Oude programma's installeren op nieuwe computer

Oude programma's installeren op nieuwe computer In sommige gevallen kun je gemakkelijk je oude 16-bits software installeren op je nieuwe, 64-bits computer. Hoewel je op veel plaatsen op het internet leest dat het niet of slechts met veel moeite mogelijk is om je oude 16-bits programmatuur te installeren op een moderne, 64-bits desktop of laptop (met Windows 2007), blijkt dit in de praktijk soms kinderlijk eenvoudig. Heb je bijvoorbeeld digitale woordenboeken of andere softwarepakketten van misschien wel tien jaar oud die nog 16-bits zijn, probeer die dan eens langs de volgende weg op je nieuwe computer te installeren.

Gun je oude software een nieuwe kans

Misschien heb je de aanschaf van een nieuwe computer lang uitgesteld, omdat je geen zin had om bovenop de aankoop van een laptop of desktop ook de nieuwste versies van je veelgebruikte software aan te schaffen.

Uiteindelijk moest je toch een nieuwe computer aanschaffen. Bijna alle moderne computers zijn zogenaamde 64-bits computers. Deze computers, die in de praktijk stabieler zijn dan 32-bits computers, werken goed met 64-bits programma's en met 32-bits programma's, maar ze zijn in beginsel niet geschikt voor de oudere, 16-bits programma's.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om zo'n ouder programma toch op een 64-bits computer met Windows 7 te installeren. Sommige manieren zijn gemakkelijker dan andere. Hierna volgt een makkelijke manier om een 16-bits programma aan de praat te krijgen op een 64-bits computer. Deze manier werkt bijvoorbeeld voor een aantal al wat oudere, digitale woordenboeken en andere naslagwerken.

16-bits woordenboeken en andere naslagwerken

Misschien heb je pakweg een jaar of tien geleden, of nog iets langere tijd terug, mooie, maar dure grote digitale woordenboeken Nederlands, Frans, Duits of Engels of andere digitale naslagwerken aangeschaft in de verwachting dat je er heel wat jaren plezier van zou kunnen hebben. Als je die woordenboeken op een nieuwe computer wilt installeren, is de kans groot dat je een foutmelding krijgt.

De vraag is of je een mooi en actueel woordenboek van bijvoorbeeld VanDale, MacMillan of Oxford University Press wilt kopen. Voor sommige versies van woordenboeken en naslagwerken, bijvoorbeeld voor die van Van Dale, kun je een patch downloaden. Voor andere woordenboeken kun je een upgrade aanschaffen of tegen een gereduceerd tarief de nieuwste versie van een woordenboek kopen.

Of het slim is om gebruik te maken van een update of tegen een mooie korting de nieuwste versie van het woordenboek of naslagwerk aan te schaffen, hangt natuurlijk van je eigen situatie af. Bedenk dat je oude woordenboeken waarschijnlijk niet de nieuwste officiële spelling bevatten. Ook merk je mogelijk dat er de laatste jaren veel nieuwe termen zijn bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw woord als 'e-bankieren'. Die nieuwste termen vind je uiteraard niet in een wat ouder woordenboek. Misschien vind je het gebruik van een wat ouder naslagwerk echter geen enkel probleem, omdat je de woordenboeken in de eerste plaats voor de betekenis van termen hanteert en je bij twijfel over de juiste spelling het 'Groene Boekje' raadpleegt.

Stamt jouw digitale woordenboek of ander naslagwerk nog uit het 16-bits tijdperk, kun je proberen deze met behulp van onderstaande simpele tips op je nieuwe computer 64-bits computer met Windows 7 aan de praat krijgen.

'Het programma kan niet worden gestart of uitgevoerd vanwege incompatibiliteit met 64bits versies van Windows'

