Besparen op inktpatronen

Besparen op inktpatronen Aanschaf van een set originele printercartridges kan al gauw in de papieren lopen. En goedkope alternatieven zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Soms weigert de printer zelfs dienst daarmee. Hoe kan men inkt besparen bij het printen.

Vervangen van inktpatronen

Bij het inschakelen van een inkjetprinter of het wisselen van een inktpatroon, reinigt de printer doorgaans automatisch de printkop. Bij zo'n reiniging wordt veel inkt verbruikt. In extreme gevallen is al geconstateerd dat binnen een tijdsbestek van nauwelijks één uur 6 cartridges moesten worden vervangen. De een na de andere cartridge had zich door de reiniging geleegd. Kosten voor zes patronen: 75 euro!

Waarom voert de printer een reiniging uit bij plaatsen van nieuw inktpatroon?

Dat de printer een reinigingsprocedure uitvoert bij het plaatsen van nieuwe cartridges, houdt verband met het feit dat bij de vervanging van een cartridge lucht in het inktcircuit van de printer terecht komt. En die lucht wordt tijdens het reinigingsproces weggespoeld met inkt.

Reinigen van printkop kost veel inkt

En hoe zit het dan met het reinigen elke keer na het inschakelen van de printer? Welnu, als een printer is aangesloten op een schakelbare stekkerdoos, kan dat ertoe leiden dat hij bij het uitschakelen daarvan zijn "geheugen" verliest. Het apparaat weet dan niet meer wanneer de laatste reiniging is uitgevoerd. Gevolg: de printer start het reinigingsproces elke keer automatisch als je hem inschakelt. Daarom kan je een printer beter niet op een schakelbare stekkerdoos aansluiten.

Wees voorzichtig met goedkope printcartridges

Wie veel foto's of posters afdrukt, heeft een navenant hoog inktverbruik. Maar de originele cartridges van de printerfabrikant zijn doorgaans erg duur. Veel gebruikers zijn daarom in hun nopjes als ze op internet een leverancier vinden die goedkopere inktpatronen levert van bijvoorbeeld 2,= per inktpatroon in plaats van de gebruikelijke 15,=.

Goedkope inktpatronen werken averechts: misplaatste zuinigheid

Daarvoor moet je dan wel een beetje knutselen want doorgaans werkt een printer alleen met patronen waarop een bepaalde chip is gemonteerd. Daarom worden de chips van lege originele cartridges vaak verwijderd en bevestigd op de aanmerkelijk goedkopere cartridges. Ondanks een besparing in prijs van bijna 90 procent zal de vreugde dan echter van korte duur zijn: de drukkop raakt geheid verstopt. Probleem is dat de goedkope inkt de sproeiers van de printkop verstopt en wég is de besparing. In plaats daarvan is men ongeveer 80,= kwijt voor een nieuwe printkop. Bij alternatieve cartridges is dus voorzichtigheid geboden. Van bijzonder goedkope modellen kan men beter afzien, maar op een besparing tussen 25 en 50 % in vergelijking met een originele cartridge, mag je er als koper op vertrouwen dat je zonder problemen kan afdrukken.

Druk niet standaard in de beste kwaliteit af

Besparen op drukkosten kan je ook op andere manieren. Een proefafdruk bij foto's bijvoorbeeld, moet niet worden gemaakt met dure foto-inkt. In plaats daarvan kan beter een normale kleurmodus worden geselecteerd, want foto-inkt is meestal duurder dan gewone inkt.

Ook is het zinvol om bij normale afdrukken de inktbesparende modus in te schakelen. Dat scheelt inkt. Niet alle documenten moeten per slot van rekening worden afgedrukt in de beste kwaliteit. Bij sommige printers moet die modus echter voor elke afdruk worden geactiveerd.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope inktpatronenGoedkope inktpatronenOriginele inktpatronen zijn erg prijzig. Er zijn uiteraard cartridges van andere merken op de markt tegen aanmerkelijk l…
Uw lege toner is geld waardUw lege toner is geld waardWie een lege toner-cartridge vervangt, kan die maar beter niet in de prullenmand deponeren. Doorgaans kan men er nog gel…
Printer-cartridgesPrinter-cartridgesOm te weten welke printer-cartridges het goedkoopst zijn, moet u eerst weten of de printer met een drie-kleuren-cartridg…
Printen met lege kleurencartridge via simpele trucPrinten met lege kleurencartridge via simpele trucPrinters gaan tegen dumpprijzen over de toonbank, omdat inktpatronen de winst brengen aan de printerfabrikant. De consum…

Figuren en tabellen nummeren in Word: automatisch!Figuren en tabellen nummeren in Word: automatisch!Wie vaak werkt met tabellen en/of figuren in Microsoft Word, herkent het wel: toch nog even een figuur invoegen betekent…
Hoe werken veilingsitesHoe werken veilingsitesOnline veiling sites groeien gestaag in populariteit. Hoe werken deze veilingen? Alles over veilingen is te lezen in dit…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 25-09-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.