Handig zoeken met Google scheelt veel werk
Googlen, niemand kan zonder. Snel zoeken en slim zoeken met zoekmachine Google, dat is nuttig want zoeken met Google dat doen we bijna elke dag wel eens. Vaak gaat dit zoeken minder effectief dan zou kunnen. Gebruik daarom Google vanaf nu optimaal met onderstaande Google tricks en trucs. Het zijn 14 tips en zoektrucs voor Google. Ze zullen u veel werk en vooral tijd schelen.
Google in optima forma
Google is niet alleen een zoekmachine op het web, Google biedt nog veel meer Google tools. Googlen doen we allemaal wel eens. Niet voor niets, want zoeken met Google gaat meestal razendsnel. Toch zult ook u niet altijd direct vinden wat u zoekt. Dat komt doordat het internet barstensvol informatie zit. Bovendien zoeken we veel minder effectief dan zou kunnen. Daarom een aantal tips om handig te zoeken met Google.
Tips voor handig zoeken met Google
Enkele tips om wat handiger te Googlen op het web:
1. OR
Geeft u twee trefwoorden op en wilt u de resultaten zien waarin het ene woord of het andere woord voorkomt, dan gebruikt u de operator OR. Dus: gamma OR etos.
2. |
Heeft dezelfde functie als OR.
3. “ “
Als u meerdere trefwoorden gebruikt en deze in een bepaalde volgorde aaneengesloten zoekt, dan moet u de zoekopdracht beginnen en afsluiten met aanhalingstekens. Aanhalingstekens zijn vooral handig als u zoekt naar bepaalde citaten. Het citaat mag maximaal 10 woorden bevatten.
4. Joker
Onder Joker verstaan we tekens als een vraagteken of een sterretje. Die zet u op de plaats van een letter of woorddeel. Dit is vooral handig wanneer u de spelling niet helemaal zeker weet of alleen maar een deel van een naam weet. Als u intikt *trommel, zult u de trefwoorden vinden eindigend op trommel. Als u weer ziet wat het eigenlijke woord of de juiste spelling is, kunt u uw zoekwoorden weer verder verfijnen.
5. Intitle
Met het commando INTITLE geeft u aan waar op de pagina’s Google moet zoeken. Als u alleen titels wilt zien met een bepaald woord, bijvoorbeeld journalist, tikt u in intitle:journalist. Het aantal hits zal zo veel beperkter zijn.
6. Inanchor
Met INANCHOR laat u Google alleen zoeken in de ankerverwijzingen van een html pagina. U weet wel de koppelingen binnen de pagina’s. Dit commando wordt minder vaak gebruikt, omdat de beperking van de hits groot is, zonder dat de relevantie hoeft toe te nemen.
7. Site
Stel u bent op een grote website, maar kunt helaas toch niet vinden wat u zoekt. Dan kunt u met het commando SITE de websitegericht doorzoeken.
8. Filetype
Vaak zoekt Google naar html bestanden, terwijl u misschien alleen op zoek bent naar een
gratis pdf maker, een Word bestand of een Excel file. Welnu, dat kunt u in uw zoekopdracht aangeven. Bijvoorbeeld via de zoekopdracht “bankboekje” filtetype:xls.
9. Link
Als u wilt weten welke file naar uw site verwijzen gebruikt u LINK. Dus link:www.consumentenbond.nl
10. Kaart zoeken van een stad
De kaart van een stad krijgt u door voor de naam van de stad het woord "maps" plaatst. Bijvoorbeeld "maps Amsterdam".
11. Related
Related is erg handig wanneer u een alternatieve site zoekt voor een site die u al gevonden hebt. Stel u bent op de site van de consumentenbond geweest en zoekt een andere consumentgerichte site, dan tikt u in related:www.consumentenbond.nl
12. -
Hiermee kunt u ook woorden uitsluiten. Voorbeeld: autoreis Frankrijk – Parijs geeft allerlei hits waar Parijs in ieder geval niet in voorkomt.
13. Rekenmachine
U kunt ook simpele berekeningen intypen in Google. Deze worden dan voor u uitgerekend.
14. Aanvangstijden voor films
Als u wilt weten welke films er in een bepaalde stad te zien zijn, kun u dat vinden met: film + naam van de stad.
Conclusie slim zoeken op het web
Veel is er te vinden op het internet, maar het valt niet altijd mee om snel te vinden wat u zoekt. gelukkig zijn er een paar goede tricks om wel snel de juiste webpages en antwoorden te vinden.