Het besturingssysteem van 2016: Windows 10

Het besturingssysteem van 2016: Windows 10 Windows 10 is een besturingssysteem van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft. Sinds 29 juli 2015 wordt dit besturingssysteem officieel aangeboden als besturingssysteem op zowel nieuwe als de al wat oudere computers. Maar hoe is Windows ontstaan, en nog belangrijker, hoe is Microsoft ontstaan? En aan welke eisen moet een computer voldoen om te kunnen upgraden naar Windows 10?

Inhoud


Microsoft

Windows is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Microsoft. Microsoft is in 1972 opgericht door de twee vrienden Bill Gates en Paul Allen. Beiden waren zeer geïnteresseerd in het programmeren van computers, maar de echte aanleiding tot het opstarten van hun eigen softwarebedrijf was de zojuist op de markt gebrachte Altair 8800 microcomputer. Allen en Gates beweerden dat zij ook een 'basic-interpreter' konden programmeren, zoals die in de Altair 8800 microcomputer geprogrammeerd zat. Een basic-interpreter is een programmeertaal die mensen snel leert programmeren en systemen laat functioneren. Nadat zij samen een werkend systeem gecreëerd hadden, zochten ze contact met het Amerikaanse elektronicabedrijf MITS. Zij wilden wel een demo zien van het geprogrammeerde systeem. Nadat zij dit hadden gezien gingen Allen en Gates en MITS een contract aan waarbij zij in samenwerking de Altair 8800 uitbrachten. Na deze gebeurtenis werd Microsoft op 4 april 1975 officieel 'gedoopt' met Bill Gates als CEO.

In de jaren die daarop volgden boekten Gates en Allen steeds meer successen met hun bedrijf Microsoft, zo kochten zij een kopie van het systeem 86-DOS van Seattle Computer Products, en hernoemden het naar MS-DOS. Dit bleek later een goede stap te zijn, gezien het feit dat dit de grondslag was voor een nieuw besturingssysteem: Windows.

De geschiedenis van Windows

De grondslag voor Windows was dus het systeem MS-DOS. Windows was in beginsel eigenlijk niet meer dan een grafische verbetering van MS-DOS. Op 20 november 1985 werd Windows 1.0 gelanceerd. Dit was MS-DOS, maar dan met een soort 'cocon' van grafische details er omheen geprogrammeerd. Hierop volgden een aantal versies, zoals Windows 2.0 en 3.0, met ieder weer nieuwe grafische details. Met Windows 3.1 kwam er een enorme verandering: er was vanaf nu een muis nodig om te kunnen navigeren. Het verplichte navigeren via een toetsenbord was verleden tijd. Met deze versie van Windows heeft Microsoft een enorm aandeel van de markt ingenomen. Na Windows 3.1 kwam er een vernieuwing: de taakbalk, zoals we die tot en met Windows 7 kennen, werd geïntroduceerd. Deze nieuwe versie, inclusief taakbalk, kreeg de benaming Windows 95. Deze versie van de taakbalk bleef bestaan tot Windows 8. Er werd toen een grafische update gedaan, maar na vele negatieve reacties hierop werd besloten om in Windows 10 weer de klassieke taakbalk te gebruiken. Een aantal grafische updates werden uitgevoerd op Windows 95, en toen ontstond Windows 98. Hier was niet veel nieuws onder de zon, tot Windows XP geïntroduceerd werd. Deze versie van Windows was innovatief, want het had enorme grafische upgrades gekregen en het was zo geprogrammeerd, dat het een hele lange tijd mee kon en dat er geen compatibiliteitsproblemen zouden ontstaan in de toekomst. Hiermee heeft Microsoft weer een groot aandeel van de markt veroverd. Na Windows XP kwam Windows Vista, die nogal wat last had van zogeheten ''kinderziektes''. Door de vele problemen met dit besturingssysteem werd er snel een nieuwe versie gebouwd, namelijk Windows 7. Qua gebruikersvriendelijkheid en stabiliteit een stuk dichter in de buurt van Windows XP. Microsoft vond na deze versie dat het tijd was voor iets nieuws, en met dit idee ontwikkelden zij Windows 8. Enorme grafische updates werden toegepast en het start-menu was verleden tijd. Na veel klachten van consumenten werd er toch besloten om in Windows 10 weer een start-menu toe te passen.

