Levenscyclus Windows producten en Windows ondersteuning

Levenscyclus Windows producten en Windows ondersteuning Het besturingssysteem van Windows wordt constant up to date gehouden met updates die automatisch worden gedownload en geïnstalleerd op de computer. Natuurlijk kan het ook zijn dat de Windows updates handmatig moeten worden gedownload en geïnstalleerd. Maar waarom zijn deze updates zo van belang? En hoe ziet de levenscyclus eruit van Windows producten? En wat moet je doen als Windows 8.1 een foutmelding geeft tijdens de update?

Waarom het Windows product updaten?

Windows komt constant met nieuwe updates. Men is soms geneigd de waarschuwingen te negeren om vervolgens de updates links te laten liggen of te wachten met het updaten van hun huidige besturingssysteem. Er is niks mis mee om de update uit te stellen voor de volgende keer, met name als er nu even geen tijd voor is. Updates zijn echter essentieel, dus is het niet helemaal de bedoeling dat de updates geheel worden genegeerd. Windows update zorgt er bijvoorbeeld voor dat beveiligingsupdates up to date blijven. Helaas worden er steeds meer virussen en schadelijke software ontwikkeld welke ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld bestanden, programma's en zelfs de volledige pc niet naar behoren meer werken. In dit geval is het belangrijk dat er een goede virusscanner en malwarescanner geïnstalleerd zijn op de pc. Ook Windows zelf kan een steentje bijdragen aan de beveiliging van de pc. Hiervoor worden er tijdens de Windows updates ook beveiligingsupdates geïnstalleerd. Daarnaast worden ook patches en fixes geïnstalleerd om de fouten in het huidig geïnstalleerde Windowssysteem te repareren en Windowsonderdelen up to date te houden.

Hoe werkt de Windows update?

Op vele pc's is ingesteld dat de Windows updates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd. Zodra men dit handmatig verandert in de instellingen, kan er worden gekozen of dat de updates automatisch moeten worden gedownload waarna de gebruiker deze handmatig kan installeren. Tevens kan er worden gekozen dat er van automatisch downloaden of installeren helemaal geen sprake is. De gebruiker dient in dit geval frequent te controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn en deze zelf te installeren. Tot slot kan er worden gekozen voor de optie waarin op een vaste tijd wordt gecontroleerd of er updates beschikbaar zijn zodat deze gedownload en geïnstalleerd kunnen worden.

De updates zijn toegankelijk via Internet Explorer, het configuratiescherm of via het onderhoudscentrum. Zodra de instellingen zodanig zijn ingesteld dat de updates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd, zal Windows dit doen terwijl de pc in gebruik is. Op de achtergrond zal hij de updater opstarten zodat de gebruiker vrij weinig merkt van de updates die worden gedownload en geïnstalleerd. Dit is echter niet aan te raden als de pc wat ouder is aangezien de kans op het 'vastlopen' van programma's groter is.

Zodra er gekozen is voor meldingen alvorens de updates worden gedownload en geïnstalleerd, zal er in de meeste gevallen een melding worden weergegeven in een tekstballon op de taakbalk, welke vervolgens kan worden aangeklikt waardoor een venster wordt geopend. Hiervandaan kunnen de updates worden gedownload en geïnstalleerd.
Zodra de gebruiker heeft gekozen om de downloads en updates geheel handmatig te doen, dan kunnen deze worden gevonden in het configuratiescherm onder Windows updates of in het onderhoudscentrum. Een andere mogelijkheid is om de updates te installeren via de instellingen van Internet Explorer.
De modernere versies van het Windowsbesturingssysteem downloaden en installeren de updates zodra de pc wordt opgestart of tijdens het afsluiten.

Windows ondersteuning

Essentiële Windows updates kunnen alleen worden bijgewerkt zodra de ondersteuning van het huidig geïnstalleerde Windowsbesturingssysteem nog van kracht is. Als er geen ondersteuning meer is op het Windowsbesturingssysteem, zal Windows wel gewoon blijven werken maar is de kans op het verkrijgen van virussen op de pc groter. Daarnaast wordt het besturingssysteem ook niet meer bijgewerkt en is de veiligheid van persoonlijke gegevens minder gewaarborgd.

