Hoe goede backlinks te verkijgen naar je website of artikel

Hoe goede backlinks te verkijgen naar je website of artikel Of je nu een website beheert of artikelen schrijft voor websites als InfoNu, goede backlinks zijn belangrijk. Het wordt ook wel off-site SEO genoemd. Linking strategieën en promotie staan in het teken van twee zaken: het genereren van traffic (verkeer) en het verkrijgen van sterke backlinks. Maar wat zijn backlinks precies? Hoe krijg je goede backlinks naar je webstie of artikel? Hoe verbeter je jouw positie in zoekmachines zoals Google? Hier antwoord op deze vragen met een aantal SEO tips.
Iedereen die zijn website of artikel succesvol wil maken, loopt er op een gegeven moment tegen aan. Het krijgen van backlinks. Tenzij je artikel erg uniek is en er vrijwel niets over het onderwerp is geschreven, zul je er toch aan moeten geloven: backlinks zijn cruciaal voor de positie van jouw website of artikel in de zoekmachines. Niet alleen voor Google, maar ook voor Bing en Yahoo is dit het geval. Wanneer je veel goede backlinks krijgt naar je website zul je merken dat jouw website of artikel in de zoekmachines stijgt. Als je het goed aanpakt, kun je de positie van je website of artikel in Google flink verbeteren.

De meeste terminologie die gerelateerd is aan Search Enginge Optimalisation (SEO) is Engelstalig. Zo zijn andere Engelse termen voor backlinks: incoming links, inward links of inbound links. Het komt allemaal op zelfde neer. Het zijn inkomende links van een ander domein naar jouw website of artikel. Voor de tijd van de zoekmachines waren ze uitsluitend relevant voor de web navigatie. Nu worden ze door zoekmachines gebruikt om in te schatten hoe populair of waardevol jouw website is.

Hoe werkt het?

Laten we in dit geval uitgaan van Google. Het is en blijft de zoekmachine die het meest gebruikt wordt en jou het meeste verkeer kan bezorgen. Op het moment dat Google alle websites op het Internet indexeert, komt het links tegen naar jouw domein. Wanneer er een groot aantal links is van veel verschillende domeinen krijgt Google de impressie dat jouw website of artikel iets te bieden heeft. Vervolgens zal zich dit vertalen naar een hogere positie in de zoekmachine van Google.

Voorbeeld:

InfoNu.nl is een van Nederland's grootste websites. Het heeft een groot aantal links die naar de website verwijst. Hieruit maakt Google op dat InfoNu populair is. Als een aantal van deze links ook nog van betrouwbare en populaire domeinen afkomstig is, zal dit de reputatie van InfoNu alleen maar ten goede komen. Vervolgens bestaat InfoNu al meer dan vijf jaar en heeft veel van deze backlinks behouden. Zodra Google merkt dat dat deze links permanent zijn, gaat het InfoNu alleen maar meer vertrouwen. Dit heeft er toe geleid dat InfoNu een Pagerank 5 heef verdiend. De Pagerank wordt voor een groot deel bepaald door het aantal backlinks (de PR). Uiteindelijk heeft dit als resultaat dat onze artikelen gepubliceerd op InfoNu behoorlijk hoog binnenkomen in Google (een reden om voor Infonu te willen schrijven in plaats van een eigen website te starten). Als wij op onze beurt weer backlinks verzamelen voor onze artikelen, versterkt dit ook de reputatie en de populariteit van InfoNu.

Laat ik vooropstellen dat niet iedereen het eens is over wat de meest effectieve backlink methoden zijn. Op internet zijn veel SEO Guru's die hun advies en diensten aanbieden. Hoewel ze vaak van mening verschillen, zijn er wel een aantal zaken vrij zeker. Hier de tips die sowieso op waarheid berusten. Deze tips zijn direct of indirect ook de medewerkers van Google bevestigd.

De beste of sterkste backlinks

Het is eigenlijk heel logisch als je er over nadenkt. Op het moment dat een professor jouw een studieboek aanraadt, zul je dit zwaarder wegen dan het advies van een medestudent. Zo redeneert Google ook. Als een sterke, betrouwbare en populaire website (de professor) naar jouw website of artikel verwijst, weegt Google dit zwaar mee. Als het ware zegt de andere website tegen Google: 'deze website is te vertrouwen'. Daarnaast is het ook essentieel dat deze website relevant is aan jouw website of artikel.