Windows 10 release

Op 30 september 2014 kondigde Microsoft de komst van een nieuw besturingssysteem aan: Windows 10. Fans moesten alleen nog even wachten, want de eerste versie van Windows 10 werd pas op 29 juli 2015 de wereld in gestuurd. Op 19 augustus 2015 rolde Microsoft de eerste update van Windows 10 uit. Dit werd gedaan door middel van het Windows-insider-programma, waardoor veel mensen Windows 10 gratis op hun desktop of laptop konden installeren. Windows 10 is de opvolger van Windows 8.1. Veel mensen vragen zich daarom ook af waarom er voor de naam Windows 10 gekozen is, en niet voor Windows 9. Dit heeft te maken met de Windows 95/98/ME serie. Veel programma's gaven tijdens de tests met de naam Windows 9 compatibiliteitsfouten aan, omdat er gerefereerd werd naar Windows 98 of 95. Daarnaast speelt het feit dat deze nieuwe Windows geen deel uitmaakt van de Win9X-serie, maar van de Windows-NT serie. Daarom is er dus gekozen voor de naam Windows 10.

Vernieuwingen in Windows 10

Waar Windows 8 volgens velen faalde, slaagde Windows 10 met vlag en wimpel. Windows 8 had een enorme grafische upgrade gekregen op Windows 7, het had namelijk geen start-menu meer zoals we die kennen van alle versies van Windows. In plaats daarvan krijg je een blokkenmenu met alle applicaties die je geïnstalleerd hebt op de computer als er op de start-knop gedrukt wordt. Veel mensen hebben hierover geklaagd, en dus reden voor Microsoft om het start-menu weer te integreren in de volgende versie. In plaats van het start-menu weer precies zo te maken zoals het was, is er gekozen voor een combinatie van beide. Als er in Windows 10 op de start-knop gedrukt wordt, krijg je wel een start-menu, maar dan met de blokkeninterface van Windows 8.

Daarnaast heeft Microsoft gekozen om van Internet Explorer af te stappen en over te gaan op een nieuwe, van de grond opnieuw opgebouwde browser, Microsoft Edge. Het is voor het eerst in 20 jaar dat een Windows versie geen Internet Explorer heeft. Naast deze upgrade zijn er nog een aantal applicaties geüpdatete en toegevoegd, zoals Windows Ink en Cortana.

Een opvallende vernieuwing is dat Windows 10 niet meer met productcodes werkt. In plaats van een productcode wordt gebruik gemaakt van registratie van het systeem op de Windows Store. Hier wordt informatie over je systeem verzameld en gekoppeld met de Windows-versie. Als er een latere installatie van Windows 10 plaatsvindt, wordt de Windows op het desbetreffende systeem geactiveerd door middel van deze combinatie van systeem en Windows-versie.

Verschillende versies van Windows 10

Van Windows 10 bestaan er verschillende versies. Elke versie heeft weer andere mogelijkheden en andere programma's die meegeleverd worden. Ook functioneert elke versie anders.

Windows 10 Home

Windows 10 Home is de standaardversie van Windows 10. Het is de versie die standaard op laptops en desktops meegeleverd wordt bij aankoop. In deze versie is er zo weinig mogelijk bloatware (software die je meegeleverd krijgt van de fabriek, maar die eigenlijk onnodig is) meegeleverd. Het is tevens de versie die geschikt is voor de meeste 'normale' gebruikers. In de aanschaf is het ook de goedkoopste versie: in januari 2017 betaal je eenmalig 135,-. Je krijgt dan alle essentiële software (zoals Microsoft Edge, Windows Defender en Windows Store)

Windows 10 Pro

Windows 10 Pro is de geüpgradede versie van Windows 10 Home. Deze versie lijkt heel erg op de Home-versie, maar dan met een aantal upgrades voor professionals. Deze extra functies bestaan uit geavanceerde antivirus, de 'secure-bootmodus' en de optie dat alleen de beheerder software mag installeren. Windows 10 Pro is wel wat hoger qua prijsklasse, in januari 2017 betaal je 279,-. Ook hier zitten alle essentiële applicaties bij de prijs in.