Typen Windows ondersteuning

Windows heeft te maken met een levenscyclus; een cyclus die vergeleken kan worden met een houdbaarheidsdatum op verschillende andere producten. Zoals eerder aangegeven kunnen oudere besturingssystemen wel worden gebruikt, maar zal de ondersteuning er niet meer op aanwezig zijn, waardoor het programma niet meer veilig is om te gebruiken. Elke versie van Windows heeft zijn eigen cyclus verdeeld in de volgende typen:

  • Basisondersteuning: Hierbij zijn de Windows updates, patches en fixes gratis te downloaden en te installeren
  • Uitgebreide/verlengde ondersteuning: De beveiligingsupdates zijn gratis te downloaden en te installeren maar andere soorten updates moeten worden betaald. Er komen minder of geen updates meer uit.
  • End of Support/ beëindiging uitgebreide ondersteuning: Er komen nu helemaal geen updates meer uit. Het is aan te raden over te stappen op een nieuwere versie van Windows. Uiteraard kan het huidige Windowsbesturingssysteem nog wel worden gebruikt maar is het niet aan te raden.

Wat als de ondersteuning op Windowsproduchten is gestopt?

Het is aan te raden de pc constant up to date te houden met de meest recente updates. Hierdoor worden de volgende zaken voorkomen:
  • Zodra de pc niet up to date wordt gehouden met de laatste updates, is de kans groter dat virussen het systeem binnendringen, desondanks dat de virusscanner wel up to date is.
  • Persoonlijke gegevens kunnen worden gestolen. Windows update zorgt ervoor dat de laatste beveiligingsonderdelen worden
  • ge-update. Hieronder vallen ook de onderdelen die ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens zoals inloggegevens en bestanden veilig zijn.
  • Sommige software vereist een bepaalde update van Windows om te kunnen worden gebruikt. Denk maar aan de Servicepacks van het voormalige Windows XP, waar verschillende Servicepacks van op de markt zijn verschenen. Sommige software vereist dat Windows XP werd ge-upgrade naar Windows XP mét Service Pack 3 om te kunnen worden gebruikt. Als Service Pack 2 op de pc geïnstalleerd was in plaats van 3, kon de software niet worden gebruikt

De levenscyclus van de Windowsproducten

BesturingssysteemLaatste versieEinde basisondersteuningEinde ondersteuning
XPSP 314-04-0908-04-14
VistaSP 210-04-1211-04-17
Win 7SP 113-01-1514-01-20
Win 88,109-01-1810-01-23
Bron: http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/lifecycle Laatst bijgewerkt: april 2014

Windows 8.1 update geeft de foutmelding "Updates kunnen niet worden geïnstalleerd. Windows wordt opnieuw opgestart"

Vooral als het Windows 8.1 systeem net nieuw is als hoofd besturingssysteem van de pc, kan deze melding wel eens worden weergegeven. Ook als de pc al wat langer op Windows 8.1 draait, kan de melding naar voren komen alhoewel dit aanzienlijk minder vaak voorkomt. De melding verschijnt in het opstartscherm of bij het afsluitscherm, afhankelijk van het type update dat is gedownload en nu klaar is om te worden geïnstalleerd. Het vervelende aan deze foutmelding is, dat er géén mogelijkheid is om de pc opnieuw op te starten/ handmatig te rebooten, omdat de melding weer naar voren komt zodra je in het opstartscherm komt.

Het advies is om de pc te laten staan en hem zijn werk te laten doen. Hij notificeert met bovenstaande melding dat er een update niet kan worden geïnstalleerd, en zal de update weer proberen terug te draaien. Dit doet hij door de wél geïnstalleerde onderdelen (van de meest recente update) te verwijderen, en vervolgens de pc opnieuw op te starten. Het kan zijn dat de pc meerdere keren opnieuw zal opstarten gedurende maximaal een uur. Het vereist geduld, maar de pc zal zijn werk doen, waarna de gebruiker de updates opnieuw kan installeren. Vaak gaat het de tweede keer wel goed en zal bovenstaande foutmelding niet meer van toepassing zijn.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parallels Desktop voor de MacParallels Desktop voor de MacWindows 7 op je Apple Macintosh gebruiken kan tegenwoordig op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn het in het…
Gebruik Windows ReadyBoostGebruik Windows ReadyBoostAls je je werkgeheugen onder Windows wilt vergroten, maak dan gebruik van de Windows ReadyBoost. Readyboost geeft een mo…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Windows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisWindows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisMicrosoft heeft in juli 2015 Windows 10 gelanceerd. Voor een jaar is het gratis geweest om alle versies van Windows 7,8…

Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tipsWat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tipsEen laptop is een erg handig elektronisch toestel dat je makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Tegenover dit praktisch…
Hoe krijg ik mijn computer weer snel?Hoe krijg ik mijn computer weer snel?Veel mensen hebben problemen met de snelheid van de computer. Bij aanschaf was deze nog snel, maar langzaam bij beetje w…
Bronnen en referenties
  • http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/lifecycle
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 06-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.