Printen met lege kleurencartridge via simpele truc

Printen met lege kleurencartridge via simpele truc Printers gaan tegen dumpprijzen over de toonbank, omdat inktpatronen de winst brengen aan de printerfabrikant. De consument ontwijkt de woekerprijzen via inktvulstations. Maar bij de wat oudere printers kun je vaak in zwart-wit afdrukken met een lege kleuren-inktpatroon. Je hoeft niet langer de kleuren-cartridge te vervangen, enkel en alleen om zwart-wit te printen. Afdrukken met een lege kleuren-cartridge is kassa voor jou i.p.v. voor de inktfabrikant.

De kost gaat voor de baat uit

Leveranciers van producten waarvoor de consument bijproducten en toebehoren moet aanschaffen, hebben vaak de strategie om het hoofdartikel tegen dumpprijzen te verkopen. Hun buitensporige winsten incasseren ze via de verkoop van die noodzakelijke bij-artikelen. Zoals de printer van onze computer, waarvan de woekerwinst via de inktpatronen binnenkomt. Dit verschijnsel heet in de marketing koppelverkoop.

Koppelverkoop.

  • Koppelverkoop is een oude truc, want ooit verkocht Polaroid goedkope direct-klaar fototoestellen, die na de opname gelijk de foto konden afdrukken. Maar voor die fotocassettes betaalde je de hoofdprijs.
  • Goedkope telefoons met dure abonnementen.
  • Of de peperdure stofzuigerzakken van stofzuigers.
  • Ook reserve-onderdelen zijn duur, ongeacht of het een auto of cv-ketel betreft. Als je de prijzen bij elkaar telt van alle losse onderdelen van een apparaat kun je daar meestal een veelvoud aan complete producten voor kopen.

Risico voor producent

Als de fabrikant van het hoofdartikel veel winst maakt op bij-artikelen en service-onderdelen, gaan anderen een goedkoop surrogaat op de markt brengen. Maar als de consument niet de dure merkzakken van Miele of Philips koopt, doch bij de Action stofzuigerzakken aanschaft, hebben die fabrikanten zich in de staart gebeten. En met inktpatronen hebben printermerken al veel last van vulstations, die bereid zijn de cartridge te hervullen voor de helft van de prijs van een nieuwe inktpatroon.

Oorlog op printergebied

Het gevecht tussen consument en printerfabrikant is dikwijls niet netjes. Het is een publiek geheim, dat:
  • Printers worden verkocht met cartridges die half gevuld zijn opdat snel een nieuwe dure inktpatroon nodig is.
  • Boze tongen beweren dat printerfabrikanten foutmeldingen programmeren, t.a.v. de inktpatronen opdat deze onnodig vroeg vervangen worden.
  • Er zijn geen printers met alleen zwarte inkt. Maar als je niet in kleur afdrukt, drogen die kleurenpatronen evengoed uit, en kun je op dat moment de zwarte cartridge vaak ook niet gebruiken. Maar die slag kun je als consument winnen met onderstaande truc.

Gevoelige slag voor fabrikant

Een printer stopt met het afdrukken van zwart-wit printen, zodra de kleurencartridge leeg of uitgedroogd is, ondanks dat de zwarte inktpatroon nog voldoende met inkt gevuld is. Maar menige consument is niet geïnteresseerd in kleurenafdrukken, en is terecht boos de kleurencartridge te moeten vervangen, om met de nog volle zwarte cartridge het zwart-wint printen te kunnen hervatten.

Als u wordt geconfronteerd met de melding dat uw kleureninktpatroon leeg is, terwijl u alleen maar zwart-wit afdrukken maakt met de zwarte inktpatroon, kunt u bij de wat oudere printers soms volgt te werk gaan:

  • Neem de kleuren-cartridge uit uw pc en verwijder het stukje plastic dat de vulgaten afdicht. Vindt u geen vulgaten, boor dan aan de bovenzijde van de inktpatroon met een boormachine 2 kleine gaatjes.
  • Vervolgens houdt u de kleurenpatroon gedurende circa 15 minuten geheel onder water in een bak. De uitgedroogde inktpatroon zal dan water opzuigen en verzadigd raken.
  • Daarna de patroon aan de buitenkant afdrogen, de gaatjes weer met een stukje tape dichten en opnieuw monteren in de printer.

