Oorzaken van hikken, vastlopers en crashes van je computer
Uitgerekend als je druk aan het werk bent, krijg je te maken met een computer die hikt, vastloopt of geheel crasht. Om dit probleem structureel te kunnen oplossen, moet je weten wat de oorzaak van de problemen is. Heb je een probleem met het werkgeheugen? Is de temperatuur van je pc of laptop te hoog? Zitten er fouten in de software waarmee je aan het werk was? Komt de ellende door het Windows-register? Of ben je getroffen door een virus of andere malware? Hoe los je dergelijke computerproblemen op?
Oorzaken van hikken en vastlopers en crashes van je computer
Als je pc of laptop hikt, vastloopt of crasht, kan dat het gevolg zijn van uiteenlopende factoren. Met behulp van
EHBO voor een vastgelopen computer kun je proberen je laptop of pc weer aan de praat te krijgen. Om de computerstoring structureel op te kunnen lossen, moet je eerst proberen te achterhalen wat er aan de hand is.
De meest voorkomende oorzaken van trage, hikkende of vastlopende computers zijn:
Te weinig werkgeheugen omdat er teveel programma's open staan
Als je te veel programma's op je laptop of pc open hebt staan, heeft je computer mogelijk een probleem met het werkgeheugen. Als je besturingssysteem over weinig of onvoldoende werkgeheugen beschikt, werkgeheugen werkt je computer traag, 'hikt' of loopt compleet vast.
De gemakkelijkste oplossing is om al je computerprogramma's die je op dat moment niet per se open wilt hebben, te sluiten. Voor die paar programma's die je tegelijkertijd actief wilt hebben, blijft er dan meer werkgeheugen over. Als je bijvoorbeeld met MS Word of met Excel aan het werk bent, heeft het weinig zin om tegelijkertijd ook een of meer games open te hebben staan. Ook kun je onnodige programma's die op de achtergrond meedraaien, uitzetten. Dit laatste kun je doen door in het zoekvenster boven 'Start"
msconfig.exe in te tikken. Je komt dan in het scherm voor systeemconfiguratie en kunt programma's die op de achtergrond draaien en die je niet nodig hebt, uitschakelen. Schakel alleen programma's uit waarvan je heel zeker weet dat je ze echt niet nodig hebt. Anders krijg je een nieuw probleem erbij. Als je toch meer programma's op hetzelfde moment open wilt hebben staan, kun je bijvoorbeeld wat RAM (Random Access Memory) erbij prikken.
De laptop of pc wordt te warm
Oververhitting van je laptop of pc is een veelvoorkomende oorzaak van een computerstoring. Je krijgt dan vaak te maken met gegevensverlies (van werk dat je nog niet had opgeslagen). Je computer wordt te heet als de warmte ervan het apparaat niet gemakkelijk kan verlaten, bijvoorbeeld omdat er te veel stof of hondenhaar in je laptop of pc terecht is gekomen. Computers zijn vaak statisch en trekken daarmee stofjes en andere rommel aan. Op een gegeven moment kan de ventilator de warme lucht dan niet goed meer goed afvoeren. Dan loopt de temperatuur van de processor en daarmee van je laptop of pc te hoog op voor een ongestoord functioneren van het systeem. Alles wat een ongehinderde luchtstroom belemmert, kan aan het ontstaan van dit probleem bijdragen. Soms wordt je computer op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld aan de onderkant of bij de ventilatiegaten gloeiend heet. Dat is een slecht teken. Je computer kan ook oververhit raken hebben als de (zomer)zon rechtstreeks op je computer schijnt of als de omgevingstemperatuur extreem hoog is. Probeer dergelijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen, want je loopt het risico dat de computer na een systeemcrash vanwege een warmteprobleem helemaal niet meer wil opstarten.
Er zijn ook producten verkrijgbaar je je dit computer zelf weer stofvrij kan maken, zoals een speciaal klein stofzuigertje of een busje perslucht. Ga daarmee wel voorzichtig om. Gebruik een speciaal polsbandje om statische elektriciteit te voorkomen.
Zie je er tegenop om je computer open te maken? Bij sommige computerwinkels kun je je laptop of pc die van binnen vol stof zit, voor een klein bedrag schoon laten blazen. Daarmee is het probleem weer opgelost. Het kan ook zijn dat niet een teveel aan stof het probleem is, maar dat de koelingsventilator defect is. Deze moet je dan vervangen.
Bug(s) in een bepaald softwareprogramma
Soms heb je keer op keer een storing als je een bepaald softwareprogramma draait. Het kan daarbij gaan om het hikken (of haperen) of het vastlopen (hangen) van een bepaald programma of om het crashen van het computersysteem. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de betreffende software hebt en dat je over de nieuwste drivers beschikt. Soms helpt het om de software opnieuw te installeren.
Een of meer problemen met het Windows-register
Het Windows-register is geregeld de oorzaak van computerproblemen zoals het vastlopen van je laptop of pc. Als je digitaal handig bent, kun je registerfouten zelf oplossen. In andere gevallen doe je er goed aan om speciale software daarvoor te gebruiken of, wel zo veilig, deskundige hulp in te schakelen. Als er bij het opschonen van het Windows-register iets misgaat, loop je het risico dat bepaalde programma's niet meer willen draaien. En als de wet van Murphy bij het aanbrengen van registerwijzigingen toeslaat, wil je computer helemaal niet meer opstarten.
Een probleem met de harde schijf
Soms worden de problemen veroorzaakt door een defecte harde schijf. Dan zit er niets anders op dan die harde schijf te (laten) vervangen. In een aantal gevallen is het mogelijk om de gegevens van de kapotte harde schijf over te laten zetten op een nieuwe harde schijf.
Virussen en andere malware
In een aantal gevallen is je computer getroffen door een virus of andere malware zoals spyware of trojans. Die kans is relatief klein als je gebruikt maakt van behoorlijke computerbeveiligingsprogramma's zoals F-secure of McAfee (mits je die programma's goed hebt ingesteld, zodat deze geregeld je computer scannen op ongerechtigheden).
Kun je je herinneren wanneer de problemen ongeveer begonnen? Ga dan via Windows Systeemherstel terug naar een eerdere versie toen je computer nog wel stabiel functioneerde of nog niet zo tergend traag was. Soms lost dat je probleem op, maar helaas niet altijd. Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer virussen die het gebruik van systeemherstel blokkeren en dus niet via deze weg kunnen worden verwijderd. In die gevallen kun je, als je de naam van het virus kent, proberen het probleem op te lossen door daarvoor een handleiding op het internet op te zoeken.
Maak na het systeemherstel je computersysteem stap voor stap weer actueel met nieuwe drivers en updates van essentiële programma's. En zorg voor een programma met een goede bescherming tegen virussen en andere malware. Denk bijvoorbeeld aan de Microsoft Security Essentials (voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7) en aan de Windows Malicious Software Removal Tool. Er zijn ook goede andere programma's, die soms gratis zijn voor particulier gebruik.
Meer tips om storingsvrij te kunnen computeren
Problemen met een computer zijn niet altijd te voorkomen. Hoe ouder je computer is, des te trager deze lijkt te worden en des te vaker je last krijgt van storingen. Vaak kun je problemen zelf oplossen, of, nog beter, voorkomen. Naast bovengenoemde tips kun je in het algemeen je computer weer beter laten functioneren door af en toe je schijf te defragmenteren, door geregeld overbodige programma's van je computer verwijderen en door zo nu en dan je browsercache te legen. Er is ook software op de markt om je computer weer (bijna) net zo snel te maken als toen deze nog nieuw was.
Lees verder