Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen?

Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen? Via Facebook worden dagelijks door jou met al je vrienden en kennissen berichten de wereld ingestuurd, zodat bekenden altijd op de hoogte zijn! Wat doe je, waar ben je en wat is jouw mening? Het zijn elementen die dagelijks en soms iedere minuut de revue passeren. Het delen van jouw informatie betekent feitelijk ook dat je een deel van jouw privacy weggeeft. Niet alle informatie en foto’s wil je echter aan iedereen tonen. Je wilt ook dat sommige mensen bepaalde delen van jouw leven niet te weten komen. Hoe vermijd je dat onbekenden jouw Facebook foto’s bekijken en hoe weet je wie wat ziet?

Facebook foto delen


Altijd op de hoogte

Facebook is een handig medium om jouw belangrijke berichten te delen, zodat vrienden weten wat je doet. Iedere dag sta je via deze weg in contact met anderen en kunnen zij precies zien wat je doet. Door te delen met familie, kennissen en vrienden, wordt een deel van de privacy weggegeven met als doel om altijd op de hoogte te zijn. Omdat het om je eigen privacy gaat, is het van belang om te weten wie wat ziet. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je ex of vage kennissen meegenieten van jouw leven. Toch wil je het ook niet ontvrienden of compleet blokkeren. Hoe kun je berichten delen, welke slechts door specifieke vrienden kunnen worden gelezen of gezien?

Wat zien vrienden van vrienden?

Meest belangrijke optie welke binnen Facebook beschikbaar is, is het vermijden dat vrienden van vrienden iets zien. Je weet niet wie zij zijn en dus hebben zij ook geen recht om jouw privacy te schenden. Om te voorkomen dat die groep mensen jouw profiel en foto’s geheel gaan bekijken, moet je het afschermen. Ga daartoe naar “tijdlijn en taggen” binnen account-instellingen, waarbij in het tweede blok “Wie kan berichten op je tijdlijn zien waarin je bent getagd?” staat aangegeven. Bewerk deze optie door “goede vrienden” te selecteren. Van de vrienden met wie je alles wilt delen, verander je hun status ook in “goede vrienden”. Verander aanvullend in foto’s en albums ook de privacy-instelling naar “goede vrienden”. Het zorgt ervoor dat slechts die geselecteerde groep vrienden jouw foto’s kunnen bekijken. Hun vrienden zien dus jouw berichten niet. Ook geplaatste berichten kun je op die manier indelen. Aanvullend voordeel is ook dat je openbare profiel geen aanvullende informatie meer vertoond. Jij bepaalt dus wie wat ziet.

Lijsten aanmaken

Bron: Facebook.comBron: Facebook.com
Nu de hoofdgroep is bepaald, is er aanvullend de mogelijkheid om bepaalde informatie slechts met een kleine groep te delen. Denk aan je studentenhuis, je vrienden van het werk, de familie enzovoorts. Welke specifieke groep jij maar wilt aanmaken, bepaal je zelf. Klik op het icoontje rechts naast de naam van je vriend en selecteer “Toevoegen aan een andere lijst”. Hier kun je onderaan kiezen voor “Nieuwe lijst”. Vul de naam van de groep en en druk op enter. De lijst is aangemaakt en je kunt zodoende andere vrienden ook aan deze lijst toevoegen. Zo zorg je ervoor dat je meerdere groepen aanmaakt, zodat specifieke groepen van bepaalde informatie worden voorzien.

Bericht en Facebook foto delen via lijsten

Bron: Facebook.comBron: Facebook.com
Heb je een bericht of foto welke je slechts met een zekere groep wilt delen, dan maak je gebruik van delen middels lijsten. Je kunt namelijk per bericht de privacy instelling aanpassen, zodat het wordt veranderd in vrienden, vrienden behalve kennissen of goede vrienden. Je kunt ook specifieke lijsten aanvinken, zodat het bijvoorbeeld alleen maar met de groep InfoNu wordt gedeeld. Pijnlijke of zeer privé-achtige berichten kun je zo met een zeer selecte groep mensen delen, terwijl de rest er niets van meekrijgt. Let wel je kunt ook selecteren dat “goede vrienden” iets zien, maar dat je een zekere lijst uitsluit.

Aangepaste privacy voorwaarden

Per 2015 zijn de voorwaarden ten aanzien van jouw privacy iets aangepast. Doe je er niets aan dan kan het voorkomen, dat jouw naam en/ of foto wordt gebruikt bij advertenties. Daarnaast hebben externe bedrijven de mogelijkheid om op basis van jouw browsegegevens advertenties aan te bieden. Dit is uiteraard een kwalijke zaak, omdat jouw privacy mogelijk wordt geschonden. Het kan echter wel zo zijn dat je wel van Facebook wilt blijven gebruikmaken. In dat geval kun je de instellingen binnen Facebook en “your online choises” zo aanpassen dat dit niet gebeurt. Hoe kun jij jouw privacy beschermen door onder andere jouw browsegegevens af te schermen?

Controleren wie wat ziet

Om te kunnen zien wie wat ziet, heb je binnen Facebook de mogelijkheid om dat te controleren. Ga naar je eigen profiel en klik op de stippen rechts van de knop “Activiteitlogboek weergeven”. Selecteer “Weergeven als”, waarna automatisch de informatie op je openbare profiel wordt vertoond. Wil je echter controleren wat een specifieke persoon ziet, dan vul je de naam van diegene in. Je kunt hier niet direct controleren op een lijst, echter wel op een persoon binnen die lijst. Zo weet jij altijd wie wat van jouw informatie ziet.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Facebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaamFacebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaamHet is niet leuk om over na te denken. Maar wat gebeurt er met je Facebook-account als je komt te overlijden? Het is aan…
Vermijd inbreuk browsegegevens t.b.v. Facebookadvertenties!Vermijd inbreuk browsegegevens t.b.v. Facebookadvertenties!Facebook wordt door praktisch iedereen gebruikt en vormt daarmee een handig communicatiemiddel voor ons als gebruiker, m…

Overzicht 3 grootste website-builders van NederlandOverzicht 3 grootste website-builders van NederlandWelke website-builders zijn er allemaal en wat voor verschillen zitten er in deze tools? Sommigen zijn wat beperkt, somm…
8 tips om Windows 8.1 sneller te makenVeel computers met Windows worden traag naarmate deze langer worden gebruikt. Dit kan komen door een teveel aan geïnstal…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 24-25 december 2014:
  • https://www.facebook.com/settings
  • http://www.frankwatching.com/archive/2014/12/18/dit-zijn-de-nieuwe-voorwaarden-van-facebook-moeten-we-bang-zijn/
  • Afbeelding bron 1: Facebook.com
  • Afbeelding bron 2: Facebook.com
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.