Hoe kom je erachter of een website populair is bij Google? Dat is makkelijk te achterhalen. Ten eerste als het voor bepaalde zoekwoorden hoog in Google staat genoteerd, ben je aan het goede adres. Andere manier om het uit te zoeken is te kijken naar de eerder genoemde Pagerank of te kijken naar de Alexa positie. Deze Alexa positie is een belangrijke indicator van wat de belangrijkste en meest betrouwbare websites op het Internet zijn. Zo is InfoNu momenteel nummer 113 op de Alexa website.

Je kunt beide snel vinden door Firefox te installeren en de SEO Firefox Add-ons te installeren. Als je te verknocht bent aan je eigen browser kun je ook websites raadplegen. Door simpelweg 'Pagerank' op Google in te voeren kom je al op veel websites uit. Ze zien er niet erg mooi uit, maar ze zijn wel effectief.

Kwaliteit wint van Kwantiteit

Het kan niet meer ontkend worden. Het is beter om een aantal erg goede backlinks te hebben dan heel veel zwakke. Op een gegeven moment zal een zwakke backlink niet veel meer voor je kunnen betekenen. Vroeger (en sommige mensen doen het nog steeds) werden door bepaalde bedrijven een pakket met veel backlinks ingekocht. Dit wordt niet door Google goedgekeurd en kan zeer nadelig voor je werken. Ook is het zo dat als je links ontvangt van websites met slechte reputatie dit ook niet in je voordeel zal zijn. Toch kan verkrijgen van zwakkere links ook absoluut geen kwaad. Doe het wel met mate (ik leg straks uit waarom je voorzichtig moet zijn). Een voordeel van het hebben van een groot aantal zwakkere links is dat Google de links wel volgt, dus mocht je een nieuwe website opstarten dan wordt deze sneller geïndexeerd.

Nu eindelijk een aantal tips om aan de slag te gaan. Houd wel mijn bovenstaande opmerkingen in het achterhoofd.
Ik ben er een voorstander van om het rustig aan te doen. Deze tips gaan dan ook sowieso een positief verschil maken, maar is komt geduld bij kijken. Het is het niet waard om te grote risico's te lopen. Als Google eenmaal het vertrouwen in je kwijt is, zal het moeilijk zijn om het terug te winnen.

Zorg ervoor dat het opbouwen van Backlinks geleidelijk gaat.
Ook houdt Google het verloop van de accumulatie van backlinks in de gaten. Het verwacht niet dat een website of artikel in eens honderden backlinks opbouwt. Het is beter om dit langzaam op te bouwen. Bijvoorbeeld een aantal nieuwe goede backlinks per week is een goed tempo.

Google wil natuurlijke backlinks - houd je links organisch

Google wordt met de dag slimmer. Het heeft door wanneer websites de boel proberen te bedonderen. Zo kan het aloude link exchanging (links uitwisselen) niet meer veel opleveren. Helemaal wanneer de twee websites niet aan elkaar gerelateerd zijn zal Google de links niet zwaar meetellen. Het wil dat backlinks op een natuurlijke manier verzameld worden. Namelijk simpelweg doordat mensen de inhoud van jouw website waarderen en vervolgens daarnaar toe linken. Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar een beginnende website moet natuurlijk wel eerste gelezen worden. Als je niet gelezen wordt, kunnen mensen het immers ook niet waarderen. Toch is dit wel belangrijk om te beseffen. Hoe moet dat dan?

Laat je content (de inhoud) het werk voor je doen

Het klinkt makkelijker dan het is. Schrijf unieke en waardevolle inhoud waar mensen behoefte aan hebben. Probeer je te onderscheiden van de rest. Als je echt een expert bent op een bepaald gebied zal dit snel ook duidelijk worden voor je lezers. Het is een idee om bijvoorbeeld rare, beste of leuke top lijstjes te maken die de aandacht trekken van je lezers. Met een beetje mazzel zitten daar mensen bij die naar jouw website gaan linken.

