Zo verwijder je Ask.com van je computer

Zo verwijder je Ask.com van je computer Ineens zit je met een probleem: tegelijk met een freeware of shareware programma blijk je onverwacht ook software van Ask.com te hebben geïnstalleerd. Ask.com heeft je gebruikelijke startpagina overgenomen en doet zich ook voor als je favoriete zoekmachine. Hoe raak je deze hardnekkige add-on weer kwijt? Het programma Ask kun je met behulp van onderstaande tips voor het deïnstalleren van deze adware met succes van je computer verwijderen

Hoe loop je Ask.com op?

Ask.com is een zoekmachine die ernaar streeft op dit terrein een concurrent van Google te worden. Nu is concurrentie onder zoekmachines op zich een wenselijke zaak, omdat dit de drang tot betere prestaties alleen maar ten goede kan komen. Maar het spreekt voor zich dat iedereen zelf wil kunnen bepalen met welke zoekmachine of zoekmachines hij werkt en wat zijn startpagina is.

Het probleem met de Ask.com is dat veel gebruikers niet bewust voor het downloaden van Ask.com software kiezen, maar moeten ontdekken dat ze deze software onbedoeld tegelijk met een freeware of shareware programma hebben geïnstalleerd.

Een veelvoorkomende manier om Ask.com op te lopen, is als je de nieuwste versie van Java (van Oracle) downloadt, bijvoorbeeld omdat er een patch voor een veiligheidslek wordt aangeboden. Bij de installatie van Java zie je dan op een gegeven moment de volgende boodschap: 'We recommend installing the FREE Browser Add-on from Ask'. Je ziet dat dan als default aangevinkt staat: 'Install the Ask Toolbar and make Ask my default service provider'. Java adviseert dus om gebruik te gaan maken van Ask.com en heeft alvast die optie voor je aangevinkt... Als je even niet oplet en je vergeet om tijdens die installatieprocedure die optie uit te vinken, zit je vervolgens dus met Ask opgescheept.

Of neem bijvoorbeeld het programma FormatFactory 2.80, een bekend 'gratis' multimedia conversieprogramma (met advertenties) dat doorgaans positieve recensies krijgt. Sommige gebruikers waarschuwen in hun reviews dat je bij de installatie van FormatFactory en een aantal andere gratis programma's erop moet letten dat je niet gedachteloos tegelijkertijd met dat programma ook de Ask.com toolbar installeert. Tijdens de installatie zou je de gelegenheid krijgen om de betreffende optie uit te vinken. Toch overkomt het een aantal mensen dat ze onbedoeld Ask.com op hun computer installeren.

Ask.com neemt je startpagina en zoekbalk over

Als je na installatie van een programma zoals FormatFactory je favoriete browser opstart, blijkt je gebruikelijke startpagina te zijn verdwenen. In plaats daarvan grijnst de startpagina van Ask.com je aan. Bovendien staat in je zoekbalk niet het icoontje van je favoriete zoekmachine, maar dat van Ask.com. Dat geldt in ieder geval voor de browsers Mozilla Firefox, Google Chrome en Internet Explorer.

Hoe verwijder je Ask.com van je computer?

Als je bij nader inzien toch niet zo blij bent met het zojuist gedownloade programma, kun je via Windows Systeemherstel naar een geschikt herstelpunt gaan in de hoop dat zowel het gedownloade programma als de onbedoeld mee geïnstalleerde invoegtoepassing Ask.com grondig worden verwijderd.

Als je geen geschikt recent herstelpunt kunt vinden of het levert je niet het gewenste resultaat op, ga je als volgt te werk. Bij het programma FormatFactory wordt een uninstall-functie meegeleverd. Bedenk dat je daarmee weliswaar FormatFactory kun wissen, maar dat het onbedoeld geïnstalleerde Ask.com dan nog steeds op je computer staat.

