Surfen op het internet van vroeger met The Wayback Machine
Wie kan zich nog de tijd herinneren waarin het internet geen grote rol in ons dagelijks leven had? Een tijd waarin het wereld wijde web nog een duur, maar vooral ingewikkeld iets was waar bijna een hele studie aan toe te wijden was. Hoewel het internet vandaag de dag zijn mystiek verloren heeft, is er ooit een moment geweest waarin de meeste mensen met enkele hints en verwijzingen uit films iets over het internet te weten kwamen. Met "The Wayback Machine", een zoekmachine van de organisatie Internet Archive, is het mogelijk om als het ware een digitale tijdsreis naar het verleden te maken. Misschien heb je onlangs een interessante website bezocht en ben je nieuwsgierig naar hoe die er uitzag in een tijd toen de termen inbellen, www, surfen en downloaden nog iets magisch hadden.
Artikelindeling
Het ontstaan van The Wayback Machine
The Wayback Machine werd op 24 oktober 2001 online gezet door Brewster Kahle, oprichter van Internet Archive en voormalig algemeen directeur Bruce Gilliat van Alexa Internet. Het idee voor The Wayback Machine ontstond in 1996, in die tijd was Internet Archive al bezig met het archiveren van het wereld wijde web. Sinds de lancering in 2001 kan iedereen de zoekmachine gratis gebruiken om biljoenen gearchiveerde internetpagina's uit het verleden (opnieuw) te bezoeken. The Wayback Machine werkt in principe hetzelfde als zoekmachines zoals Google. De nadruk ligt echter op de tijdlijnen van de zoekresultaten. Zo kan iemand in de tijdlijn van een gevonden website navigeren. De naam van de zoekmachine is een verwijzing naar de "
WABAC Machine" uit de animatieserie "
The Adventures of Rocky and Bullwinkle and Friends".
Oude en/of niet langer bestaande websites bezoeken
Vooral mensen van voorgaande generaties vinden wel eens oude notities terug van websites die ze vroeger bezochten. Uit nieuwsgierigheid wil iemand dan nog wel eens zo'n website in zijn of haar webbrowser invoeren. Vervolgens kunnen er dan een aantal dingen gebeuren, namelijk:
- De website bestaat nog, maar kan sterk verschillen met hoe die er ooit uitzag.
- Het webadres verwijst door naar een andere website.
- De website is indertijd offline gehaald.
Voert iemand de website echter in bij The Wayback Machine, dan is er een grote kans dat de website daar in de loop der jaren gearchiveerd is. Als dat het geval is dan betekent het dat de website (alsnog) bezocht kan worden in een oudere vorm. Het is niet perse nodig om een volledig webadres in te voeren, want net als bij Google is het mogelijk om websites te vinden aan de hand van zoektermen.
Opmerkelijke rechtszaken tegen Internet Archive
Hoewel het soms leuk en handig kan zijn om websites uit het verleden te bezoeken, zijn er toch een paar opmerkelijke rechtszaken tegen de organisatie Internet Archive geweest. Zo verwijderde Internet Archive in eind 2002, websites die zich kritisch hadden geuit over Scientology. Bij benadering van die websites verscheen er een melding dat op verzoek van de website-eigenaar, de websites waren verwijderd. Later bleek dat advocaten van de Kerk der Scientology dat hadden geëist en dat de originele makers juist wilden dat het online bewaard bleef.
In december 2005 eiste activiste Donna Suzanne Shell dat Internet Archive haar $100,000 moest betalen voor het archiveren van haar website over de jaren 1999 tot en met 2004. Internet Archive moest bewijzen geen inbreuk te hebben gepleegd op het auteursrecht, terwijl Shell beweerde dat er niet voldaan werd aan de gebruiksvoorwaarden van haar website. Op 25 april 2007 deden Internet Archive en Shell een gezamenlijke uitspraak. Internet Archive zei geen interesse te hebben in het archiveren van materiaal van personen die dat niet willen. Shell zei het doel en de historische waarde van Internet Archive te respecteren en dat het nooit haar bedoeling was hen daarbij in de weg te staan.
Lees verder