Gebruik van Social Media voor promotie: Facebook, Twitter, Linkedin, Tumblr en andere blogs

Anno 2012 zijn er tal van manieren om je website of artikel onder de aandacht te brengen. Maak bij alle social media websites een profiel aan en zorg er voor dat je volgers krijgt. Waneer je dan nieuwe artikelen promoot, kunnen zij het misschien wel overnemen. Het is ook een goed idee om het op je website te vermelden. Zo kun je toevallige bezoekers aan je binden door ze je te laten volgen op een van deze social media websites. Zo kun je bijvoorbeeld een Facebook Like Box op je pagina installeren. Let wel dat de links op Facebook en Twitter zelf geen backlinks zijn omdat ze een Nofollow tags hebben (direct meer hierover). De backlinks die je probeert te creëren, komen alleen van mensen en andere websites die naar jouw linken naar aanleiding van jouw social media promotie.

Maak gebruik van artikelen websites of 'Article Directories'

Article directories zijn websites waar je gratis artikelen kunt publiceren. Dit betekent dat je een artikel kunt schrijven die jouw website promoot. Besef wel dat dit ook weer uniek artikel moet zijn, dus er gaat wel werk in zitten. Zo moeten je artikelen ook nog geaccepteerd worden. Niet alle artikelen mogen gepubliceerd worden. Toch kan dit goede backlinks opleveren.

Voorbeelden van Engelstalige Article Directories met hoge pagerank:

Deze directories zijn dofollow (betekent dat Google de links ook daadwerkelijk volgt, hierover straks meer)
  • Ezinearticles.com - PR 6
  • Hubpages.com - PR 6 (kun je ook nog geld mee verdienen)
  • Squidoo.com - PR 7 (ook geld mee verdienen)
  • Goarticles.com - PR 4
  • Infobarrel.com - PR 4

Voorbeelden van Nederlandse artikelen websites
  • InfoNu.nl - PR 5
  • Leerwiki.nl - PR 5
  • Todio.nl - PR 4
  • Xead.nl - PR 3

De Engelse websites hebben allemaal dofollow tags op hun links. Dat betekent dat als je een link plaatst het ook echt als een backlink geteld wordt. Op de Nederlandse websites is dit niet het geval. Zo zijn de links die je op InfoNu in je artikel plaatst Nofollow. Wel is het zo dat de link partner links en de artikellinks Dofollow zijn op InfoNu (staan afzonderlijk op de pagina).

Hoe weet je of links nofollow zijn? Dat is weer een heel ander verhaal. Voor nu raad ik je aan om de SEO voor Firefox tool te downloaden. Die kan aangeven of een bepaalde link een nofollow of dofollow link is.

Links plaatsen op Forums

Nog steeeds een veel gebruikte backlink methode. Let wel dat ook hier veel forums nofollow links hebben. Ook hier kun je de Firefox tool gebruiken. Ik raad ook aan oom alleen je link te plaatsen als je antwoord relevant is. Ook kun je op forums meepraten terwijl je gebruikersnaam een link is (aanrader). De forum links tellen niet zwaar mee, maar het zijn toch links. Daarnaast kan het soms ook best veel traffic genereren.

De allerbeste manier om je links achter te laten is in de inhoud van een artikel zelf. Midden in de context die gerelateerd is aan jouw websites of artikels onderwerp.. Een backlink moet voorzien zijn van een anchor text. Een anchor text is bijvoorbeeld ''een van de beste seo tips is het verkrijgen van natuurlijke backlinks'' waarbij hier 'seo tips' de anchor text is. Meestal kun je dit doen door de woorden te selecteren en dan de link knop boven het artikel te gebruiken. Ook kan het met deze html code:

<a href="http://www.website.nl">Seo Tips</a>.

De anchor text moet bestaan uit de zoektermen (keywords) waar voor jij hoger wilt scoren in Google. Meningen verschillen, maar het schijnt het best te zijn om maar drie woorden te gebruiken, en maar één daarvan moet het eigenlijke zoekwoord zijn.

