Goede wachtwoordmanagers om je wachtwoorden te onthouden

Goede wachtwoordmanagers om je wachtwoorden te onthouden Wachtwoordmanagers zijn de uitkomst als je moeilijk te kraken wachtwoorden wilt gebruiken, niet hetzelfde wachtwoord wilt gebruiken voor iedere website, geen lange wachtwoorden wilt onthouden en over het algemeen veiliger van het internet gebruik wilt maken. Maar wat voor wachtwoordmanagers zijn er en welke is het beste om in jouw situatie te gebruiken?

Sterke wachtwoorden zijn belangrijk

In de hedendaagse online wereld kunnen veel mensen aangevallen worden door een cyberaanval. Dit heeft er niet mee te maken dat ze geen goede beveiligingssoftware gebruiken of dat belangrijke websites als banken niet over een sterke beveiliging beschikken, maar vaak omdat mensen een zwak wachtwoord gebruiken. Doordat er veel online bereidingen zijn op het internet is het belangrijk dat er sterke wachtwoorden worden gemaakt op ieder account dat je online gebruikt. Ook al kunnen er datalekken plaatsvinden, die je niet in de macht hebt, toch is het belangrijk om een sterk wachtwoord te maken dat zich verdedigt tegen brute krachtaanvallen en aanvallen waarbij men het woordenboek gebruikt. Dit zijn bekende manieren om achter een wachtwoord te komen. Een sterk wachtwoord maak je door het ingewikkeld en uniek te maken. Ook de lengte speelt een rol.

Als je een sterk wachtwoord gemaakt hebt is het de truc om het te onthouden. Bij een ingewikkeld wachtwoord is dit lastig, meerdere ingewikkelde wachtwoorden onthouden wordt al helemaal moeilijk. Hoe kun je ervoor zorgen dat je bij verschillende online accounts een ander sterk wachtwoord gebruikt, maar het wel kunt onthouden? Hier komt een wachtwoordmanager goed van pas.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een programma dat ervoor zorgt dat je niet alleen wachtwoorden kunt creëren, maar ze ook gemakkelijk kunt bewaren. Op deze manier heb je dus één plaats waar je al je wachtwoorden bewaart. Wachtwoordmanagers bewaren je wachtwoorden met encryptie als beveiliging. Als hackers dus bij je computer kunnen komen wordt het ongelofelijk moeilijk om bij de wachtwoorden te komen. Het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden is het wachtwoord van je wachtwoordmanager. Dit wordt het master-password genoemd. Dit is een erg belangrijk onderdeel van een wachtwoordmanager, want een slecht master-password zorgt ervoor dat je wachtwoordmanager makkelijker te hacken is. Echter als je je master-password niet kunt onthouden verlies je al je wachtwoorden aangezien de wachtwoordmanager niet het master-password onthoudt. Er bestaat geen herstelfunctie voor het master-password bij een wachtwoordmanager.

Wat zijn goede wachtwoordmanagers?

Als een wachtwoordmanager in jouw situatie een geschikt programma is om te gebruiken zijn er meerdere keuzes waar je uit kunt kiezen. Hieronder worden populaire en bewezen wachtwoordmanagers besproken. Ook al doen alle wachtwoordmanagers in feite hetzelfde, er zijn belangrijke verschillen tussen de verschillende aanbieders.

Lastpass

Lastpass, opgericht in 2008, is één van meest gebruikte wachtwoordmanagers. Het is een gratis wachtwoordmanager die zowel met je computer als met je telefoon (Android of IOS) verbonden kan worden. Naast dat Lastpass wachtwoorden creëert en onthoudt kunnen ook standaard formulieren als adres en betaalgegevens worden onthouden. Hierdoor kun je sneller online betalingen uitvoeren. Het design van Lastpass is modern en makkelijk in gebruik. Verder kun je notities op een beveiligde manier opslaan. In de wachtwoordmanager kun je niet je wachtwoorden synchroniseren tussen pc en smartphone in de gratis versie. Hiervoor heb je premium nodig wat in december 2016 €1 per maand en dus €12 per jaar kost.

Lastpass is wel in de zomer van 2015 gehackt. Er zijn geen gegevens gestolen, maar e-mailadressen en wachtwoordhints van het master-password zijn wel gelekt. Voor mensen die destijds een zwak master-password hadden konden hackers middels de hint wellicht achter het master-password komen. Er werd destijds daarom door Lastpass geadviseerd om het master-password te wijzigen. Lastpass heeft snel gereageerd op de situatie en de meeste gegevens van gebruikers zijn niet gehackt.

In juli 2016 had Tavis Ormandy, beveiligingsonderzoeker van Google, fouten ontdekt in de Lastpass-extensie voor Firefox. Als een Lastpass-gebruiker naar een kwaadaardige (phishing) website werd gelokt kon de extensie bestuurd worden en konden er bijvoorbeeld gegevens gewist worden. Lastpass heeft dit probleem destijds snel opgelost.

