Alle tekst cursief in Word en op Internet? De oplossing

Alle tekst cursief in Word en op Internet? De oplossing Heb je last van het probleem dat alle tekst in MS Word en op het Internet ineens cursief staat? Hoe krijg je die vervelende schuine letters (de zogenaamde italics) weer normaal? Op internetfora vind je een groot aantal, vaak technisch ingewikkelde oplossingen. Je vindt daar ook veel berichten van mensen die melden dat ze elke stap van die zogenaamde oplossing hebben gevolgd, maar dat ze nog steeds met het probleem van de scheve letters kampen. Gelukkig bestaat er een simpele oplossing die echt werkt en die iedereen zelf makkelijk kan toepassen.

Geen normale maar cursieve letters op je scherm

Op een dag start je de computer op en wilt in Word gaan werken. Je merkt dat alle tekst die eerst normaal rechtop stond, nu ineens scheef staat. Wat je ook doet, alle letters blijven cursief staan. Dat is vervelend, omdat het lezen van schuinschrift vermoeiend is.

Vervolgens wil je googelen naar een oplossing voor dit hinderlijke probleem van de ‘scheve’ letters. Als je met de browser Google Chrome werkt, zie je nu dat ook alle zoekresultaten niet in normale standaardletters, maar in cursieve letters (italics) worden weergegeven.

Om het probleem op te lossen, zoek je eerst in het Nederlands naar mogelijke oplossingen. Als die weg je niet het gewenste resultaat oplevert, probeer je uit te vinden of er een goede oplossing in het Engels te vinden is. Dan wordt het je duidelijk dat de kwestie van de onbedoeld cursieve letters ook internationaal gezien een groot probleem is. Dat merk je aan de vele zoekresultaten die je te zien krijgt, nadat je in je zoektermen onder andere de Engelse term ‘italic’ voor ‘cursief’ in combinatie met bijvoorbeeld 'font' en 'problem' hebt ingegeven.

Op allerlei internationale computerfora vind je berichten waarin mensen over hun probleem van de cursieve letters schrijven. Je vindt daar ook een aantal mogelijke, vaak uitgebreide en ingewikkelde oplossingen, soms zelfs met aanpassingen in het Windows-register. Helaas werken die oplossingsrichtingen kennelijk voor lang niet iedereen. Dat blijkt uit de teleurgestelde reacties van mensen die zeggen dat ze alle stappen zorgvuldig een voor een hebben gevolgd, maar dat dit niet mocht baten.

De oorzaak van de cursieve tekst

Vaak wordt een computerprobleem veroorzaakt door het onbedoeld installeren van een bepaald programma dat zich vervolgens lastig laat verwijderen (zoals ask.com) . Maar dat is hier niet het geval. Het lijkt erop dat een belangrijke oorzaak van het ineens verschijnen van schuinschrift te maken heeft met het de-installeren van een bepaald programma dat je dacht niet of niet meer nodig te hebben.

Als door een ongelukkige de-installatieprocedure van dat programma onbedoeld ook bepaalde standaardfonts zijn verwijderd, ontstaat het probleem van de cursieve letters waar je standaardletters wilt zien.

Het laten zien van cursieve letters is een noodoplossing van je computersysteem als dit geen standaardfonts kan vinden. Bij gebrek aan een bepaald standaardfont, kiest het systeem voor een lettertype dat er zoveel mogelijk op lijkt. In dit geval is dat een cursief font.

Hoe weet je of de standaardletters van je computer zijn verwijderd?

Zoek op C:Windows naar de map Fonts en open de map Fonts.

Als je in Windows 7 werkt, zie je een aantal mappen die genoemd zijn naar een bepaald lettertype, bijvoorbeeld de map Arial. Als je op die map klikt, vind je een groot aantal lettertypen, waaronder een aantal vormen van het font Arial, bijvoorbeeld Arial Bold (of Arial vet), Arial Italic (of Arial cursief) en nog heel wat meer.