Doordat de inktpatroon niet langer uitgedroogd is maar weer gevuld met een vloeistof, is er kans dat de printer "denkt" dat er een nieuwe gevulde kleuren-cartridge is geplaatst. Zodat de blokkade wordt opgeheven en u weer uw zwart-wit afdrukken met de zwarte cartridge kunt maken. Of het lukt hangt ook van het printermerk af, maar het is het proberen waard. Uiteraard kunt u dan (voorlopig) geen kleurenafdrukjes meer maken, maar dat deed u toch al weinig.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op inktpatronenBesparen op inktpatronenAanschaf van een set originele printercartridges kan al gauw in de papieren lopen. En goedkope alternatieven zijn niet a…
Vullen van een Canon PG 40, PG 50, CL 41 en CL 51 cartridgeEr wordt op diverse fora beweerd dat de Canon Cartridges type: PG-40, PG-50 en CL-41 en CL-51 niet navulbaar zijn. Dat i…
Goedkope inktpatronenGoedkope inktpatronenOriginele inktpatronen zijn erg prijzig. Er zijn uiteraard cartridges van andere merken op de markt tegen aanmerkelijk l…
Mijn printer drukt niet meer goed af! Hoe komt dat?U heeft een printer en de afdrukken zijn (ineens) niet meer om aan te zien? Elke afdruk vertoont strepen of de pagina ko…

Digitale gegevens moeten veilig opgeslagen wordenDigitale gegevens moeten veilig opgeslagen wordenDigitale gegevens blijven niet eeuwig bereikbaar op een usb-stick. Ook uw harde schijf kan het plotseling begeven, zodat…
Tips om de werking van je Wifi-netwerk te verbeterenEen draadloos netwerk voor thuis is handig maar vaak ook erg storingsgevoelig. Zeker in de stad, waar veel draadloze net…
Bronnen en referenties
Reacties

Ad Aver, 12-07-2019
Beste,

Volgens mij hebben cartridges tegenwoordig een chip en dan gaat deze truc toch niet op? Reactie infoteur, 23-08-2019
Dank voor uw opmerking. Ik heb het nu over de "wat oudere" printers.

Van Hoeymissen, 22-03-2018
Ik heb Hp printer maar de kleurencassettes zijn al lang op.Ik heb al veel dingen afgedrukt zonder probleem met zwarte inkt. Heb deze week originele zwarte inktcassette vervangen en 3 pagina's afgedrukt… Nu wil weer iets afdrukken en er wordt niets afgedrukt! Wat kan de reden zijn en wat moet ik doen?

Laat je mij iets weten en alleszins bedankt
Marie-Jeanne Reactie infoteur, 22-03-2018
Beste Marie-Jeanne,
Te moeilijk voor mij.
Vraag het anders aan de winkel of een handige buurjongen

André, 04-07-2017
Ik heb een Canon MG7550 printer, met individuele patronen, waaronder zowel een kleine als een grote zwarte patroon. De kleine is nu leeg en de grote nog helemaal vol, maar de printer wil niet printen met een lege kleine zwarte patroon. Ik heb de kleine al bijgevuld maar dat helpt niet. Enig idee of dit kan worden opgelost (zonder een nieuwe kleine te kopen)? Reactie infoteur, 05-07-2017
Spijt me, ik weet het niet. Anders een inktvulstation vragen?
Succes.

Vander Putten, 12-04-2017
Hallo,
ik heb een nieuwe printer, ik probeer iets af te printen, maar er komt geen inkt op papier.
zou dit kunnen dat de inktpatronen al op zijn? ik hoor dat hem print. als iemand mij een antwoordje kan geven. dank u Reactie infoteur, 13-04-2017
Heel moeilijk van deze kant advies te geven.
Lees gebruiksaanwijzing of kijk op site van de leverancier.
Succes

Marion, 21-12-2015
Bij welke printers werkt deze truck hierboven beschreven? Reactie infoteur, 22-12-2015
Ja dat is een goede vraag. Ik heb het ontdekt bij mijn Canon- MP280, maar u zou het moeten proberen bij uw printer. Baat het niet dan schaadt het niet.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-09-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.