De LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installeren

De LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installeren Mp3 is een compressiemethode die er voor zorgt dat muziek op een mp3-speler en andere (audio)apparatuur te beluisteren is. Bij de open source audiobewerkingssoftware van Audacity, dient de compressiemethode handmatig en los geïnstalleerd te worden. De gratis plug-in bekend als "LAME" maakt het mogelijk om audiobestanden in een mp3-bestandsindeling te exporteren.

Artikelindeling


LAME MP3-encoder

De LAME MP3-encoder zorgt ervoor dat je vanuit Audacity ook mp3-bestanden kunt maken. Op de website http://lame.buanzo.org/ is de mp3-plug-in gratis te downloaden en is beschikbaar voor Windows- en MAC-OSX-besturingssystemen.

Het logo van LAME / Bron: Sam Fisher info, Wikimedia Commons (GPL)Het logo van LAME / Bron: Sam Fisher info, Wikimedia Commons (GPL)
Downloaden
Als je omlaag scrolt op de website vind je het downloadgedeelte. Aan de hand van je besturingssysteem kies je het juiste bestand. Als je bijvoorbeeld een Windows-besturingssysteem hebt klik je op het bestand libmp3lame-win-3.99.3.zip en het downloaden kan beginnen. Op het moment van schrijven (2020) is de plug-in-versie: 3.99.3. Door toekomstige ontwikkelingen aan de plug-in zal bij iedere aanpassing het versienummer steeds worden opgewaardeerd. Hoewel het versienummer zal veranderen blijft de werking gewoon hetzelfde.

Het gedownloade bestand uitpakken en plaatsen in de juiste locatie

Als het downloaden klaar is dan is het bestand terug te vinden op de (aangegeven) locatie op de computer. Het eigenlijke bestand de plug-in zelf, zit echter nog ingepakt in een gecomprimeerde map. Met een programma als WinZip, WinRAR of 7-Zip kan de gecomprimeerde map geopend en uitgepakt worden. Als je een Windows-besturingssysteem hebt kun je ook zonder één die programma's te gebruiken de gecomprimeerde map uitpakken. Met Windows uitpakken doe je als volgt:
 1. Klik met de rechtermuisknop op de gecomprimeerde map.
 2. Kies in het verschenen snelmenu de optie Alles uitpakken.
 3. Zonder iets te veranderen aan de voorgestelde instellingen doorloop je de korte wizard. Uiteindelijk opent automatisch de map waarin de plug-in zich bevindt.
 4. Open de map libmp3lame-win-3.99.3. Hierin staat de plug-in genaamd lame_enc.dll die verplaatst moet worden naar plug-in map van Audacity.
 5. Open vanaf het bureaublad Deze computer en open vanuit daar je lokale vaste schijf; vaak is dit de (C:) schijf.
 6. Open vanaf de lokale vaste schijf de map Program Files. Zoek in Program Files naar de map genaamd Audacity.
 7. Open de map Audacity en open daarin de map genaamd Plug-Ins.
 8. Sleep nu vanuit de reeds eerder geopende map libmp3lame-win-3.99.3 het plug-in-bestand lame_enc.dll naar de map Plug-Ins van het programma Audacity.

Als je een programma als WinZip, WinRAR of 7-Zip gebruikt werkt dit in principe hetzelfde omdat je daarmee de gecomprimeerde map direct kunt openen. Simpelweg komt het er dus op neer dat je het bestand lame_enc.dll sleept naar de map Plug-Ins van Audacity.

Het resultaat

Als het gelukt is dan staat nu het bestand lame_enc.dll in de map Plug-Ins van Audacity. De handeling hoeft maar één keer te worden uitgevoerd en je kunt er oneindig veel mp3-bestanden mee maken. Een audiobestand met bijvoorbeeld een .wav-bestandsindeling kun je binnen Audacity exporteren als een .mp3-bestand. Ook kun je opnames gemaakt binnen Audacity exporteren met een .mp3-bestandsindeling.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis je LP's digitaliserenGratis je LP's digitaliserenIn winkels en online vind je allerlei speciale pakketten om LP's (vinylplaten) om te zetten naar digitale bestanden. Maa…
Audacity, live audio recorderAudacity, live audio recorderWas je altijd al op zoek naar een computerprogramma om dat ene muziekje bij die video op te nemen? Wilde je altijd al ee…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
Het downloaden van een TorrentHet downloaden van een TorrentMeer en meer hoor je op het Internet over het gebruik en het downloaden van een Torrent via het Bittorrent netwerk. Wie…

Overzicht van de belangrijkste HTML-kleurcodesOverzicht van de belangrijkste HTML-kleurcodesBij het maken van een website is het handig een overzicht van alle HTML-kleurcodes bij de hand te hebben. In HTML-taal k…
Werken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWerken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWees eens eerlijk. Wanneer was de laatste keer dat je de laptop langere tijd gebruikte zonder internetverbinding? Tijd d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • http://lame1.buanzo.com.ar/
 • Oude media op pc en iPod: Peters V. & Fouchier F. Oude media op pc en iPod, 2008 1e druk p. 45-46 & 48-49
 • Afbeelding bron 1: Sam Fisher info, Wikimedia Commons (GPL)
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.