Oververhitte laptop afkoelen
Er is niks frustrerender dan het uitvallen van je laptop terwijl je met allerlei belangrijke dingen bezig bent. Je zult net zien dat je niet hebt opgeslagen of gewoon handige informatie kwijt bent. Gelukkig zijn er ook dingen die je kan doen om te voorkomen dat je laptop oververhit raakt.
Een oververhitte laptop
Tijdens het gebruik of het simpelweg aan laten staan van een laptop verbruikt deze energie. De laptop is letterlijk aan het werk, dus het is logisch dat de laptop opwarmt. Zo werkt dat ook bij ons mensen, als we een inspanning verrichten krijgen we het automatisch warm. Wat wij doen is meestal rust nemen of verkoeling zoeken en eigenlijk doet een laptop precies hetzelfde. Als hij te warm wordt sluit hij meestal uit zichzelf af. Meestal gaat dat zonder verdere beschadiging, maar dat is niet altijd het geval. Het is in ieder geval in beide gevallen vervelend. Gelukkig zijn er goedkope manieren om dit op te lossen.
Tips om oververhitting te verminderen
Het probleem van oververhitting is niet altijd te verhelpen, soms is er echt iets stuk in de laptop. Als dat niet het geval is, kunnen deze dingen hieronder helpen.
Het energiebeheerschema
Elke laptop heeft een energiebeheerschema, hier kun je regelen op wat voor een manier de laptop met de energie om moet gaan. Normaal gesproken staat deze op de hoogste stand, het zal wellicht slimmer zijn deze te zetten op Energie besparen of gebalanceerd. Op deze manier gaat de laptop beter met de energie om en zal de kans op oververhitting een stuk kleiner zijn.
Ventilatoren
Koop een anti stof spray in de supermarkt, sluit de laptop af en spuit dit vervolgens op je ventilatoren onder in je laptop. Ventilatoren zorgen er voor dat de laptop overtollige warmte kwijt kan en stof kan de ventilatoren goed in de weg zitten. Er kan ook altijd iets anders met de ventilatoren zijn, ze kunnen gewoon kapot zijn. Als stof verwijderen niet werkt is het misschien een goed idee om de aanschaf van nieuwe ventilatoren te overwegen.
Luchtige ruimte
Mensen denken vaak dat dit een vergezocht iets is, maar het werkt wel degelijk om de laptop te gebruiken in een koele en luchtige ruimte. Een laptop krijgt dan geen extra warmte van de ruimte en kan zijn eigen warmte beter kwijt. Direct zonlicht moet natuurlijk ook voorkomen worden.
Uitzetten of standby
Mensen laten vaak de laptop aanstaan als ze even een uurtje of zelfs langer iets anders gaan doen. De meeste laptops gaan dan automatisch na een tijd standby, maar dit kan even duren. Vergeet nooit de laptop standby of uit te zetten. Zeker als je het huis verlaat, bij extreme oververhitting kan de laptop schade aanrichten.
Zorg voor mogelijkheid
Veel mensen laptoppen met de laptop op schoot en bij veel laptops zitten de ventilatoren aan de onderkant. De schoot waar de laptop op staat blokkeert dan letterlijk warmte die weg wilt. Zo warmt een laptop extreem op. Zorg dus altijd dat de laptop zijn warmte sowieso wel kwijt kan waar hij dat zou moeten.