Chromebook van Google
Chromebook is een concept dat bedacht is door Google. Het is een laptop die enkel en alleen verbonden is met internet en dus geen gebruik maakt van Windows. Alles wat je op Chromebook doet, gebeurt online.
Chromebook van Google
Google heeft het Chromebook opgezet: een laptop in samenwerking met Acer en Samsung. Zowel Acer als Samsung zullen het Chromebook uit gaan brengen. Op het Chromebook vinden we het open source systeem Chrome OS van Google. Doordat de laptop niet draait op Windows maar direct contact maakt met het internet, is het mogelijk om de laptop op te starten in ongeveer 8 seconden. Dit komt omdat er geen programma's opgestart hoeven te worden. Er draait dus niks op de achtergrond mee.
Wat kan je met het Chromebook
Het Chromebook is een laptop die helemaal online is. Al je gegevens worden dan ook online opgeslagen. Je persoonlijke voorkeuren, je documenten, foto's, instellingen etc. Je kan hiertoe inloggen met je Google account die je zelf aanmaakt of je kiest voor een gastaccount. Doordat alles online staat, kunnen je gegevens nooit verloren gaan. Je gegevens zoals documenten kan je alleen opslaan op je eigen Google account. Wanneer je laptop wordt gestolen of kapot gaat, is het een kwestie van inloggen met een andere laptop op je Google account en alles is er weer. Mensen die je laptop gestolen hebben, kunnen niet veel met jouw gegevens, omdat ze hierbij je inloggegevens nodig hebben. En die weet jij alleen.
Het updaten gebeurt geheel automatisch: je hoeft dus niks te installeren. Dit maakt het gebruik van Chromebook vooral ontzettend snel en handig. Opnieuw opstarten na een update is dan ook niet nodig, omdat alles online gebeurt.
Chromebook en veiligheid
Hoe veilig is Chromebook? Eigenlijk net zo veilig, of onveilig als een gewone pc of laptop. Documenten worden online opgeslagen. Voor hackers is het niet moeilijk om achter je inloggegevens te komen. Wie echt kwaadwillend is, zal al je gegevens kunnen inkijken. Het advies is daarom om nooit zeer belangrijke documenten online op te slaan. Wat betreft virussen heb je geen antivirussoftware nodig. Antivirussoftware beschermt namelijk de programma's en je systeem op je laptop. Maar met het Chromebook heb je geen gegevens op je laptop staan, deze staan immers online, Dit maakt het gebruik van antivirussoftware dan ook overbodig.
Dan is er nog een tweede struikelblok: in hoeverre kan Google de gegevens van de gebruiker inzien? Dit is helaas niet bekend, maar net zoals bij Facebook of Hyves, waar ook persoonlijke gegevens staan opgeslagen, is het niet ondenkbaar dat via Google ook persoonlijke gegevens ingekeken kunnen worden. Ook om deze reden is het zaak om geen heel belangrijke zaken het internet op te gooien. Dit geldt trouwens voor iedere website, of deze nou beveiligd is of niet.
Chromebook aanschaffen
Chromebook kan via Acer of Samsung aangeschaft worden. De internetverbinding loopt via Wi-Fi of 3G. De 3G versie wordt aangeboden door KPN. Hiermee kan men ook buitenshuis verbinding met het internet maken. De aanschafprijs van het Chromebook ligt tussen de 350 en de 500 euro. Een en ander hangt ook af van het soort internet dat men wilt gaan gebruiken.
Verwacht wordt dat het gebruik van Chromebook wel duur gaat worden, omdat werkelijk alles online gaat. Even je laptop opstarten en iets schrijven of bewerken, waarbij je dus geen kosten maakt voor het gebruik van internet, is er niet meer bij. Vanaf dat je de laptop opstart, ben je met het internet verbonden. Dit zou de kosten, vooral bij het draadloos internet, behoorlijk op kunnen doen lopen. Chromebook is dan ook geen laptop voor mensen die heel wat uren achter een pc doorbrengen. Wie veel gebruik maakt van offline programma's, is goedkoper uit met een gewone laptop. Wel heeft Chromebook een aantal dingen ook offline beschikbaar gemaakt, zoals het gebruik van Google Docs.