Ga daarom via het Configuratiescherm van Windows naar Software. Daar zie je twee programma's van Ask.com staan. Zorg dat al je browsers zijn afgesloten en kies ervoor om beide Ask.com-programma's te verwijderen. Zie je geen Ask.com staan in het overzicht met geïnstalleerde software, maar vind je wel Searchnu of Searchqu? Volg dan de aanwijzingen op van het artikel Ask of Searchnu van je computer verwijderen om het ongewenste programma te deïnstalleren.

Voor alle zekerheid draai je daarna CCleaner in de geavanceerde modus om eventuele restanten te verwijderen die zich mogelijk in de gekrochten van je computer hebben verstopt. Daarbij haal je in het submenu 'Opties' het vinkje weg dat staat bij 'Only delete files in Windows Temp folders older than 24 hours' en geef je CCleaner opdracht tot analyse en verwijdering. Vervolgens scan je het Register op problemen. Daarna geef je de opdracht 'Fix' om de problemen te herstellen.

 • Je sluit je computer af en start daarna weer op. Nu is het tijd om de instellingen bij je browsers weer te herstellen.
 • Bij Mozilla Firefox kun je je normale startpagina weer instellen via 'Extra' - 'Opties' - 'Algemeen'.
 • In de zoekbalk staat dan nog steeds het Ask.com icoontje. Dit probleem los je via de volgende stappen op:
 • Klik in de searchbar op het kleine driehoekje rechts naast het icoontje van de zoekmachine en kies voor 'zoekmachines beheren...'.
 • Je ziet dan een nieuw scherm 'zoekmachinelijst beheren'. Ask.com staat bovenaan het overzicht geïnstalleerde zoekmachines. Ga op Ask.com staan en klik op 'Verwijderen'.
 • Stel je favoriete browser als standaard zoekmachine in.

Bij Google Chrome kun je de door Ask.com overschreven instellingen als volgt aanpassen:
 • Klik op 'Google Chrome aanpassen en beheren'.
 • Vervang bij de 'Basisinstellingen' de Ask.com startpagina voor de startpagina van jouw keuze. In nieuwere versies van Chrome vormen de basisinstellingen geen afzonderlijk submenu meer.
 • Op dezelfde pagina kun je door te klikken op 'Zoekmachines' de zoekmachines van je voorkeur instellen.

Bij andere internetbrowsers is de werkwijze ongeveer hetzelfde.Bovenstaande werkwijze werkte voor mij persoonlijk toen ik op 21 januari 2012 met een onbedoelde installatie van Ask.com werd geconfronteerd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ask of Searchnu van je computer verwijderenAsk of Searchnu van je computer verwijderenAls je een zoekopdracht op het internet wilt ingeven en in plaats van je normale zoekmachine Google, Bing of Explorer je…
Onderstrepingen van tekst in browser: Browse to Save adwareOnderstrepingen van tekst in browser: Browse to Save adwareZie je wanneer je in een browser bezig bent dat sommige woorden worden onderstreept en dat wanneer je hier met je muis o…
Het verwijderen van het Websearch.youwillfind.info virusHet verwijderen van het Websearch.youwillfind.info virusHelaas hebben we er allemaal wel eens mee te maken. Malware/virussen op de computer. En dat is een van de dingen die erg…

Excel: afdrukken, rijen en kolommen vastzettenExcel: afdrukken, rijen en kolommen vastzettenDit zijn mogelijkheden in Excel 2000, die vooral handig zijn in lange lijsten. Je kunt het programma namelijk laten bepa…
Wat is een Media Center?Wat is een Media Center?De technologie evolueert zo snel dat de meesten onder ons ondertussen wel een LCD/LED TV staan hebben in de huiskamer. G…
Bronnen en referenties
 • Helpdesk: Ask Toolbar verwijderen; José Pauty - 7 april 2011; http://computertotaal.nl/software/22470-helpdesk-ask-toolbar-verwijderen.html
 • Ask.com verwijderen; Emphyrio; http://www.nucia.eu/forum/blog.php?b=134
 • Current Practices of IAC/Ask Toolbars; Benjamin Edelman; http://www.benedelman.org/spyware/ask-toolbars/#nonconsensual
Reacties

