Hoe verwijder je reclame van je computer?

Hoe verwijder je reclame van je computer? Als je ineens een pop-up met reclame op je computer ziet verschijnen, begrijp je dat je laptop of pc een besmetting met zogenaamde adware heeft opgelopen. Helaas werkt de normale manier van het verwijderen van adware vaak niet of niet goed. Een handig programma waarmee je de ongewenste software wel goed kan opsporen en verwijderen is AdwCleaner. Hoe doe je dat stap voor stap?

Hoe loop je reclame op je computer op?

Op een kwade dag word je geconfronteerd met reclame-pop-ups op je computer. Je vraagt je af waar die vandaan komen. Het is je duidelijk dat je computer met een vervelend programma is besmet.

Waarschijnlijk ontstond het probleem toen je dacht een leuk programma op je computer te installeren en je niet goed op de kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden ervan had gelet. Of je liep het probleem op omdat de adware mogelijk samen met nog andere ongewenste software werd meegeleverd met een programma waarvoor je wel bewust had gekozen.

Hoe verwijder je de reclame op je computer?

Het probleem met adware zoals Mobogenie is dat het vaak niet simpel is om die van je computer te verwijderen. Gelukkig is er een handig programma dat jou op van adware en andere vervelende programma's op je computer kan verlossen.

Wat voor malware kun je verwijderen met AdwCleaner?

AdwCleaner is een gratis verwijderingsprogramma voor het verwijderen van:
 • Adware (dit zijn softwareprogramma's die jou reclames op je computer laten zien)
 • PUP(dit zijn potentieel ongewenste programma's)
 • Toolbars (dit noemen we ook wel werkbalken of knoppenbalken)
 • Browser Hijackers (ook wel browserkapers genoemd, omdat ze je startpagina en of de browser van je voorkeur kapen. Denk bijvoorbeeld aan Ask.)

Met AdwCleaner kun je dus je pc en browser scannen op kwaadaardige software zoals Mobogenie en andere malware, inclusief linke browser plug-ins en -extensies en registersleutels die zich mogelijk ongemerkt op je computer hebben verschanst.

AdwCleaner werkt voor Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 in de 32- en 64 bits versies.

Adware stap voor stap verwijderen met AdwCleaner

AdwCleaner downloaden en installeren

 • Ga naar AdwCleaner en druk op de knop 'Download now'.
 • Kies voor het uitvoeren van AdwCleaner.

Windows geeft een beveiligingswaarschuwing: 'Kan de uitgever niet bevestigen. Weet u zeker dat u deze software wilt uitvoeren?'
 • Klik op 'uitvoeren'.

Een scherm met 'Terms of Use' verschijnt.
 • Klik op 'J'accepte/I agree'. (Anders kun je niet verder met dit programma).

Je beveiligingsprogramma meldt nu een 'Poging verbinding te maken met internet'. Toepassing: adwcleaner 3.2.10.exe [of een andere versie]. Oorzaak: Poging om een internetverbinding tot stand te brengen.' Je beveiligingsprogramma vraagt wat er moet gebeuren: wil je AdwCleaner wel of niet tot het internet toelaten?
 • AdwCleaner functioneert niet als je toegang tot het internet blokkeert, dus je kiest voor het toelaten van AdwCleaner tot het internet.

Scannen en verwijderen met behulp van AdwCleaner

Er verschijnt nu een scherm waarop je o.a. kunt kiezen voor 'Scannen'.
 • Kies voor 'Scannen' en wacht tot het programma klaar is.
Erboven verschijnt de boodschap: 'Note. Deselecteer alle items die u niet wilt verwijderen.'
 • Ontvink alle programma's in het overzicht die je intact wilt laten.

Het programma gaat nu scannen.
 • Wacht tot het programma klaar is.
 • Klik onder 'Resultaten' achtereenvolgens op de buttons:Services, Mappen, Bestanden, Snelkoppelingen, Register, Internet-Explorer, Firefox, Chrome en eventuele andere browsers.

Je ziet nu wat AdwCleaner allemaal als verdacht beschouwt.
 • Vink uit wat je niet verwijderd wilt zien, en klik op de knop 'Verwijderen'.

