Tips voor social media
Tegenwoordig zijn veel mensen lid van sociale netwerken ofwel social media. Bijvoorbeeld Hyves, Facebook en Twitter. Maar niet iedereen kent de gevaren er van. In dit artikel bespreken we alle gevaren, risico's en andere tips om social media leuk en veilig te houden.
Openbaar
Wat veel mensen niet weten, is dat in principe alles wat je op internet zet openbaar is. Iedereen op de wereld met toegang tot internet kan het dus zien, en er zelfs misbruik van maken. Bij veel sociale netwerken kun je instellen dat alleen geaccepteerde bezoekers, of zogenaamde 'vrienden' of 'connecties' je profiel helemaal kunnen bekijken. Zo kunnen mensen die je niet hebt geaccepteerd, alleen wat basisinfo zien. Deze basisinfo is vaak niet af te schermen, zodat onbekende bezoekers kunnen kijken of ze überhaupt wel het juiste profiel hebben gevonden.
Alleen mensen die je kent
Veel mensen accepteren vriendenverzoeken of volgverzoeken van mensen die ze helemaal niet kennen. Dat is erg dom. Op die manier kunnen hackers en kwaadwilligen namelijk misbruik maken van je foto's, naam en profielgegevens en zo namens jou allemaal dingen doen op internet, waardoor jij weer in de problemen kunt komen. Krijg je dus een verzoek van iemand die je echt niet kent, negeer en verwijder het verzoek dan. Als die persoon verzoeken blijft sturen, dan kan je die persoon ook wel blokkeren. Dan kan hij of zij je profiel niet meer zien, en je dus ook geen verzoeken meer sturen. Als je een verzoek krijgt van iemand die je denkt niet te kennen, maar je weet het niet zeker, vraag het dan altijd even na bij je ouders en/of overige familieleden. Misschien kennen je ouders die persoon wel, en is het gewoon een veilig iemand.
Onbedoeld blokkeren
Sommige mensen blokkeren anderen omdat ze vervelend doen op internet. Bijvoorbeeld door iemand te pesten. Maar soms zet iemand een doodgewoon berichtje op zijn/haar profiel. Met bijvoorbeeld met zijn of haar mening over een bepaalde acteur of actrice. Of over de politiek. Kijk maar eens naar het voorbeeld op de afbeelding:
Mensen die de zelfde ideeën of meningen hebben als Geert Wilders, kunnen dit verkeerd opvatten en zien als een belediging. Vergeet niet dat Nederland een vrij land is en iedereen recht heeft op zijn eigen mening. Als je dit toch verkeerd zou opvatten op internet, dan kun je de neiging krijgen om die persoon te blokkeren. Doe dit vooral niet! Die persoon geeft alleen maar een eigen mening, en dat is niet strafbaar. Meld het gewoon bij de persoon dat je het niet fijn vindt als er zulke berichten worden geplaatst. Misschien houdt hij of zij er wel mee op. Als die persoon niet luistert en toch dit blijft doen, dan kun je hem of haar gewoon verwijderen als vriend. Pas als de persoon zich echt onfatsoenlijk gedraagt door bijvoorbeeld discriminatie of hele erge belediging, dan pas moet je over gaan op blokkeren. Als je iemand blokkeert, kunnen de beheerders van het sociale netwerk verder vragen en checken wat die persoon allemaal doet, en hem of haar zelfs verbannen. Je wilt toch niet dat je iemand van bijvoorbeeld Facebook wegbant alleen maar omdat hij of zij met een simpel zinnetje zijn of haar mening geeft? Ga dus pas blokkeren als die persoon echt onfatsoenlijk wordt.
Geheim is geheim
Je moet je persoonlijke gegevens zoals je e-mailadres, telefoonnummer en adres altijd geheim houden. Anders kunnen mensen er misbruik van maken. Als iemand er naar vraagt, check dan altijd dubbel of het echt de persoon is wie je denkt dat het is. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een nieuw mobiel nummer en zeggen het volgende op twitter (zie afbeelding):
Dat is heel dom, iedereen op internet kan je nummer zien. Zo kunnen ze ook jouw nummer gebruiken om dingen te bestellen, of om mensen te laten bellen die alleen maar geld willen verdienen door je van alles via de telefoon te verkopen. Zet dit soort gegevens dus NOOIT op social media.
Retweeten
Veel mensen die op Twitter zitten retweeten wel eens een bericht. Daar heb jij als twitteraar niks over te zeggen. Zolang je een openbaar profiel hebt, kan iedereen je bericht retweeten. Dat betekent dus ook dat als ik iemands tweet retweet, al mijn volgers dat bericht ook meteen kunnen zien. In mijn geval hebben ca. 150 mensen dan ook meteen jouw nummer, terwijl je die mensen misschien niet eens kent...
Scherm je profiel af!
Zorg er voor dat je al je online profielen afschermt. Bij de meeste social media sites kan dat heel erg makkelijk. Als je jouw profiel afschermt, heb je minder kans op problemen.