Als je in Windows XP werkt, zie je direct een groot aantal lettertypen, waaronder een aantal vormen van het font Arial.

Ongeacht of je werkt met Windows 8, Windows 7 of met Windows XP, kijk of je van bijvoorbeeld het lettertype Arial een standaardversie vindt. Die heet Arial (zonder nadere toevoeging). Zie je die niet? Dan zijn de standaardlettertypen van Arial (en bijvoorbeeld ook van andere veelgebruikte lettertypes zoals Verdana en Times New Roman) onbedoeld van je computer verwijderd.

Een gemakkelijke oplossing voor het probleem van de schuine letters

Zoek de standaardvormen van de lettertypes die je het meest gebruikt en zet die op een USB-stick. Je vindt die lettertypes door ze te kopiëren vanaf een andere computer. Als het probleem zich op een Windows 8 of Windows 7-computer voordoet, en je hebt nog ergens een andere of oudere Windows-computer, kun je daarvan de ontbrekende fonts gebruiken. Die worden normaal geaccepteerd door je nieuwere Windows-systeem. Beschik je slechts over één computer in huis, kun je natuurlijk eventueel een bekende van je vragen om de ontbrekende standaardvormen van je meest gebruikte lettertypes op een USB-stick voor je te zetten of naar je te mailen. Om je een beeld te geven van de hoeveelheid opslaggeheugen die je daarvoor nodig hebt: de standaardvorm van Arial neemt 359 kb in beslag, Times New Roman 400 kb en Verdana 168 kb.

Je kunt bijvoorbeeld het Arial-font als volgt kopiëren naar de computer met het probleem.

Voorbereiding vanaf een andere computer

 • Ga naar C:Windows van een andere computer.
 • Open de map Fonts (en in het geval dat je het lettertype van een Windows 7-computer wilt gebruiken, open je de map Arial).
 • Selecteer het font Arial (dus het font waarbij niet iets staat van vet of cursief).
 • Druk op Ctrl+C (of kies in het bestand Bewerken voor Kopiëren).
 • Ga naar je USB-stick en druk op Ctrl+V om het font te plakken.

Installeren op je computer met het probleem van de cursieve letters

 • Ga in je nieuwe computer naar C:Windows en open de map Fonts
 • Is er een afzonderlijke map voor het Arial-font? Open dan die map
 • Ga naar je USB-stick en zoek het font op.
 • Druk op Ctrl+C om het font te kopiëren.
 • Ga weer naar C:Windows en plak het font met CTR+V.
 • Je merkt dat het enige tijd duurt voordat het font is geïnstalleerd.
 • Sluit nu je computer af en start deze vervolgens weer op.
 • Open een bestaand document in MS Word en zet dat zonodig in de standaardletter van Arial.

Als het goed is, zijn de onbedoeld cursieve letters nu verdwenen. Ook als je weer met je vertrouwde browser zoals Google Chrome over het internet surft, zie je weer de normale letters staan.

Eventueel kun je ervoor kiezen om deze reeks handelingen ook met bepaalde andere veelgebruikte lettertypes zoals Verdana of Times New Roman uit te voeren. Of, als je goed weet wat je doet, kun je zelfs een complete map met lettertypes de map met de deels ontbrekende lettertypes laten overschrijven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
recensieRecensie: Het letterwinkeltjeHet letterwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is geschreven door Marianne Busser en Ron S…
Leren blindtypenLeren blindtypenBlindtypen is het typen van woorden en zinnen zonder gebruik te maken van zicht om deze toetsen terug te vinden. Blindty…
Getallen, in cijfers of letters?Getallen, in cijfers of letters?Wanneer schrijf je getallen voluit in letters en wanneer schrijf je getallen juist in cijfers? Hoe schrijf je getallen d…

De voordelen van documenten schrijven met LaTeXDe voordelen van documenten schrijven met LaTeXZie je wel eens tekst in boeken staan waarvan je denkt "zo mooi en zo professioneel opgemaakt, dat wil ik ook kunnen." G…
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 02-11-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.