Printer-cartridges

Printer-cartridges Om te weten welke printer-cartridges het goedkoopst zijn, moet u eerst weten of de printer met een drie-kleuren-cartridge is uitgerust of met drie afzonderlijke kleurencartridges.

Waarom printer-cardridges zo belangrijk zijn.

Printer-cartridges zijn bij een zoektocht naar een nieuwe printer minstens zo belangrijk als de aankoopprijs van die nieuwe printer. Als je bedenkt dat je vaak meerdere jaren met een printer zal doen, terwijl de prijs van vervangende inktpatronen erg duur is, kunnen de gebruikskosten dus behoorlijk oplopen. Vraag dus altijd welke cartridges de nieuw printer nodig heeft.

Goedkope printers hebben doorgaans maar 2 inktpatronen

Goedkopere printers hebben in de regel slechts een of twee cartridge-slots. Een printer die maar één houder voor een inktpatroon heeft, moet je nooit kopen. Dat betekent namelijk dat je ook je zwart-wit-afdrukken met de drie-kleuren-cartridge moet uitvoeren. Daardoor raakt de cartridge zeer snel leeg. Een goede printer zou tenminste één zwart-cartridge en één drie-kleuren-cartridge gelijktijdig aan moeten kunnen.

Duurdere printers hebben doorgaans de goedkoopste cartridges

 • Een printer zou tenminste één zwarte en één drie-kleuren cartridge moeten hebben. Nog beter zijn natuurlijk de printers die voor alle drie de kleuren aparte cartridges hebben. Daardoor hoeft u in voorkomende gevallen slechts één kleurpatroon te wisselen.
 • Om nu te achterhalen welke printer de goedkoopste cartridges gebruikt, zou u zich vóór aanschaf van de printer op het internet over de prijzen van vervangende cartridges moeten oriënteren. Alleen op die manier kunt u inschatten welke kosten er op u af zullen komen.
 • Er zijn ook printersoorten die niet per se originele cartridges nodig hebben. Voor deze printers zijn bij de vakhandel inktpatronen van andere fabrikanten verkrijgbaar. Die zogenaamde "no-name-cartridges" zijn doorgaans het goedkoopst. Helaas werken ze niet in elke printer.
 • Printers worden geregeld door vakbladen en internetportals getest. Daarbij gaat het meestal om onafhankelijke testen. Uiteraard wordt daarbij vooral naar de kosten gekeken. Dergelijke testresultaten moet u natuurlijk ook in uw beslissing meenemen.

Inktpatronen zelf navullen

De aankoop van inktcartridges kan op den duur een prijzige aangelegenheid worden. Waarom niet de cartridges zelf nagevuld? Dat kost slechts een fractie van het geld dat je anders zou moeten betalen.

Wat heb je nodig?

 • Een leeg inktpatroon;
 • Een navulset;
 • Wegwerphandschoenen;
 • Krantenpapier.

Zo kunt u inktpatronen navullen

 • Eerst moet je kijken wie de fabrikant is van je printer en om welk printermodel het gaat. De vulprocedures die moeten worden toegepast bij gebruikte cartridges, kunnen namelijk in meer of mindere mate verschillen. En het kan ook zó zijn dat uw cartridges gewoonweg niet door uzelf nagevuld mógen worden. Dat is doorgaans het geval bij het paradepaardje onder de printers: de printer all-in-one. Daarom moet je daar vóór het kopen van een printer naar informeren als je van plan bent om zelf printer-inkt bij te vullen.
 • Op basis van bovenstaande criteria moet je er ook goed op letten wélke navulset je voor jouw printer moet bestellen omdat er duidelijke verschillen zijn in de benodigde inkt. Op de in de handel verkrijgbare navulsets wordt in beginsel wel aangegeven met welke printercartridges die sets compatible zijn. Eventueel kan je op het internet aanvullende informatie bijzoeken. Met zoektermen als "inktpatronen navullen", "inktcartridges zelf vullen" of "navulset inkt" (allemaal zonder aanhalingstekens) en in combinatie met de bijbehorende naam van de printer, zal je zeker enkele bruikbare links vinden met online-winkels.
 • In principe moet je gewoon de instructie volgen zoals die met de betrokken refill-set wordt meegeleverd. Vaak heb je te maken met sets waarbij één kant van de cartridge moet worden opengeprikt. Doorgaans zal er een hulpstuk (lijkend op een schroevendraaier) aanwezig zijn om het deksel van het inktpatroon door te prikken alsmede een injectiespuit met naald en een bijbehorende container waarin zich de verschillende inktkleuren bevinden.
 • Met spuit en naald kan je de cartridges via het eerder geprikte gat langzaam bijvullen. Leg echter vooraf uit voorzorg een krant op je werkplek uit en gebruik bij voorkeur wegwerphandschoenen voor het geval er wat inkt naast zou lopen. Houd je wat betreft hoeveelheid en keuze van de juiste kleurkamers (indien het kleurencartridges zijn) aan de aanwijzingen op de verpakking. Let erop dat er zich geen luchtbellen in de spuit bevinden voordat je de kamers vult.
 • In sommige sets zijn vergrendelpluggen of kleine metalen kogeltjes bijgevoegd die je kan gebruiken om de cartridges na het vullen weer luchtdicht af te sluiten. De kogeltjes moet je met behulp van een stukje tape op de cartridge bevestigen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope inktpatronenGoedkope inktpatronenOriginele inktpatronen zijn erg prijzig. Er zijn uiteraard cartridges van andere merken op de markt tegen aanmerkelijk l…
Vullen van een Canon PG 40, PG 50, CL 41 en CL 51 cartridgeEr wordt op diverse fora beweerd dat de Canon Cartridges type: PG-40, PG-50 en CL-41 en CL-51 niet navulbaar zijn. Dat i…
Besparen op inktpatronenBesparen op inktpatronenAanschaf van een set originele printercartridges kan al gauw in de papieren lopen. En goedkope alternatieven zijn niet a…
Kan ik mijn Epson cartridge navullen?Epson cartridges zijn (bijna) allemaal navulbaar. Je moet alleen wel weten welke inkt en wat voor cartridge je gebruikt…

Lijstjes en tabellen maken in Microsoft Office programma'sLijstjes en tabellen maken in Microsoft Office programma'sJe komt lijsten tegen in allerlei documenten; tabellen maken in verslagen, to-do lijsten maken in notulen en boekhoud sy…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 28-12-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.