Onder het kopje Register zie je bijvoorbeeld staan: Aanvinkhokje Key HKLM\Software\Microsoft\Tracing\BingBar_Rasmancs
 • Als je niet zeker weet of de in het overzicht met de aanvinkhokjes genoemde registersleutels allemaal terecht moeten worden verwijderd, google je op de omschrijving van die bepaalde registersleutel in combinatie met malware. Als de zoekresultaten de indruk geven dat het inderdaad om malware gaat, laat je het item aangevinkt staan.
 • Klik op de button verwijderen om alle geselecteerde items te verwijderen.

Doorlopen van het verwijderproces

Je krijgt de boodschap: 'Alle programma's zullen gesloten worden om het verwijderen van de geselecteerde items te kunnen voltooien. Zorg ervoor dat u al uw werk heeft opgeslagen en klik vervolgens op [OK]'
 • Klik op het knopje OK.

Er verschijnt een scherm met AdwCleaner Informatie met tips om nieuwe infecties te voorkomen.
 • Klik op het knopje OK.

Er verschijnt een scherm met Herstart-informatie: 'De computer moet herstart worden om het verwijderproces van AdwCleaner te voltooien. Het rapport met de resultaten zal na de herstart geopend worden'.
 • Klik op het knopje OK.

Na het opnieuw opstarten van je computer, is de adware van je computer verwijderd. Gefeliciteerd.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen Adware, Spyware en VirussenHet verschil tussen Adware, Spyware en VirussenAdware, spyware en virussen hebben het een en ander gemeenschappelijk, één ding is dat ze alle drie schadelijk zijn voor…

Een waakhond voor webapplicatiesEen waakhond voor webapplicatiesDe kans om gehackt te worden als bedrijf lijkt toe te nemen. Het aantal veiligheidsincidenten en lekken dat gemeld wordt…
Zelf een website maken met Blogger, Joomla of WordPress?Zelf een website maken met Blogger, Joomla of WordPress?Overweeg je om zelf een eigen website te maken met Blogger, Joomla of WordPress software? Wat zijn globaal de mogelijkhe…
Bronnen en referenties
 • Adware Cleaner; ToolsLib; https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/
Reacties

Daan, 03-02-2017
Ik heb gisteren een programma geïnstalleerd waarmee automatisch malware werd geïnstalleerd. Ik heb daarna systeem herstel gedaan naar een paar dagen geleden. Hierna lijkt alles weg te zijn alleen vraag ik me af of dit ook echt zo is? Reactie infoteur, 03-02-2017
Als je geluk hebt, is dat inderdaad het geval. Maar er zijn helaas ook programma's en invoegtoepassingen die zich niet langs deze weg laten verwijderen.

Shau, 07-09-2016
Ik heb het toegepast maar helaas krijg ik nog steeds vervelende sites die blijven openen. Het heeft niets kunnen vinden. Zijn er nog meer opties? Reactie infoteur, 10-09-2016
Wat vervelend voor je. Het gaat erom alle stappen van de handleiding heel precies te volgen. Ook de volgorde waarin je de verschillende stappen toepast, luistert heel precies.

Shari L., 19-05-2015
Wanneer ik start met het verwijderen, komt er elke keer vanboven te staan dat de AdwCleaner niet reageert, is er een manier hoe ik dit kan oplossen?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 20-05-2015
Probeer het eens op deze manier: verwijder AdwCleaner en installeer dit programma opnieuw.

Werkt dat ook niet, dan conflicteert AdwCleaner waarschijnlijk met een van je andere programma's. Je zou dan je computer in de veiligheidsmodus kunnen opstarten en proberen of AdwCleaner dan wel werkt. Deze oplossing werkt soms omdat in de veiligheidsmodus uitsluitend de meest noodzakelijke programma's worden opgestart (en met een beetje geluk zit het conflicterende programma er niet bij).

Werkt ook dat niet, schakel dan je veiligheidssoftware (tijdelijk!) uit (en natuurlijk ook je internetverbinding) en probeer dan AdwCleaner te draaien. Denk eraan om na afloop je veiligheidssoftware weer in te schakelen.

Succes!

Arstol (infoteur), 03-06-2014 #4
Hartelijk bedankt voor deze duidelijke en heldere uitleg. Ikzelf had inderdaad last van een aantal hijackers. De meeste had ik gelukkig handmatig al kunnen deactiveren en verwijderen, maar met behulp van dit programma heb ik weer een schone browser Reactie infoteur, 04-06-2014
Wat fijn om te horen!

Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 23-05-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.