuld zijn dus de belangrijke woorden, doe hier je voordeel mee voor je eigen artikelen.
Gratis tool voor keywords
Ook zijn er diverse tools beschikbaar die je helpen te onderzoeken wat nu de belangrijkste keywords zijn en combinatie van keywords. Ook kun je aflezen of er op het gebied van specifieke keywords veel concurrentie aanwezig is. Google heeft een gratis tool beschikbaar voor keywords onderzoek, je vindt deze
hier. Speel hier gerust even mee het kan je erg nuttige resultaten geven. Mocht je ergens vastlopen of vragen hebben over deze tool dan kun je altijd je vraag stellen onder aan deze pagina bij reacties.
De keuze voor gratis bloggen met Blogspot
Zoals al eerder vermeld is Blogspot een manier om gratis met een aantal klikken te starten met bloggen. Blogspot is een Content Management Systeem dat het technische gedeelte voor je uit handen neemt. Er zijn hierbij ook zaken die voor het optimaliseren voor Google al voor je zijn geregeld, maar ook een aantal weer niet. Al met al doen Blogpot het goed in Google.
Het kan echter beter en daar kan jezelf wat aan doen. Hiervoor moet er in bepaalde gevallen, wel wat gewijzigd worden in de HTML code van Blogspot. Het kan dus geen kwaad eerst een back-up te maken voor als het allemaal in de soep loopt.
Een back up maken van je blog
Blogspot heeft een functie waarmee je een back-up kunt maken van je blog(Exporteren), zodat je hem weer kunt herstellen naar de oorspronkelijke staat(Importeren). Ook is het mogelijk met deze back-up functie om artikelen in een andere blog te laden.
Exporteer of Importeer de blog artikelen
- Ga naar het tabblad Instellingen.
- Vervolgens ga je naar basis. Bovenin zie je drie opties klik daar op Export blog of Import blog. Bij het exporteren verschijnt er een scherm met klik op de download Blog.
- Een .XML file wordt vervolgens naar je computer gedownload. Bewaar hem goed zodat je hem weer kunt gebruiken als het nodig is om hem te importeren.
Tips om je blog te professionaliseren en meer bezoekers te genereren
Een juiste titel voor elk artikel
Op de hoofdpagina verschijnt altijd de titel van de blog. Ga je naar een artikel dan komt eerst weer de blog titel en vervolgens de titel van het artikel. Een titel is voor een zoekmachine belangrijke informatie! En het belangrijkste zijn de woorden aan het begin van de titel.
We zouden er dus voor moeten zorgen dat de titel van een artikel begint met de titel van het artikel en dan pas de blogtitel. Dit maakt het indexeren van de pagina’s voor Google een stuk gemakkelijker. Om dit te verwezenlijken maken we gebruik van de if else clausule. Ga naar ontwerpen > HTML bewerken. Zoek nu naar:
<title><data:blog.pageTitle/></title>
Vervang deze door:
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> - <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
Sla de template op en ga naar de blogpagina en klik op een artikel. Je zult nu zien dat de titel van het artikel vooraan verschijnt. Je kunt dit controleren in o.a. de blauwe balk van internet Explorer.
Een unieke meta tag voor de beschrijving van een artikel
Je kunt ervoor zorgen dat elke pagina en dus elk artikel een unieke beschrijving krijgt. Dit voorkomt enerzijds dubbele content(scoort negatief in de zoekmachines), maar geeft door de juiste beschrijving van het artikel ook meer kans op een positiever en gerichter zoek resultaat.
Binnen blogspot kan dit door conditionele regels aan de HTML code toe te voegen. De beschrijving van een pagina staat als een stukje code in de kop van de pagina tussen de regels;
<head>.. </head>
De meta tag description verteld als het ware aan de zoekmachine en de bezoekers waar een specifieke pagina over gaat. Door elke pagina te voorzien van de unieke beschrijving geef je een boost aan het aantal blog bezoekers. Nu dit is geconcludeerd, wat nu te doen? Log eerst in onder je eigen account gegevens. Ga vervolgens naar ontwerpen > HTML bewerken. Zoek nu naar <head>. Vul hier direct onder, het volgende stukje code in:
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='description'/>
<b:else/>
<meta content='Jouw algemene blog beschrijving' name='description'/>
</b:if>
Sla de template op. In het tweede gedeelte vul je dus de beschrijving van jouw blog in. Deze verschijnt nu uitsluitend op de homepage. Het eerste gedeelte:
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='description'/>
zorgt ervoor dat op een artikel pagina de titel van het artikel in de beschrijving komt te staan, waardoor je dus voor elke pagina een unieke beschrijving krijgt.
Het optimaliseren van de headers van een artikel, van H3 naar H2.
Iets waar veel blogger gebruikers aan voorbij lopen, is het belang van het omzetten van de H3 tag naar een H2 tag. Zoekmachines bepalen de pageranking ook op de opbouw van de HTML structuur van een blog. Een H2 tag staat nu eenmaal hoger aangeschreven als een H3 tag en de H1 is in blogger gereserveerd voor de Homepage main title. H2 wordt gebruikt voor datums in de header of kopjes aan de zijkant. De artikel titels zijn echter veel belangrijker en deze zouden moeten worden voorzien van een H2 tag, i.p.v. H3.
Logische conclusie is dus ook om dat te doen! Ga naar ontwerpen > HTML bewerken. Ga op zoek naar h3.post-title en vervang deze met h2.post-title. Vervolgens zoek je naar <h3><data:title/></h3> en vervang deze door <h2><data:title/></h2>. Dat is alles! Het kan niet anders dan, dat dit verbeteringen zal opleveren in de zoekresultaten.
Link optimalisatie
In je artikelen kun je intern linken naar andere artikelen op je blog. Kies er dan niet voor om dan "klik hier" of iets in die trend te plaatsen. Laat het gelinkte gedeelte veel zeggend zijn, zorg bijvoorbeeld dat de juiste keywords in de link staan. Maar let op overdrijf niet. Een voorbeeld:
SEO voor meer bezoekers op je blog
Uit de praktijk
De wijzigingen zij allen getest en deels doorgevoerd op een een blog, om de wijzigingen dus in de praktijk eens na te lopen kun je deze
blog op blogspot eens nalopen. Natuurlijk zijn toevoegingen, vragen of opmerkingen van harte welkom.