Werken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreiging
Wees eens eerlijk. Wanneer was de laatste keer dat je de laptop langere tijd gebruikte zonder internetverbinding? Tijd dus voor aanschaf van een goedkopere en veel snellere Chromebook. Oké, het toetsenbord is anders. Maar er zijn sneltoetsen en instellingen die je kunt aanpassen voor een prettiger werkwijze. En virussen bestaan praktisch niet op Chromebook. Er is immers geen software die je op een chromebook moet installeren. En dus ook geen software die virussen of wormen in je Chrome operating software kunnen voortplanten. Een Chromebook versleutelt trouwens alles al vanzelf voor meer veiligheid. Een kleine handleiding kan helpen om nieuwe Chromebook-gebruikers aan de slag te helpen. Oh ja, het installeren van je Chromebook stelt niet veel meer voor dan het openen van de klep en inloggen.
Eerste kennismaking met het toetsenbord
Het ontwerp van een Chromebook verschilt niet zo heel erg veel met dat van traditionele notebooks of laptops. Het eerste verschil dat je zult merken is het toetsenbord. Doorgaans hebben Chromebooks geen capslock-toets. En in plaats van functietoetsen, heb je speciale toetsen voor het beheren van je Chrome-browser. Daaraan wennen kan een tijdje duren. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zal je het niet meer willen missen. Voor gebruikers die veel numerieke gegevens invoeren, kan het ontbreken van een numeriek toetsenbord wél een groot gemis zijn. Bijvoorbeeld in spreadsheettoepassingen.
De capslock-toets
De capslock-toets is vervangen door een zoektoets die het apps-menu opent. Wil je liever je capslock-toets terug, ga dan naar instellingen en zoek naar toetsenbordinstellingen. Hier kan je de functie van de zoektoets weer veranderen naar capslock.
De delete-toets op je Chromebook
Evenals de capslock-toets ontbreekt ook de delete-toets (de wistoets) op het toetsenbord van een Chromebook. De delete-toets is verwijderd om het Chromebook compact te houden. Maar ze hebben je als gebruikers toch niet helemaal zonder wisfunctie gelaten. Gebruik daarvoor de ALT-toets in combinatie met de backspace. Voor velen die zich kunnen zich vinden in dit soort toetscombinaties, is dat meer dan voldoende. Maar voor anderen is het een voortdurende bron van ergernis dat ze een ALT + backspace moeten gebruiken terwijl ze op hun desktop-PC direct een Delete-toets daarvoor konden gebruiken.
Bestandsbeheer op een Chromebook
Chromebooks werken het beste wanneer je bent aangesloten op het internet. Maar als je jezelf een beetje daarop voorbereidt, kun je ook offline productief zijn.
Bestanden beheren
Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de C- en D-schijf van zijn Windows-computer. Bij het operatingsysteem van Chrome hebben we de schijven (beter is: mappen) “Downloads” en “Google Drive”. Om de functie bestandsbeheer te gebruiken, klik je op het icoontje “Bestanden” van het apps menu.
De map downloads
De map downloads bevat bestanden die lokaal zijn opgeslagen op je Chromebook. Dat betekent dat bestanden die je hier ziet, zijn opgeslagen op de SSD-kaart van je Chromebook (de harde schijf in sommige Chromebooks). Je kunt met de rechtermuisknop op een willekeurige plaats in de map Downloads klikken om nieuwe mappen aan te maken. Het werkt vergelijkbaar met mappen op je PC. Het zal dus
niet veel tijd kosten om daaraan te wennen.
Google Drive
De Google Drive op je Chromebook toont bestanden die zijn opgeslagen op je Google Drive-account. Deze bestanden bevinden zich niet op het lokale station maar in de cloud. Dat betekent dat je ze vanaf elk apparaat kan benaderen, mits je bent ingelogd op Google Drive. Hoewel Google Drive alle je bestanden toont, zijn die niet allemaal fysiek aanwezig zijn op je Chromebook. Bestanden worden gedownload wanneer je probeert om ze te openen.
Tekstverwerker en spreadsheets op een Chromebook
De tekstverwerker of een spreadsheet-toepassing is bij een Chromebook zichtbaar als extra tabblad in je browser. Dat is best even wennen voor verstokte Windowsgebruikers. De meeste gebruikers zijn immers geneigd om na afloop van een tussentijdse browse-sessie het icoon van Word of Excel weer te willen opzoeken op de taakbalk als ze verder willen werken in een eerder geopend document.
Werken zonder virusdreiging: een verademing
Op een Chromebook hoef je geen dure eigen software te installeren. Dus ook geen software waarmee je virussen of wormen binnenhaalt die zich in het operatingsysteem kunnen voortplanten. Afgezien daarvan hebben hackers tot dusver (eind 2018) nog geen bijzonder grote interesse getoond in het Google operatingsysteem. Het enige denkbare gevaar is afkomstig van apps en extensies van derden. Maar die hebben in Chrome geenszins alle vrijheid. Meestal voert de chromebook ze in sandboxen uit. Maar je kan dergelijke apps ook net zo goed weglaten. Want elke gewenste webservice kan je eenvoudig oproepen via je browser. En die is net zo veilig is als de verbinding die je maakt. En Chromebooks versleutelen trouwens alles vanzelf al voor optimale veiligheid.
Chromebook staat voor sneller werken
Een Chromebook komt snel uit de startblokken en is klaar voor gebruik wanneer je het deksel opent. Alles bij elkaar zijn er nauwelijks 8 seconden mee gemoeid. Wat een verademing vergeleken met andere systemen die na verloop van tijd trager en trager worden bij het opstarten.
Updates sneller en frequenter
Ook als het gaat om updates van het besturingssysteem, laat de Chromebook een systeem als Windows achter zich. De beveiligingspatches belanden snel en direct op Chromebooks. En het installeren van die updates duurt meestal minder dan een minuut. De meeste Windows-gebruikers weten ongetwijfeld hoe Windows met updates omgaat: in principe komen ze om de 14 dagen. In de praktijk zijn updates van Chrome OS veel sneller en daarom minder storend. Niet zo verwonderlijk trouwens: het besturingssysteem en dus ook de patches zijn doorgaans wat ‘slanker’.