Wat is een Chromebook?

Wat is een Chromebook? Wat is een Chromebook nu eigenlijk? De Chromebook is een computer met het besturingssysteem van Google: Chrome OS. De Chromebook heeft ten opzichte van een normale computer een aantal voordelen. Zo wordt binnen de Chromebook alle data in de cloud opgeslagen. Tevens draaien alle applicaties vanuit de cloud. Daarnaast zijn op de Chromebook alle applicaties van Google al standaard geïnstalleerd.

Wat is een Chromebook?

De Chromebook is een computer die wordt geleverd met het besturingssysteem Chrome OS van Google. De Chromebook heeft slechts enkele seconden nodig om op te starten en beschikt over ingebouwde bescherming tegen virussen. De accu van de Chromebook gaat ongeveer 8 uur mee.

Wat is het verschil tussen een gewone computer en een Chromebook?

De Chromebook is gebaseerd op de cloud. In tegenstelling tot een normale computer wordt bij een Chromebook alles in de cloud opgeslagen en verwerkt. Bij een Chromebook is dan ook geen lokale opslag nodig. Documenten binnen de Chromebook worden opgeslagen in de cloud.

Nu vraagt u zich misschien af wat "in de cloud" betekent. In feite is de cloud niets anders dan het internet. Wanneer u data in de cloud opslaat of applicaties via de cloud draait betekent dit dan ook dat deze data via het internet wordt opgeslagen of gedraaid. Bij een Chromebook hoeft dan ook geen data op de computer zelf te worden opgeslagen. Het voordeel van het werken in de cloud, is dat uw data vanaf verschillende computers bereikbaar is. U heeft hier natuurlijk wel een internetverbinding voor nodig. Wanneer u zich op een plaats bevindt waar u geen toegang heeft tot het internet, kunt u uiteraard ook “offline” oftewel op de computer zelf documenten opslaan. Zodra u dan weer online gaat zullen de documenten naar de cloud worden gesynchroniseerd. Doordat de Chromebook met name in de cloud werkt bevat deze een kleinere harde schijf en een minder zware processor dan een normale computer. Hierdoor kan de Chromebook goedkoper worden aangeboden.
Wanneer u echter graag wil gamen of zware bewerkingsprogramma’s wil draaien op uw computer zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop dan is het af te raden om een Chromebook aan te schaffen. De processor is namelijk niet geschikt voor dit soort applicaties. De Chromebook is met name gericht op gebruikers die dagelijks hun computer gebruiken om te internetten, te mailen en foto’s op te slaan.

Applicaties op de Chromebook

Maakt u vaak gebruik van de applicaties van Google? Dan is een Chromebook wellicht iets voor u. Op de Chromebook zijn de applicaties zoals Google Zoeken, Gmail, Google Drive en Google Documenten al voorgeinstalleerd. Tevens beschikt de Chromebook over een winkel waarin u applicaties kunt downloaden. In deze "webstore" van Chrome vindt u duizenden betaalde en gratis applicaties zoals bijvoorbeeld Netflix en Spotify. De applicatie Google documenten maakt het mogelijk om met meerdere personen tegelijk een document te bewerken. Chromebooks zijn voorzien van automatische updates, zodat u altijd beveiligd bent tegen de nieuwste virussen.

Over Google Drive en de opslag binnen de Chromebook

Google Drive is een zogenaamde “cloudopslag-service” wanneer u een bestand binnen Google Drive opslaat, kunt u dit bestand vanaf alle computers raadplegen. De eerste 2 jaar na aanschaf van uw Chromebook krijgt u gratis 100 gigabyte aan opslagruimte binnen Google Drive. Daarnaast ontvangt u 25 gigabyte aan ruimte voor uw Gmail account. Hierdoor kunt u totaal 125 gigabyte aan data in de cloud plaatsen. Wanneer de twee jaar zijn verlopen, dient u vijf euro per maand te betalen om de opslagruimte van Google Drive te behouden. De opslagruimte binnen Gmail (25 gigabyte) zal altijd gratis blijven.
© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chromebook van GoogleChromebook van GoogleChromebook is een concept dat bedacht is door Google. Het is een laptop die enkel en alleen verbonden is met internet en…
Alles over de Chromebook laptopAlles over de Chromebook laptopEen artikel alles over een geheel nieuw product die op de markt is verschenen ‘de Chromebook laptop’. Dé Chrombook is ge…
Smart Lock instellen voor je ChromebookSmart Lock instellen voor je ChromebookVoor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers…
Werken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWerken met een Chromebook: sneller en zonder virusdreigingWees eens eerlijk. Wanneer was de laatste keer dat je de laptop langere tijd gebruikte zonder internetverbinding? Tijd d…

Laptop koelen met een laptop coolerLaptop koelen met een laptop coolerWerken met een laptop op schoot kan al snel vervelend worden wanneer de laptop erg warm of zelfs heet wordt. Het komt de…
Wat doen de onderdelen in een computer?Een computer bestaat uit verschillende onderdelen. De onderdelen in een computer hebben allemaal een verschillende taak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://www.google.nl/chrome/devices/features-different.html
Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.