Waarom is schrijven voor het internet anders?
Schrijven voor het internet is een vak apart. Sinds we het internet steeds meer zijn gaan gebruiken, zijn er speciale manieren ontwikkeld om webteksten te schrijven. Een webtekst is beduidend anders van opzet dan een tekst die je in een krant of tijdschrift kunt vinden. Uiteraard zit daar een reden achter, en het is belangrijk om dit te begrijpen voordat je zelf gaat schrijven voor het internet. Wat zijn de grootste verschillen tussen online en offline teksten en waar moet je zelf op letten wanneer je aan de slag gaat met het schrijven van webteksten?
De locatie van de teksten
Een groot verschil tussen offline en online teksten is de locatie van de lezer. Offline teksten worden vaak gelezen aan de keukentafel, op de bank ’s avonds of in bed voor het slapengaan. Het zijn de kranten, de boeken en de tijdschriften die we op ons gemak van voor naar achteren lezen. We nemen er de tijd voor en meestal maken we er een momentje van voor onszelf. De webteksten hebben een volledig andere functie. Deze worden gelezen tijdens het reizen, worden gelezen op het werk of tijdens een toiletbezoek. Deze online teksten worden niet van voor tot achter gelezen. We zijn afhankelijk van een scherm, we lezen met samengeknepen ogen of in een gespannen houding en dat heeft gevolgen voor de manier van lezen die we gebruiken.
Hoe lezen de mensen op het internet?
Mensen lezen anders op het internet. Het is zelfs veilig om te stellen dat 90% van de teksten helemaal niet gelezen wordt. Zij worden gescand. De lezer is op zoek naar bepaalde informatie en laat al snel grote delen van de tekst wegvallen die niet relevant zijn voor de vraag die hij of zij beantwoord wil hebben. Daarom is het belangrijk om de teksten hierop aan te passen. Er zijn bepaalde methodes die we kunnen gebruiken om de lezer te helpen. Wanneer je weet dat de tekst gescand gaat worden, kun je ervoor zorgen dat de lezer dit vele malen sneller kan doen. Een aantal methodes die veel gebruikt worden zijn
- Het gebruik van bulletpoints of andere lijsten
- Het gebruiken van tussenkopjes
- Afbeeldingen die de tekst ondersteunen
- Een bepaalde indeling van de website die ondersteunend werkt
Waarom moet schrijven voor het internet de lezer helpen?
Wanneer je een website hebt, dan heb je een bepaalde doelstelling met die website. Misschien wil je iets verkopen, of misschien wil je geld verdienen door als affiliatie op te treden. Alle bezoekers die jouw website openen, kunnen een klant worden, maar dan moeten zij wel doen wat jij van deze mensen verlangt. Hoe beter de sturing is, en hoe beter de bezoeker kan vinden wat hij zoekt, hoe groter de kans op succes is.
Er is echter nog een goede reden om de bezoeker te helpen, en dat heeft alles te maken met zoekmachineoptimalisatie. Als de bezoeker kan vinden wat hij zoekt, dan kan de zoekmachine dit ook. De lijsten, afbeeldingen en tussenkopjes helpen de bezoeker en de zoekmachine met het herkennen van het doel en onderwerp van de tekst. Wanneer een bezoeker de website verlaat via een link op jouw pagina, dan is dit beter dan wanneer deze bezoeker teruggaat naar de zoekmachine. Google ziet dit namelijk als een bezoeker die niet gevonden heeft wat hij zocht. Gebeurt dit te regelmatig, dan zal je website slechter scoren in Google omdat jouw website het doel niet dient.
Het schrijven van webteksten is duidelijk anders
Het schrijven van webteksten is volledig anders dan het schrijven van offline teksten. De webteksten moeten zo gemaakt worden dat zij gescand kunnen worden door lezers die op zoek zijn naar bepaalde informatie. Daarom is het belangrijk dat de tekst zelf ondersteunend werkt voor de lezer, door gebruik te maken van tussenkopjes, witregels en lijsten.