Monteren met iMovie

Monteren met iMovie IMovie is een standaardprogramma dat te vinden is op een MacBook. Met dit programma kun je eigen filmpjes samenstellen, monteren en je creaties delen met vrienden en familie. Het programma is makkelijk in het gebruik en is ook geschikt voor professioneel gebruik.In dit artikel kun je meer lezen over de basisbeginselen van iMovie zodat je gemakkelijk aan de slag kan met het maken van je eigen video's.

Project aanmaken

Wanneer iMovie geopend is, zie je bovenaan drie knoppen: importeer, maak aan en deel. Voor het maken van een video klik je op 'maak aan' en je krijgt vervolgens de keuze uit 'trailer' of 'film'. Een trailer is een leuke optie voor ludieke filmpjes die je in een Hollywoodjasje wil gieten. Voor alle andere en wat langere filmpjes kun je beter kiezen voor film. Vervolgens krijg je een scherm te zien met standaard thema's voor iMovie. Je kunt de thema's vooraf bekijken om te zien of het bij het filmpje past dat je wil gaan maken. Wanneer je geen thema wil, druk je op 'geen thema'.

Bestanden importeren

Nadat het project is aangemaakt, kun je de bestanden die je wil gaan gebruiken importeren. Dit kunnen video's zijn maar het is ook mogelijk om foto's te gebruiken om bijvoorbeeld een filmcreatie te maken van je foto's. Je kunt er ook voor kiezen om geluidsfragmenten in te voegen. Importeer de bestanden die je wil gebruiken door op 'importeer' te klikken. Via deze knop kom je in je computer terecht en kun je de bestanden selecteren. De bestanden komen in een venster terecht boven je monteerschema.

Monteren

Voordat je gaat monteren, is het verstandig om te weten wat je wil maken. Maak vooraf een script om het een en ander voor jezelf te verduidelijken. Je zult zien dat het monteren zo een stuk sneller gaat. Sleep vervolgens de video naar het langwerpige monteerschema toe om te gaan monteren. Wil je de video inkorten? Je kunt de video aan beide kanten inkorten door te slepen. Het is ook mogelijk om video's te splitsen. Klik op de rechtermuisknop en vervolgens op 'splits fragment'. Wanneer je de audio lager of hoger wil zetten, druk je op de rechtermuisknop en vervolgens op 'koppel audio los'. Nu kun je de audiobalk omhoog en omlaag schuiven om het volume aan te passen.

Beeld

Wanneer je filmpjes hebt opgenomen met je telefoon, is de kwaliteit vaak slecht. Het kan dat je bijvoorbeeld veel bewogen hebt. Dit kun je enigszins aan te passen door op het filmpje te gaan staan. Klik vervolgens in het weergavescherm op 'pas aan'. Bij de opties zie je een logo van de camera, klik hier op. Vink nu de optie 'stabiliseer schokkerige video' en zet deze op 33%. De video zal waarschijnlijk een beetje krimpen dus het is niet verstandig om de video 100% te stabiliseren. Je kunt het kleurenpatroon en het contrast van de video ook aan te passen door op het schildersplateau te gaan staan. Er zijn ook een aantal automatische opties zoals 'pas automatisch aan' en 'stem kleur af'.

Geluid

Om het geluid aan te passen klik je op het logo met de verschillende balkjes. Bij sommige video's zijn er veel achtergrondgeluiden te horen. Je kan de achtergrondgeluiden verminderen door te klikken op 'verminder achtergrondgeluid'. Wanneer je dit doet, kan het geluid wel anders gaan klinken. Zet 'verminder achtergrondgeluid' dus nooit op 100% want dan zal het geluid niet meer natuurlijk klinken. Je kunt bij het logo van de megafoon ook kiezen voor 'automatisch' en het programma zoekt zo naar de juiste balans tussen achtergrondgeluiden en het geluid waar het om gaat.
© 2015 - 2024 Inolvidable, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
YouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenYouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenHoe verbeter je de kwaliteit van je filmpjes op YouTube of op je Windows computer of Apple? Er zijn heel wat filmpjes di…
Vijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielVijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielStel je hebt een hoop films op je mobiel of tablet staan en je wilt deze wel achter elkaar zetten en er een film mee mak…
Pentalobe schroevendraaier voor iPhone of MacBook schroevenPentalobe schroevendraaier voor iPhone of MacBook schroevenWil je zelf het scherm of de batterij van je iPhone of MacBook vervangen dan heb je een pentalobe schroevendraaier nodig…

Werken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWerken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWees eens eerlijk. Wanneer was de laatste keer dat je de laptop langere tijd gebruikte zonder internetverbinding? Tijd d…
Online game, maxithlonMaxithlon is het eerste en tot op heden (oktober 2015) het enige online atletiekgame, waarin je jouw atletiekclub kunt l…
Inolvidable (1 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.