Keepass

Keepass is een oude wachtwoordmanager aangezien deze al sinds 2003 op de markt is. Het is vanaf dag één een opensourceprogramma en het is volledig gratis. Dit houdt in dat de code bijvoorbeeld is geschreven door de maker en dat dan iedereen hier toegang toe heeft en dat er aanpassingen kunnen worden gemaakt. Hele gemeenschappen kunnen hierdoor een bepaald programma sterker maken, wat voor Keepass ook plaatsvindt. Op het gebied van design is er alleen niet veel veranderd en hier zal het dan ook geen prijs voor winnen. Bij Keepass kun je ook wachtwoorden maken, opslaan en bewaren. Meer extra functies heeft het basisprogramma niet. Doordat het opensource is kunnen andere ontwikkelaars wel programma’s maken die samen kunnen werken met Keepass. Hierdoor kunnen er verschillende functies aan het programma worden toegevoegd.

Een voordeel van Keepass is dat het in de basis volledig offline werkt, door middel van plugins kun je online synchronisatie toevoegen, maar het basisprogramma is offline. Hierdoor moet een hacker specifiek in jouw computer inbreken en dan nog proberen Keepass te ontmantelen, wat door encryptie beveiligd is en dus een zeer lastige klus wordt. Bij Keepass zijn online aanvallen zoals bij Lastpass niet aan de orde.

Als je Keepass met je smartphone wilt verbinden zul je een aparte app moeten downloaden. Er bestaat niet een officiële Keepass applicatie. Om ook Keepass op je smartphone te hebben moet je een applicatie installeren die samen kan werken met Keepass op de PC. De meest gebruikte apps hiervoor zijn Keepass2Android en KeePassDroid voor Android en KeePass Touch voor IOS. Je kunt ervoor kiezen om het wachtwoordbestand via een cloudprogramma als Dropbox en Google Drive te delen tussen Keepass op je PC en de app op je telefoon. Maar hierbij maak je dus wel gebruik van een extra stap, een cloudprogramma. Wat natuurlijk ook gehackt kan worden. Gelukkig kun je wel handmatig (dus offline) een Keepass bestand op je telefoon zetten en deze regelmatig bijwerken.

DashLane

DashLane heeft een prachtig design dat een zeer goede user-experience biedt. Net als de bovenstaande wachtwoordmanagers kun je bij DashLane ook wachtwoorden creëren en bewaren. Ook kun je net als bij Lastpass gemakkelijk online formulieren invullen.

Een handige functie van DashLane is dat je online facturen kunt opslaan. Hierdoor kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel je per maand uitgeeft. Net als Lastpass kun je bij DashLane ook notities op een beveiligde manier opslaan. Je kunt DashLane gratis gebruiken, maar als je tussen apparaten wilt synchroniseren zul je een abonnement moeten afsluiten dat anno december 2016 iets meer dan $3 per maand kost. Dit komt op 17-12-2016 uit op €2,87.

1Password

Bij 1Password kun je zowel wachtwoorden als bestanden opslaan die te synchroniseren zijn tussen verschillende apparaten. Verder is vingerafdrukbeveiliging geïntegreerd. Daarnaast kan het de zaken die iedere wachtwoordmanager kan, het maken en opslaan van wachtwoorden. 1Password is alleen de eerste 30 dagen gratis. Daarna kost het in december 2016 $3 per maand (€2,87 op 17-12-2016) voor een individu en $5 per maand (€4,78 op 17-12-2016) voor een familie (t/m 5 personen). Het programma is goed geoptimaliseerd voor Mac, Windows, Android en IOS. Het komt verder met 1GB aan ruimte om bestanden op te slaan. Bovendien kun je ongelimiteerd synchroniseren tussen apparaten.

Conclusie

Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat je moeilijk te onthouden en dus sterke wachtwoorden op één beveiligde plek kunt onderbrengen. Hierdoor hoef je alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden (zogenaamde master-password). Als je offline erg belangrijk vindt is Keepass de beste keuze, wil je juist een online wachtwoordmanager dan is de keuze ruimer en kom je snel bij Lastpass, DashLane of 1Password.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wachtwoorden beherenWachtwoorden beherenWachtwoorden, wachtwoorden, wachtwoorden, overal op het internet moeten er accounts aangemaakt worden met wachtwoorden.…
Keuze van wachtwoordKeuze van wachtwoordMensen die actief zijn op het Internet moeten tegenwoordig tientallen wachtwoorden onthouden. Voor sites Gmail heeft u e…
Wat is een goed wachtwoord?Een goed wachtwoord hoeft niet perse een lang en moeilijk woord te zijn met allerlei rare tekens die je niet kunt onthou…
Een wachtwoord beveiligt uw gegevensEen wachtwoord beveiligt uw gegevensDe meeste internetters denken te licht over het belang van een goed wachtwoord. Indien iemand anders de beschikking krij…

Het besturingssysteem van 2016: Windows 10Het besturingssysteem van 2016: Windows 10Windows 10 is een besturingssysteem van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft. Sinds 29 juli 2015 wordt dit besturin…
Een gratis officepakket met open-source-softwareEen gratis officepakket met open-source-softwareEen officepakket op je computer is tegenwoordig nogal gewenst. De eerste gedachte gaat naar Microsoft Office aangezien d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.slashgear.com/best-password-managers-in-2016-16451938
  • www.techarena.org/best-password-manager/
  • www.techradar.com/news/software/applications/the-best-password-manager-1325845
  • www.lifehacker.com/5529133/five-best-password-managers
  • http://www.guidingtech.com/51929/use-keepass-android-ios/
  • http://keepass.info/plugins.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=3NjQ9b3pgIg
  • https://blog.lastpass.com/nl/2016/07/lastpass-beveiligingsupdates.html/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.