Als je bovenstaande foutboodschap krijgt, is het in een aantal gevallen toch mogelijk je oude softwarepakket op je nieuwe computer draaiend te krijgen. Volg daartoe de volgende stappen:
 1. Stop de cdrom van je oude software in de dvd-speler.
 2. Als vanwege je instellingen de cd automatisch zou opstarten, krijg je de volgende foutboodschap.
  'Het programma of onderdeel '??E:setup,.exe' kan niet worden gestart of uitgevoerd vanwege incompatibiliteit met 64bitsversies van Windows. Neem contact op met de softwareleverancier om te vragen of een met de 64bitsversie van Windows compatibele versie beschikbaar is.'
  Klik op 'OK' en ga verder bij stap 5.
 3. In andere gevallen: kies niet voor 'automatisch afspelen met autorun.exe, maar sluit het schermpje met de aangeboden mogelijkheden door op het kruisje rechtsboven te klikken.
 4. Ga naar het Startmenu en klik in de rechterkolom op 'Computer'
 5. Klik in 'Apparaten met verwisselbare opslagmedia' met de rechtermuisknop het dvd-station waarin de cd-rom zit.
 6. Kies voor 'Openen'. Er opent zich nu een scherm met de bestanden die op de schijf staan.
 7. Als je een map met 'Install' ziet, dubbelklik je nu op de map 'Install'. Zie je in plaats daarvan een map met 'Set up', dubbelklik dan op de map 'Set up'.
 8. Er verschijnt een nieuw scherm. Zie je nu een toepassing met 'Install', dubbelklik dan op 'Install'. Zie je een toepassing met 'Set up', dubbelklik dan op de toepassing 'Set up'.
 9. Het volgende scherm verschijnt:
  'Wilt u het volgende programma van een onbekende uitgever toestaan wijzigingen op deze computer aan te brengen?'
  Klik op 'Ja'.
 10. Er verschijnt nu een welkomstboodschap van het installatieprogramma met de aanbeveling om alle andere toepassingen te sluiten voordat je dit programma installeert. Klik op 'Volgende'.
 11. Er verschijnt nu een scherm met de licentieovereenkomst. Klik op 'Ja' om de voorwaarden te accepteren. (Als je op 'Nee' klikt, stopt de installatie).
 12. Er verschijnt nu een scherm met de mogelijkheid om de bestemmingsmap van de software te kiezen. Kies de bestemmingsmap of maak deze zelf aan.
 13. Kies voor het installeren van het het programma voor de voorgestelde defaultwaarden of selecteer alleen de gewenste onderdelen.
 14. Het installeren van de databases van een woordenboek of naslagwerk kan enkele minuten of nog wat langer in beslag nemen.
 15. Uiteindelijk krijg je de boodschap:
  De installatieprocedure is klaar met het kopiëren van het bestand naar uw computer.
  Klik op 'Voltooien'.
 16. Ga op het icoontje van het zojuist geïnstalleerde programma staan. Klik op rechts en kies voor een of meer van de opties 'Aan de taakbalk vastmaken', 'Aan het menu Start vastmaken', of 'Snelkoppeling maken'.
 17. Er verschijnt nu het scherm 'Assistent voor programma-compatibiliteit' met de boodschap:
  Dit programma is mogelijk niet correct geïnstalleerd.
 18. Klik de optie aan: 'Dit programma is correct geïnstalleerd.'

Stabiliteit van de oude software op een moderne computer

Na bovenstaande installatie kun je je woordenboek of naslagwerk op de gebruikelijke manier raadplegen. Deze bijzonder manier van het installeren van een programma levert een goed stabiel functionerend programma op.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgepast voor spyware striker proSpyware striker pro is een anti-spyware programma. Dat willen de makers ervan je althans wijsmaken. Lees hier wat je moe…
Bits of Bytes, wat houdt het in?Bits of Bytes, wat houdt het in?Een computer slaat gegevens op en verwerkt deze door middel van elektrische, magnetische of optische signalen. Er zijn t…
Hoe verwijder je reclame van je computer?Hoe verwijder je reclame van je computer?Als je ineens een pop-up met reclame op je computer ziet verschijnen, begrijp je dat je laptop of pc een besmetting met…
Tips om de snelheid van je computer te verbeterenTips om de snelheid van je computer te verbeterenTeleurgesteld omdat je splinternieuwe computer werkt als een trage slak? Het probleem zit hem niet in de specificaties v…

Ask of Searchnu van je computer verwijderenAsk of Searchnu van je computer verwijderenAls je een zoekopdracht op het internet wilt ingeven en in plaats van je normale zoekmachine Google, Bing of Explorer je…
Veilig internetbankieren: het herkennen van nep mailCriminelen gebruiken vaak valse emails om vertrouwelijke gegevens te achterhalen. Met deze gegevens kunnen zij dan op ba…
Reactie

Monica, 15-08-2014
Helaas werkt dit dus ook niet. De foutmelding komt ook bij install.exe of bij setup.exe
Ik heb al van alles geprobeerd maar denk dat de oude taalsoftware (cursussen e.d.) helaas in de container verdwijnen. Reactie infoteur, 15-08-2014
Hallo Monica, bedankt voor je belangstelling voor bovenstaand artikel.

Als je bovenstaande stappen volgt voor de genoemde software, werkt de installatie van oude software wel degelijk. Ik heb dat persoonlijk met succes op diverse computers uitgevoerd! Die oude programma's laten zich prima installeren en functioneren vervolgens net zo goed (en soms nog sneller) op nieuwe 64-bitscomputers.

Het kan een andere zaak zijn als je nog oudere software hebt dan in dit artikel is genoemd. Zo kun je op een 64-bitscomputer geen software draaien die bedoeld was voor een 16-bitscomputer. Ik vermoed dat zoiets jouw probleem is.

Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 23-12-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.