Monteren met iMovie
IMovie is een standaardprogramma dat te vinden is op een MacBook. Met dit programma kun je eigen filmpjes samenstellen, monteren en je creaties delen met vrienden en familie. Het programma is makkelijk in het gebruik en is ook geschikt voor professioneel gebruik.In dit artikel kun je meer lezen over de basisbeginselen van iMovie zodat je gemakkelijk aan de slag kan met het maken van je eigen video's.
Project aanmaken
Wanneer iMovie geopend is, zie je bovenaan drie knoppen:
importeer,
maak aan en
deel. Voor het maken van een video klik je op 'maak aan' en je krijgt vervolgens de keuze uit 'trailer' of 'film'. Een trailer is een leuke optie voor ludieke filmpjes die je in een
Hollywoodjasje wil gieten. Voor alle andere en wat langere filmpjes kun je beter kiezen voor film. Vervolgens krijg je een scherm te zien met standaard thema's voor iMovie. Je kunt de thema's vooraf bekijken om te zien of het bij het filmpje past dat je wil gaan maken. Wanneer je geen thema wil, druk je op 'geen thema'.
Bestanden importeren
Nadat het project is aangemaakt, kun je de bestanden die je wil gaan gebruiken importeren. Dit kunnen video's zijn maar het is ook mogelijk om foto's te gebruiken om bijvoorbeeld een filmcreatie te maken van je foto's. Je kunt er ook voor kiezen om geluidsfragmenten in te voegen. Importeer de bestanden die je wil gebruiken door op 'importeer' te klikken. Via deze knop kom je in je computer terecht en kun je de bestanden selecteren. De bestanden komen in een venster terecht boven je monteerschema.
Monteren
Voordat je gaat monteren, is het verstandig om te weten wat je wil maken. Maak vooraf een script om het een en ander voor jezelf te verduidelijken. Je zult zien dat het monteren zo een stuk sneller gaat. Sleep vervolgens de video naar het langwerpige monteerschema toe om te gaan monteren. Wil je de video inkorten? Je kunt de video aan beide kanten inkorten door te slepen. Het is ook mogelijk om video's te splitsen. Klik op de rechtermuisknop en vervolgens op 'splits fragment'. Wanneer je de audio lager of hoger wil zetten, druk je op de rechtermuisknop en vervolgens op 'koppel audio los'. Nu kun je de audiobalk omhoog en omlaag schuiven om het volume aan te passen.
Beeld
Wanneer je filmpjes hebt opgenomen met je telefoon, is de kwaliteit vaak slecht. Het kan dat je bijvoorbeeld veel bewogen hebt. Dit kun je enigszins aan te passen door op het filmpje te gaan staan. Klik vervolgens in het weergavescherm op 'pas aan'. Bij de opties zie je een logo van de camera, klik hier op. Vink nu de optie 'stabiliseer schokkerige video' en zet deze op 33%. De video zal waarschijnlijk een beetje krimpen dus het is niet verstandig om de video 100% te stabiliseren. Je kunt het kleurenpatroon en het contrast van de video ook aan te passen door op het schildersplateau te gaan staan. Er zijn ook een aantal automatische opties zoals 'pas automatisch aan' en 'stem kleur af'.
Geluid
Om het geluid aan te passen klik je op het logo met de verschillende balkjes. Bij sommige video's zijn er veel achtergrondgeluiden te horen. Je kan de achtergrondgeluiden verminderen door te klikken op 'verminder achtergrondgeluid'. Wanneer je dit doet, kan het geluid wel anders gaan klinken. Zet 'verminder achtergrondgeluid' dus nooit op 100% want dan zal het geluid niet meer natuurlijk klinken. Je kunt bij het logo van de megafoon ook kiezen voor 'automatisch' en het programma zoekt zo naar de juiste balans tussen achtergrondgeluiden en het geluid waar het om gaat.