Afleidende sites zoals Facebook tijdelijk blokkeren

Afleidende sites zoals Facebook tijdelijk blokkeren Je bent net bezig met een nieuwe paper of een belangrijk mailtje, precies op dat moment zie je dat er een Facebook-notificatie, een nieuwe Tweet of een nieuwsbericht binnenkomt. Klinkt dat bekend? De meeste mensen kunnen zich in zo'n geval niet beheersen. Men heeft moeite zich te concentreren als er een mogelijkheid is om toch nog een laatste keer sociale media, mail of nieuwssites te checken. Kan je er echter voor zorgen dat je computer bepaalde websites tegenhoudt zodat jij je beter kan concentreren? Jazeker. Ik zal in dit artikel enkele mogelijkheden bespreken: allemaal gratis en zowel voor Mac en Windows computers als de Firefox en Chrome browsers.

Afleidende sites blokkeren


Waarom sites blokkeren?

Steeds meer mensen werken online en 6.1 miljoen Nederlanders zijn dagelijks actief op Facebook. Ook raken steeds meer mensen verslaafd aan sociale media wat vervolgens ook kan resulteren in concentratieproblemen. Het is meerdere malen bewezen dat concentratie automatisch zorgt voor betere prestaties, de mens is niet gemaakt om te multitasken. Sociale media geven snel een laagdrempelige impuls waardoor gebruikers een genotsprikkel krijgen, daarbij bevestigt een 'like' of een 'retweet' het zelfvertrouwen van een gebruiker. Hierdoor zal een gebruiker snel het saaie, discipline-vereisende werk laten liggen om snel Facebook of Twitter te checken. Vervolgens daalt de concentratie en productiviteit drastisch.

Allereerst is de beste oplossing om zelfdiscipline aan te leren om uit jezelf niet meer de desbetreffende sites te openen. Maar aangezien dit moeilijker is dan menig mens aankan zijn er door een aantal bedrijven handige applicaties, extensies en software gecreëerd om ons te helpen de afleidende sites te blokkeren.


Focal Filter: Blokkeert afleidende sites op Windows PCs en Laptops

Met deze simpele software kan je een lijst van afleidende sites opstellen. Daarbij kan je instellen dat alle sites die bijvoorbeeld ''twitter'' of ''news'' bevatten ook onder deze lijst vallen. Vervolgens kan je ervoor zorgen dat deze lijst gedurende een bepaalde tijd geblokkeerd wordt. Een voordeel maar tegelijkertijd ook een nadeel is dat de software niet makkelijk ongedaan gemaakt kan worden wanneer de blokkade eenmaal actief is. De software blokkeert namelijk direct álle browsers en kan niet via taakbeheer eenvoudig worden afgesloten. De enige manier om de software voortijdig te beëindigen is door middel het opnieuw opstarten van de computer.

Deze software is gratis te downloaden voor op Windows computers. De software is door Cnet op spyware gecontroleerd en is volledig betrouwbaar.

Selfcontrol: Blokkeert afleidende sites op Apple iMacs en Macbooks

Dit is een soortgelijke applicatie, alleen dan gecreëerd voor Apple-computers. Met deze applicatie vul je een zogenaamde ''blacklist'' in die geblokkeerd wordt gedurende de tijd die je instelt. Het voordeel van deze applicatie boven Focalfilter is dat je een stuk preciezer kan instellen hoelang de sites geblokkeerd moeten worden. Ook deze software is zeer minimaal en makkelijk in gebruik.

De software is gratis te downloaden en wordt onder andere aangeboden door de Apple-store en is dus veilig in gebruik.

Stayfocusd: Blokkeert afleidende sites binnen Google Chrome

Stayfocusd is een Chrome-extensie. Dit houdt in dat je het stukje software als het ware in je browser inmetselt, je houdt er dus geen aparte software aan over en het is snel en makkelijk te downloaden. Wanneer je Stayfocusd gedownload hebt verschijnt er rechtsboven in de browser een blauw klokje. Je stelt net als bij de vorige applicaties een zwarte lijst met afleidende sites in. Vervolgens krijg je per dag een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 20 minuten) die je mag besteden aan deze sites, nadat deze tijd verstreken is kan je de afleidende sites niet meer bezoeken. Daarnaast heb je nog enorm veel opties: zo kan je dagen instellen waarop de app wel of niet werkt en kan je via de ''nuclear option'' direct alle websites blokkeren.

Het grote nadeel is echter dat je deze applicatie makkelijk kan pareren: door een andere browser te gebruiken, de extensie uit te schakelen of de computer opnieuw op te starten. Echter het helpt wel om de automatische impuls om Facebook te checken tegen te houden en geconcentreerd verder te surfen binnen Chrome.

Deze applicatie wordt aangeboden door de Google Chrome Webshop en is veilig in gebruik.

Leechblock: Blokkeert afleidende sites binnen Firefox

Deze applicatie werkt ongeveer als alle eerder genoemde applicaties bij elkaar alleen dan binnen Firefox. De mogelijkheden zijn groots: je kan tijdstippen instellen, intervallen, elk uur een bepaalde tijdseenheid en nog veel meer. Zo kan je precies de blokkades op jouw schema's afstellen. De opmaak is echter wat minder duidelijk dan bij Stayfocusd. Ook werkt deze applicatie alleen binnen Firefox en is daarom makkelijk te pareren.

Leechblock wordt aangeboden door de Firefox Addon store en is dus veilig in gebruik.

Lees verder

© 2013 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Websites blokkeren in Internet ExplorerWebsites blokkeren in Internet ExplorerTijdens het surfen op internet kun je websites tegenkomen die je niet wilt bezoeken, je kunt deze websites in een aantal…
Automatisch tweets plaatsen op TwitterAutomatisch tweets plaatsen op TwitterIn sommige gevallen kan het handig zijn om berichten automatisch op Twitter te plaatsen. Zeker bij zakelijk twitteren zo…
Tips voor social mediaTegenwoordig zijn veel mensen lid van sociale netwerken ofwel social media. Bijvoorbeeld Hyves, Facebook en Twitter. Maa…

Snel en eenvoudig een infographic makenSnel en eenvoudig een infographic makenDe laatste tijd zie je ze steeds meer: infographics. Het is een handige manier om data op een visueel aantrekkelijke man…
Toetsenbord geeft verkeerde tekens weer, wat te doen?Toetsenbord geeft verkeerde tekens weer, wat te doen?Op je toetsenbord zitten verschillende leestekens en symbolen die je kunt maken door gebruik van de Shift of Alt toets i…
Bronnen en referenties
  • http://www.frankwatching.com/archive/2011/08/10/social-media-ongezond-voor-jongeren-60-tieners-heeft-smartphone/
  • http://www.marketingfacts.nl/berichten/20120116_tien_negatieve_effecten_van_sociale_media_in_2012
  • Making Ideas Happen - Scott Belsky
  • http://www.focalfilter.com/
Sveneras (70 artikelen)
Laatste update: 02-01-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.