8 tips om Windows 8.1 sneller te maken

Veel computers met Windows worden traag naarmate deze langer worden gebruikt. Dit kan komen door een teveel aan geïnstalleerde software, maar ook virussen en malware maken de pc vaak langzamer. Echter ook systemen die hier geen last van hebben kunnen een aanzienlijke snelheidswinst behalen door het wijzigen van de standaardinstellingen van Windows. Als je computer met Windows 8 of Windows 8.1 traag is dan kunt u de volgende tips uitvoeren om het systeem te versnellen. De meeste instellingen zijn te vinden bij het onderdeel systeem in het configuratiescherm. Wees voorzichtig met wat je wijzigt. De standaardinstellingen zijn door Microsoft zo ingesteld omdat dit voor de meeste mensen goed werkt. Wijzig daarom alleen iets aan je systeem als je weet wat je doet en het ook weer zelf op kan lossen op het moment dat het fout gaat.

Een schone installatie

Zorg er voor dat de laatste updates zijn geïnstalleerd op een bij voorkeur schoon systeem. Veel computers worden standaard geleverd met allerlei hulpprogramma’s van de fabrikant. Deze extra software maken Windows onnodig traag als het niet gebruikt wordt. Een verse Windows installatie doet daarom wonderen. Windows 8.1 is daarnaast geoptimaliseerd voor goedkope hardware om zo op tablets te kunnen concurreren met systemen gebaseerd op Android, op dergelijke systemen valt ook daar dus een performance winst te halen. Mocht je weinig RAM geheugen hebben dan kun je overwegen om de 32 bits versie te installeren. Deze heeft lagere systeemeisen dan 64 bits.

Schakel onnodige services uit

Bij het opstarten wordt er een reeks services opgestart die niet altijd nodig zijn. Via systeem in het configuratiescherm kun je zelf instellen welke programma’s automatisch worden ingesteld. Het is ook mogelijk dit scherm direct te openen door ‘services.msc’ in te typen na Windowstoets + R te gebruiken. Zet services die niet automatisch opgestart hoeven te worden op handmatig, dit is veiliger dan helemaal uitschakelen. Een lijst met zaken die op handmatig gezet kan worden is bijvoorbeeld hier te vinden. Door ‘Windows search’ uit te schakelen wordt de belasting van de harde schijf drastisch verlaagd. Een nadeel is dat lokaal zoeken op de harde schijf van de computer zelf langer duurt.

Schakel systeemherstel uit

Herstelpunten houden veranderingen in de driver- en softwareconfiguratie bij. Als er dan iets mis gaat en Windows start niet meer op is het mogelijk om hiermee terug te gaan naar een werkende installatie. Erg handig voor als het misgaat maar het maakt ook het systeem trager. Systeem herstel is in en uit te schakelen in in het tabblad Systeembeveiling na het klikken op Geavanceerde systeeminstellingen van Systeem.

Geef het wisselbestand een vaste waarde

Als het swap bestand niet toereikend is vergt het veel schijfactiviteit om deze te vergroten. Een goede vuistregel is om het bestand twee keer zo groot te maken als de computer aan RAM beschikbaar heeft. Dit geldt zowel voor de laagste als de hoogste waarde. Het is handig om de snelste schijf die je ter beschikking hebt en die het minst gebruikt wordt als locatie voor het wisselbestand te gebruiken.

Schakel onnodige visuele effecten uit

Ook dit is te regelen bij geavanceerde systeeminstellingen. Klik op het tabblad prestaties en vervolgens de knop geavanceerd.

Start programma’s die niet nodig zijn niet onnodig op

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies voor Taakbeheer. Het tabblad Opstarten laat alle programma’s zien die automatisch opgestart worden.

Schakel proxydetectie uit als dit niet nodig is

Zeker bij het gebruik van de Chrome browser kan dit in sommige gevallen het openen van de eerste website vertragen. Kijk bij Internetopties in het configuratiescherm en klik op het tabblad Verbindingen.

Gebruik registerytweaks

Er zijn diverse programma’s te vinden die het register van Windows kunnen aanpassen en zo het systeem kunnen versnellen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld contextmenu’s sneller worden geopend.

Lees verder

© 2014 - 2024 Folky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebruik Windows ReadyBoostGebruik Windows ReadyBoostAls je je werkgeheugen onder Windows wilt vergroten, maak dan gebruik van de Windows ReadyBoost. Readyboost geeft een mo…
Parallels Desktop voor de MacParallels Desktop voor de MacWindows 7 op je Apple Macintosh gebruiken kan tegenwoordig op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn het in het…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Windows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisWindows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisMicrosoft heeft in juli 2015 Windows 10 gelanceerd. Voor een jaar is het gratis geweest om alle versies van Windows 7,8…

Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen?Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen?Via Facebook worden dagelijks door jou met al je vrienden en kennissen berichten de wereld ingestuurd, zodat bekenden al…
Optimaliseren H-tags in BloggerOptimaliseren H-tags in BloggerStel, je wil een eigen blog starten op internet en op die manier iets bijverdienen of aandacht vragen voor een bepaalde…
Folky (6 artikelen)
Gepubliceerd: 22-12-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.