Windows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratis
Microsoft heeft in juli 2015 Windows 10 gelanceerd. Voor een jaar is het gratis geweest om alle versies van Windows 7,8 en 8.1 te upgraden naar Windows 10. Hier komt echter vanaf 29 juli 2016 een eind aan. Dan zal het namelijk niet langer gratis te zijn om oudere versies te upgraden naar Windows 10. Vanaf dan is het nodig een Windows 10-licentie te kopen om te upgraden. Is een Windows 10-upgrade verstandig voordat hiervoor betaald moet gaan worden?
Veel mensen gebruiken anno 2016 nog oudere versies van Windows. Begin 2016 hebben Windows 7, 8 en 8.1 samen nog een marktaandeel van meer dan 60%. Vanaf juli 2016 is Windows 10 niet meer gratis te downloaden, dus is het belangrijk te beslissen of de upgrade naar Windows 10 de moeite waard is of niet. Na 29 juli 2016 zal er een licentie aangeschaft moeten worden die toch al gauw 50 euro of meer kost.
Windows 10 - Het platform van de toekomst
Het leidende besturingssysteem?
Hoewel veel mensen blijkbaar nog niet aan Windows 10 willen beginnen, is het wel het platform van de toekomst. Microsoft heeft al aangegeven dat Windows 10 de "laatste versie van Windows" zal zijn en dat het van plan is Windows 10 uit te blijven bouwen en niet meer nieuwe versies te gaan maken. Hoewel ze hier over een aantal jaren anders over kunnen denken door voortschrijdend inzicht, lijkt het er op dat Windows 10 in ieder geval nog vele jaren het leidende OS gaat worden.
Dit betekent ook dat toekomstige software ontworpen gaat worden voor Windows 10. Hoewel nu de meeste software nog prima werkt onder oudere versies van Windows, kan hier in de toekomst verandering in komen en kan het nodig worden om te upgraden naar Windows 10 om de nieuwste versies van software te gebruiken.
Snel en efficiënt
Daarnaast lijkt Windows 10 een prima besturingssysteem te zijn. Het start sneller op dan oudere versies, gebruikt minder geheugen en schijfruimte en is in veel opzichten gebruikersvriendelijker dan oudere versies van Windows. Ten opzichte van Windows 8 is de traditionele desktop en het startmenu weer terug en doet het weer denken aan het vertrouwde Windows XP en vooral Windows 7.
De Windows 10-upgrade - Snel en eenvoudig
Een Windows 10-upgrade werkt vrij snel en eenvoudig. Wanneer een computer een up-to-date versie van een oudere Windows heeft, staat er rechtsonderin de taakbalk een Windows-icoon. Door hierop te drukken kan de Windows 10-installatie gedownload en gestart worden.
Nadat de upgrade is uitgevoerd zijn alle persoonlijke mappen met documenten, foto's, video's of andere persoonlijke media onaangetast gebleven en kan de computer direct weer gebruikt worden. Het is wel aan te raden om echt essentiële foto's en/of documenten te backuppen naar een externe harde schijf, USB-stick of cloud dienst om 100% zeker te zijn dat er niks verloren gaat.
Kinderziektes en bugs
Er zijn echter ook nadelen aan Windows 10. In de loop van 2015 hebben er zich veel kinderziektes en bugs voorgedaan in het besturingssysteem. Zo werkte bij veel gebruikers het startmenu enige tijd niet goed en zijn er ook gebruikers die na updates de computer niet meer op konden starten. Dit zorgt voor enige voorzichtigheid bij veel gebruikers bij het upgraden naar Windows 10.
Het aantal fouten is in de loop van 2015 teruggebracht en Windows 10 is in 2016 een vrij stabiel besturingssysteem. Vrijwel alle software werkt die ook werkt onder Windows 7 en 8. Wel kan het zijn dat zeer oude machines problemen hebben met drivers voor Windows 10. In veel gevallen zijn er nog geen drivers maar werken de Windows 8-drivers gewoon goed onder Windows 10.
Terug naar oudere Windows-versies
Nadat er geüpgraded is naar Windows 10, is het mogelijk om terug te gaan naar het oudere besturingssysteem. Dit kan door een downgradefunctie in Windows 10 die een maand bruikbaar is na de installatie van Windows 10. Zo zit je niet direct vast aan Windows 10 maar heb je nog tijd om terug te gaan naar Windows 7 of 8.
Mocht je terug willen gaan naar een oudere versie van Windows, is het wel aan te raden alle belangrijke gegevens te backuppen naar een externe schijf, USB-sticks of een cloud dienst als Dropbox, Google Drive of Microsoft Onedrive. Zo weet je zeker dat er niks belangrijks verloren gaat.
Upgraden of niet?
De tijd om te upgraden
Dit lijkt het moment om te upgraden naar Windows 10. Het besturingssysteem is stabiel, gebruikersvriendelijk en het is nu nog gratis. Daarnaast ben je er zeker van dat het bestand is voor de toekomst. Mocht Windows 10 toch niet bevallen? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om gewoon gratis terug te gaan naar het oude vertrouwde besturingssysteem.
Een moment van jouw tijd
Ga je upgraden naar Windows 10, trek er dan wel een middag of een avond voor uit - want het kan even duren voordat de upgrade helemaal voltooid is en het kan niet tussentijds onderbroken worden. Je hoeft er echter niet bij te blijven zitten dus je kunt hem starten en bij de computer weglopen totdat hij klaar is met de upgrade.