Carry Noël, 12-09-2018
Ask heeft ongewild mijn startpagina overgenomen, maar toch kan ik niets van Ask terugvinden bij software ook niet onder search… enz Hoe kan zoiets en hoe krijg ik mijn google startblad terug? Reactie infoteur, 13-09-2018
Je hebt Ask vermoedelijk tegelijkertijd met een zogenaamd gratis programma gedownload. Zogenaamd gratis, want je kreeg Ask meegeleverd.
Als je Windows 10 gebruikt, ga dan naar je Microsoft Windows Control Panel
en zoek in het overzicht met geïnstalleerde software welke applicaties je niet kent en die onlangs zijn geïnstalleerd. Google daarop en bepaal welke daarvan ongewenst zijn. Met een beetje geluk is een van die applicaties Ask (eventueel onder een andere naam dan je zou verwachten). Loop vervolgens de stappen van dit artikel door.
Succes!

R. Mossel, 27-08-2015
Ik wil ask verwijderen, het is storend! Reactie infoteur, 27-08-2015
Volg dan stap voor stap, precies in de aangegeven volgorde de instructies uit bovenstaand artikel. Dan ben je voorgoed van de ask-browser af.

Jade, 07-08-2015
Heb dit allemaal geprobeerd maar krijg die klote ask.com niet weg. Na systeemherstel was het een paar dagen weg. Zet ik mijn laptop aan is het uit het niets terug. Staat niet tussen mijn programma's en bij internet opties heb ik het ook al 1000 keer veranderd maar het blijft gewoon. Als een irritant hardnekkig virus. Weet iemand een manier hoe ik dit voorgoed van mijn laptop af krijg? Ik gebruik firefox. Reactie infoteur, 08-08-2015
Hallo Jade, je krijgt het programma wel weg als je alle stappen precies in de aangegeven volgorde volgt. Misschien heb je ook iets aan het artikel: http://pc-en-internet.infonu.nl/tips-en-tricks/109045-ask-of-searchnu-van-je-computer-verwijderen.html

Liess, 08-02-2015
Helaas werkt dit allemaal niet voor mij, Als ik m via confi> software wil verwijderd blijft ie volhouden dat ik Chrome heb open staan en dat ie hem daarom niet kan verwijderen, ik heb niks open staan, dus kan het ook niet sluiten. Reactie infoteur, 08-02-2015
Waarschijnlijk staat je Chrome toch een of meer keer open, ook al is dat voor jou niet direct zichtbaar.
Probeer dit eens:
Klik in je taakbalk onderaan je scherm met rechts op het Chrome icoontje en kies voor 'venster sluiten'.
Of:
Sluit je computer helemaal af en start die weer op. Probeer nu hetzelfde nog eens (uiteraard zonder Chrome op te starten).
Of:
Ga naar Taakbeheer. Kies vervolgens in Toepassingen voor Google Chrome en selecteer Taak beëindigen.

Succes!

Tromp, 29-09-2014
Helaas, bij invoegtoepassingen beheren kom ik ask tegen, maar verwijderen lukt niet, het vakje verwijderen blijft grijs en reageert dus niet. Derhalve komt dat Ask-kreng telkens weer bovendrijven.
Zie hieronder
Naam Ask Search
Status Standaardinvoegtoepassing
Weergavevolgorde 1
Zoeksuggesties Uitgeschakeld
Topresultaat Niet beschikbaar

Uitgeschakeld of niet, hij komt toch telkens terug. Reactie infoteur, 30-09-2014
Het is van groot belang om één voor één alle stappen van bovenstaande handleiding te volgen. Het is een heel precies werkje.