Succes met het verkrijgen van goede backlinks.
© 2012 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kunnen SEM, SEO en SEA betekenen voor je website?Wat kunnen SEM, SEO en SEA betekenen voor je website?Als het gaat over gevonden worden op internet en zo veel mogelijk bezoekers trekken naar je website, dan kom je al snel…
Andere zoekmachines vaak beter dan GoogleAndere zoekmachines vaak beter dan GoogleZoeken op internet doen wij massaal met Google. Maar is dat wel de beste zoekmachine. Dat hangt af van waar je naar op z…
SEO Tips: 7 Cruciale SEO TipsWanneer u een artikel op het internet publiceert, dan wilt u natuurlijk dat dit artikel wordt gelezen. Door gebruik te m…
SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?Indien u graag een goed lopende website zou willen beginnen, is het zeer belangrijk om rekening te houden met de manier…

Meer bezoekers op je blog door SEO voor blogspotMeer bezoekers op je blog door SEO voor blogspotHet bloggen op het internet heeft zijn plaats gevonden. Je hoeft geen technische kennis te hebben om een blog te maken e…
Afbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkhedenAfbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkhedenGoogle breidt constant uit, door bedrijven te kopen, maar ook door zelf nieuwe diensten te ontwikkelen. Eén van de nieuw…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Backlink
Reactie

Wim, 24-04-2012
Ik ben sinds kort gestart met enkele websites. De website maken valt best mee, content zoeken, mooi weergeven en één of andere applicatie die jou toelaat dit online te zetten. Tot zover het goede nieuws. SEO optimalisatie is een heel ander paar mouwen. Dit vraagt niet alleen kennis, maar ook tijd. Backlinks plaatsen klinkt bijzonder eenvoudig en ergens is het dat ook wel, maar het zoeken van sites waarop je een linkje kan achterlaten is bijzonder tijdrovend. Bovendien duurt het dan nog een hele tijd vooraleer Google die Backlinks oppikt. Als je dan ziet dat sommige "concurrenten" 6 à 700 backlinks hebben al dan niet gekocht, besef ik dat het moeilijk zal worden om je tussen die concurrenten te bewegen. Zoals ik al zei, ik ben pas begonnen, misschien zie ik wel iets over het hoofd. Alle tips zijn uiteraard welkom over hoe je vlot backlinks aanmaakt. Reactie infoteur, 24-04-2012
Wim,

Je hebt helemaal gelijk. Het verkijgen van goede backlinks naar je website kost nu eenmaal veel tijd. Vooral in het begin valt dit zwaar, omdat je eerst mensen naar je website moet zien te krijgen voordat ze wellicht organisch linken naar jouw content. Voordat dit gebeurt, zul je dus noodgedwongen zelf backlinks moeten bouwen. Wellicht is het een idee om een eigen blog of blogs op te zetten (gratis en makkelijk) die gerelateerd zijn aan jouw website. Vanuit deze blogs link je naar jouw betreffende niche sites. Het is ook aan te raden om vervolgens weer backlinks te creëren die naar de blog verwijzen. Op deze manier versterk je de links die naar je website verwijzen. Ook sites zoals Squidoo.com geven sterke backlinks en je kunt er in het Nederlands schrijven. Daarnaast kun je jezelf nog aanmelden bij allerlei feeds sites, deze geven wellicht zwakke backlinks, maar een backlink is een backlink. En mooier nog, bij elk nieuw artikel maakt het automatisch een link aan.

Over die concurrenten met 600 a 700 backlinks. Wees getroost met het gegeven dat het uiteindelijk toch niet draait om kwantiteit maar om kwaliteit. Op een gegeven moment zijn al die vele zwakke backlinks niet relevant. Als het heel veel kwalitatief sterke backlinks zijn, moet je je wel zorgen gaan maken. (Met de Firefox SEO tool kun je kijken waar ze vandaan komen. Je kunt ook even de website op Alexa.com in toetsen)

Hoe lang zijn je websites al in de lucht? En zijn ze Engels of Nederlandstalig? Dit vraag ik omdat backlinken met een Engelse anchortekst of Nederlandse anchortekst nog een verschil maakt.

Euromark (67 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.