Slimmer op internet met web 3.0 en 4.0

Slimmer op internet met web 3.0 en 4.0 Web 3.0 is een geïntegreerde aanpak op internet waarbij de verschillende toepassingen beter samenwerken en op elkaar zijn afgestemd. Iedereen is druk met internet, wat zouden we zonder moeten doen? Web 3.0 moet een betere uitwisseling van gegevens mogelijk maken. Maar het moet toch allemaal wat slimmer kunnen dan nu gebeurt. Is web 3.0 daarbij de oplossing. Overigens een volgende stap is web 4.0.

De ontwikkeling van het internet


Druk, druk, druk op internet

Iedereen is druk op internet. En de technologische ontwikkelingen lijken elkaar maar op te volgen. Web 1.0 hebben we al lang achter ons (het rudimentaire internet) en iedereen is wel gewend aan web 2.0. En we hebben er veel lol in. We plaatsen en delen van alles en nog wat en steeds meer apparaten zijn met het internet verbonden. Artikelen, web logs, fotoalbums, video’s. Noem maar op. Leuk om te doen, maar het kost ook heel veel tijd. De mens is op het web consument en producent. De machines excelleren vooral als zoekmachines en als makers van feeds. Er zijn ontwikkelingen, waarbij de bots aan intelligentie winnen en globale analyses uitvoeren. De juiste interpretatie is aan de mens. Gelukkig maar, ook al zijn er duidelijk andere ontwikkelingen in opkomst.

Het semantische web

Nova Spivack wil een verder gaande implementatie van het web, die we eigenlijk al kennen uit sciencefiction films. De machines moeten intelligenter over het web manoeuvreren en opereren. Niet alleen mensen moeten op een slimme manier met informatie op het web omgaan, dit verwerken, linken en dergelijke. Zogenaamde semantische software moet web gebruikers en web communities helpen om informatie sneller te verwerken en beter te delen. Hierbij ontleent het semantische web zijn naam aan de wetenschap die zich bezig houdt met de betekenis van taal. Het kreeg zijn naam van de ontdekker van het web, Tim Berners-Lee, directeur van het World Wide Web Consortium en onderzoeker aan het MITT.

Wat biedt web 3.0?

Er is hard gewerkt aan een nieuwe generatie, web 3.0. Als de doelstellingen worden waargemaakt, zal met web 3.0 ook veel efficiënter op het web kunnen worden gezocht. Dat door zoekmachines gericht kan worden gezocht naar overeenkomstige zoektermen in teksten, is bekend. Met web 3.0 moeten moeten machines ook ingewikkeldere vragen eenvoudig aan kunnen, doordat alle informatie snel met elkaar wordt verbonden. Je beperkt je niet meer tot enkele zoek termen, maar geeft hele zinnen op. Intelligentere software zal je beter kunnen helpen. Met het invullen van je belastingaangifte, agenda, abonnementen. Noem maar op. Intelligentere software doet intelligente suggesties en de gebruiker is de winnaar van dit alles. Het internet wordt sneller en slimmer.

Wat wordt web 4.0?

Web 4.0 is weer een volgende fase. Tegen die tijd heeft iedereen een alter ego op het web en gaan we meer gebruik maken van allerlei interfaces en intelligente machines. Big data gaan een nog belangrijke rol spelen dan ze in 2020 al doen. Wellicht gaat het verschil tussen mens en machine vervagen, of zitten we dan al in web 5.0? Een ding is zeker, het web heeft een enorme vooruitgang meegemaakt en die ontwikkeling zal zich naar alle waarschijnlijkheid verder en versneld gaan doorzetten. Was web 1.0 nog een snelweg voor digitale informatie voor nerds, in web 4.0 kunnen we haast niet meer zonder het internet. De verstrengeling Virtual Reality en Reality neemt verder toe. Het lijkt onomkeerbaar.

Slot

Een nog intelligenter web zal op enig moment zijn intrede gaan doen. Wanneer is nog niet aan te geven. Evident is dat dergelijke software ons dienstig kan zijn, maar het geeft toch te denken als software voor de mens gaat beslissen. Het zoeken op het web is niet altijd even snel en doorzichtig, immers welke informatie moet je serieus nemen. Maar als machines èn informatie gaan opstellen èn op basis van die informatie ook gaan beslissen, krijgen sommigen waarschijnlijk een toch wat onbestemd gevoel. Maar wie hiermee opgroeit weet waarschijnlijk gewoon niet beter. Je moet er even aan wennen, daarna wil je niet meer zonder en kun je waarschijnlijk niet meer zonder.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beren in Bern en trotse BernersBeren in Bern en trotse BernersDe stad Bern heeft heel duidelijk met beren te maken. Het eigenlijke woord voor beren in het Duits is Bären. De naam Ber…
De vier verschillende vormen van dyscalculieDe vier verschillende vormen van dyscalculieDyscalculie geeft aan dat er een enorme moeite is met het leren van rekenen en het ruimtelijke inzicht. Het is niet alle…
Clairy Polak, journaliste van NOVA en NieuwsuurClairy Polak heeft als presentatrice en journaliste haar sporen ruimschoots verdiend. Al vanaf 1995 was zij verbonden aa…
Corvo, het kleinste eiland van de AzorenCorvo, het kleinste eiland van de AzorenVila Nova is de enige plaats op het kleinste eiland van de Azoren. Corvo bestaat in zijn geheel uit de vulkaan Monte Gor…

Handig zoeken met Google scheelt veel werkHandig zoeken met Google scheelt veel werkGooglen, niemand kan zonder. Snel zoeken en slim zoeken met zoekmachine Google, dat is nuttig want zoeken met Google dat…
Alles over Trending Searches (Google)Alles over Trending Searches (Google)Op zoek naar populaire zoekopdrachten op het internet? Trending Searches, iedereen kan via Google zien wat momenteel pop…
Reactie

Wmnoa (infoteur), 31-08-2007 #1
Op web 3 mag je hopelijk nog een paar decennia wachten. Mensen denken dat ze het web 3 kunnen uitvinden om er daarna geld aan te verdienen, tevergeefs… Reactie infoteur, 06-07-2020
Beste Wmnoa,
Eerst zien en dan geloven, lijkt me ook hier een goed principe. Ik zie geen reden om zo negatief te doen. Als het publiek het niet wil, zal het geen succes worden. Maar dat het web zich verder zal evolueren weet ik wel zeker. Velen kunnen zelfs in 2020 niet meer zonder het internet en zijn mogelijkheden. Web 4.0 komt eraan en daarna web 5.0.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 19-08-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.