Windows 10 Enterprise

Deze versie is niet beschikbaar voor de particuliere consument. Windows 10 Enterprise is speciaal bedoeld voor bedrijven. Het is speciaal geoptimaliseerd voor de systeembeheerder die veel verschillende computers moet beheren. Deze versie is praktisch gezien hetzelfde als Windows 10 Pro, het enige verschil is dat de systeembeheerder kan kiezen welke updates hij wel en niet wil installeren. Dit kan bij Windows 10 Pro en Home niet. Omdat deze versie speciaal voor grote bedrijven is, zit er een redelijk prijskaartje aan: de prijs bedraagt in januari 2017 362,94 inclusief alle essentiële applicaties.

Studentenversies van Windows 10

Windows 10 Home en Pro zijn verkrijgbaar in speciale studentenversies. De prijs verschilt niks van die van de normale versie, maar studenten kunnen met deze versie goedkoop Microsoft Office gebruiken waardoor studenten er toch voordeel uit kunnen halen.

Windows N-versies

Windows 10 Home en Pro zijn zowel in de normale versie verkrijgbaar als in de N-versie. In de N-versie is er minder software geïnstalleerd dan op de normale versie. Zo is er geen Windows mediaplayer, Music, Film, TV en Skype-app geïnstalleerd. Deze versie heeft verder wel dezelfde prijs als de normale versies.

Minimale systeemvereisten voor Windows 10

Om je computer te upgraden naar Windows 10, moet het aan een aantal specificaties voldoen:

SpecificatieMinimum
RAM-geheugenNieuw apparaat: 2 gigabyte (GB) voor 32-bits of 64-bits
Update: 1 gigabyte (GB) voor 32-bits of 2 GB voor 64-bits
Processor1 GHz of sneller
Grafische kaartDirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0-stuurprogramma
Beeldscherm800x600 pixels
Schijfruimte16 GB voor 32-bits OS of 20 GB voor 64-bits OS
© 2017 - 2024 Marcel3012, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Windows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisWindows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisMicrosoft heeft in juli 2015 Windows 10 gelanceerd. Voor een jaar is het gratis geweest om alle versies van Windows 7,8…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Parallels Desktop voor de MacParallels Desktop voor de MacWindows 7 op je Apple Macintosh gebruiken kan tegenwoordig op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn het in het…
Gebruik Windows ReadyBoostGebruik Windows ReadyBoostAls je je werkgeheugen onder Windows wilt vergroten, maak dan gebruik van de Windows ReadyBoost. Readyboost geeft een mo…

Software-implementatie: tips voor uw bedrijfSoftware-implementatie: tips voor uw bedrijfVeel bedrijven onderschatten de invoering en implementatie van software binnen hun bedrijf. Doorgaans is een software-im…
Goede wachtwoordmanagers om je wachtwoorden te onthoudenGoede wachtwoordmanagers om je wachtwoorden te onthoudenWachtwoordmanagers zijn de uitkomst als je moeilijk te kraken wachtwoorden wilt gebruiken, niet hetzelfde wachtwoord wil…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_10
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/MITS
  • http://itqa.nl/algemeen/welke-windows-versie-is-het-beste-tot-nu-toe-1465
  • http://toastytech.com/guis/win31.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_95
  • http://pc-en-internet.infonu.nl/software/73833-het-succes-van-microsoft-windows.html
  • https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-10-specifications
  • https://www.microsoftstore.com/store?keywords=windows+10&SiteID=mseea&Locale=nl_NL&Action=DisplayProductSearchResultsPage&result=
Marcel3012 (3 artikelen)
Laatste update: 09-02-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.