Vermoedelijk blijft de optie 'verwijderen' grijs, omdat je niet eerst al je browsers (bijvoorbeeld) Google Chrome en/of Mozilla Firefox en/of Microsoft Explorer) hebt afgesloten.

Zolang er nog een browser op je computer openstaat, is Ask.com actief. En actieve programma's kunnen niet worden verwijderd. Daarom is het van belang om eerst al je browsers te sluiten. Als het goed is, kun je dan wel kiezen voor het verwijderen van Ask.

Succes.

Oliva, 16-06-2014
Ik heb al de instructies gevolgd om de Ask te verwijderen. Maar het is hardnekkig: tijdens het verwijderen, komt een popup van de beheer en je moet kiezen, vertrouwen of niet vertrouwen, Bij niet vertrouwen doet zich een 'error 1730' en daarmee wordt het hele proces gestopt. Het is me dus niet gelukt. Hebben jullie tips hiervoor? Dank voor alvast, dit soort sites zijn erg nuttig! Reactie infoteur, 16-06-2014
Beste Oliva, het is me niet helemaal duidelijk wat het probleem is.
Microsoft geeft als foutboodschap "error 1730". Dat houdt in dat je de beheerder van het programma moet zijn om het betreffende programma te verwijderen. Als jij de eigenaar van die computer bent, beschik je over de rechten om het programma te verwijderen. Klik op rechts en kies voor 'uitvoeren als administrator' om het programma daadwerkelijk te wissen.

Jack, 18-04-2014
Ik denk dat ik al de aanbevelingen uitgeprobeerd heb, maar zonder resultaat. Ik vraag mij af of Windows, of zelfs mijn provider dat pestgedrag van ASK niet kan of mag verbieden en ze er niet voor kunnen zorgen dat we ASK niet normaal kunnen verwijderen langs de gewone weg? Reactie infoteur, 19-04-2014
Beste Jack, met de aanbevelingen uit het artikel zou je voorgoed van Ask af moeten zijn. Is het mogelijk dat je misschien één stap hebt overgeslagen?

Misschien heb je anders iets aan het artikel http://pc-en-internet.infonu.nl/tips-en-tricks/109045-ask-of-searchnu-van-je-computer-verwijderen.html

Ask heeft een wat agressieve manier van promoten, maar dat is op zich niet strafbaar.

Jan, 01-10-2013
Hallo, Bij mij staan beide genoemde programma's niet in de lijst. Reactie infoteur, 01-10-2013
In welke 'lijst' heb je gekeken? Is je besturingssysteem Windows XP? Of Windows 7?

Peter, 01-10-2013
Ik krijg Ask Toolbar Updater ook niet weg. Bij mij staat er dat ik niet gemachtigd ben om het te verwijderen. En ik moet contact op nemen met de systeembeheerder? Reactie infoteur, 01-10-2013
Als het niet uw eigen computer is, kunt u de eigenaar van de computer vragen om in te loggen als administrator. Vervolgens kunt u dan de ongewenste programma's verwijderen.

Als het wel uw eigen computer is, en u werkt met windows 7, hebt u mogelijk iets aan het Nederlandstalige artikel: Hoe kan ik me aanmelden als administrator?
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/how-do-i-log-on-as-an-administrator

Succes!

Nico, 10-04-2013
Hallo,
Ik heb alle suggesties geprobeerd, maar het werkt niet. Elke keer als ik de PC opstart is mijn start pagina (bij al mijn breowsers) verandert naar "www.askcom.info".
(Geen punt dus tussen ask en com)
Nu vraag ik mij dus af… Is dat het zelfde als die "ask.com" ellende? Reactie infoteur, 10-04-2013
Misschien werkt de volgende aanpak?
http://pc-en-internet.infonu.nl/tips-en-tricks/109045-ask-of-searchnu-van-je-computer-verwijderen.html

Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 05-05-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.