Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tips

Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tips Een laptop is een erg handig elektronisch toestel dat je makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Tegenover dit praktische voordeel staat wel een nadeel: de makkelijke blootstelling aan stof en vuildeeltjes. Je plaatst je "mini-pc" bijvoorbeeld al eens in de sofa of op je bed om te surfen. Al deze verplaatsingen van je toestel verhogen de kans op vervuiling ervan, waardoor het oververhit kan geraken. Je laptop kan warm of zelfs heet worden doordat er kruimeltjes in het toetsenbord zijn geraakt, of doordat er stof voor de ventilator zit. Daarnaast kunnen ook virussen en vertragende programma's je laptop warm of heet maken, waarna het toestel mogelijk uitvalt. Zowel het toestel schoonmaken als "opschonen" kan dan nuttig zijn. Oververhitting van een laptop kan op lange termijn schadelijk zijn en de levensduur ervan danig verlagen. Welke oorzaken zorgen ervoor dat je laptop warm wordt en aan de hand van welke tips kan je dit probleem oplossen?

Laptop: handig maar delicaat

Een laptop brengt veel voordelen met zich mee: je schrijft er makkelijk teksten mee, je kan online gaan en je kan hem makkelijk vervoeren. Anderzijds is een laptop ook heel delicaat. Net doordat deze vaak verplaatst en vervoerd wordt is de kans op beschadiging groter, denk bijvoorbeeld aan stof en vuiltjes die in contact kunnen komen met de hardware. Het komt er dan ook op aan om je laptop goed te beschermen tegen mogelijke beschadiging van buitenaf.

Laptop warm

Een van de mogelijke gevolgen van beschadiging door een uitwendige oorzaak is oververhitting van de laptop. Je gaat bijvoorbeeld merken dat je laptop opvallend warm wordt terwijl je hem gebruikt. Soms gebeurt dit nauwelijks enkele minuten nadat je hem hebt opgestart. Het kan zelfs gebeuren dat de laptop letterlijk heet wordt en uitvalt, wat uiteraard geen normaal verschijnsel is. Een laptop die stilvalt kan een teken zijn van oververhitting. Daarnaast is het mogelijk dat je laptop erg veel geluid produceert, dat je doet denken aan een machine die in overdrive aan het werken is. Oververhitting van de laptop pak je best meteen aan want dit is een probleem dat de accu sneller kan doen verouderen.

Oorzaken warme laptop

Intens gebruik

Hoe handig en hoe gesofistikeerd je laptop ook is, het is en blijft een toestel dat niet eeuwig optimaal kan blijven functioneren. Als je je laptop heel intens gebruikt, bijvoorbeeld uren aan een stuk en dit meerdere keren per dag, dan is het niet ongewoon dat hij oververhit geraakt. Het voortdurend surfen, teksten verwerken, filmpjes downloaden enzoverder geeft een laptop veel "werk" en dat eist zijn tol.

Stof en vuil

Een essentiële factor die heel vaak de schuldige blijkt van oververhitting van je laptop is simpelweg: vervuiling. Kleine stofdeeltjes, vuiltjes en etensresten (bv. kruimels) die rondslingeren komen makkelijk in de laptop terecht en zorgen daar voor onnodige vervuiling. Er kunnen vuiltjes en stof voor het ventilatiesysteem van de laptop terechtkomen waardoor deze moeilijker zijn werk kan doen. Hierdoor gaan de accu en de ventilator meer kracht en energie moeten verspillen om de warmte van de laptop af te leiden. Vandaar dat de laptop warm wordt en veel geluid maakt: het lijkt (met enige zin voor overdrijving) haast een vliegtuig dat wil gaan opstijgen.

Warme omgeving

Wanneer je je laptop gebruikt in een warme omgeving kan deze daarvan nadelige gevolgen ondervinden. Bij een vrij hoge kamertemperatuur zal je laptop logischerwijze ook warmer worden. Denk hierbij aan extreem warme zomerse temperaturen (hittegolf) of aan de situatie waarbij je je laptop gebruikt in een overmatig verwarmde kamer in de winter. Probeer je laptop dan ook te gebruiken op een koele plek, zoals in de buurt van een open raam, een ventilator of een airco.

Vertragende programma's

Op de achtergrond van "normale" activiteiten kunnen er ook behoorlijk wat andere programma's actief zijn. Deze kunnen meer energie opeisen van de laptop en zijn werking vertragen. Kijk dan ook nauwkeurig of er geen onnodige programma's actief zijn terwijl je met je laptop in de weer bent. Verwijder of deïnstalleer waar mogelijk overbodige vertragende programma's.

Computervirus

Computervirussen bezitten de vervelende eigenschap dat je pas merkt dat ze je laptop hebben aangetast wanneer het al te laat is. Sommige virussen zijn zo hardnekkig dat ze je computer in overdrive doen gaan waardoor oververhitting kan optreden. Tegelijk zal je laptop erg traag werken en kunnen je persoonlijke gegevens gevaar lopen op diefstal, hacking, enz...

Laptop wordt heet: tips

"Laptop-lunchen" verhoogt de kans op verhitting. / Bron: StockSnap, Pixabay"Laptop-lunchen" verhoogt de kans op verhitting. / Bron: StockSnap, Pixabay

Regelmatig uitzetten

Als je je laptop heel intensief gebruikt, vergeet dan niet om hem gewoon eens te laten rusten. Als je bijvoorbeeld pauzeert om te eten ga dan geen Youtube-filmpje downloaden om naar de muziek te kunnen luisteren. Zet het toestel gewoon even uit zodat de batterij kan rusten.

Etensresten vermijden

Het is iets waar zoveel laptopgebruikers aan meedoen: "laptop-lunchen". Eten aan de laptop is een fenomeen waardoor heel erg makkelijk kruimels en etensresten tussen de toetsen van het toetsenbord terechtkomen en daar onnodige schade kunnen aanrichten. Ook vochtige plekken treden makkelijk op wanneer bijvoorbeeld frisdrank gemorst wordt. Je laptop gebruiken als veredelde eettafel is dus af te raden.

Stof

Stofdeeltjes bevinden zich in grote getale op lakens, kledij en kussens. Gebruik je laptop dus liever niet in bed of op je schoot in de sofa: stofdeeltjes hebben op die manier vrij spel om in je laptop terecht te komen. Zet je laptop daarentegen bij voorkeur op een hard oppervlak zoals een glazen of houten tafel en controleer of de warmte goed weg kan via de ventilator. Plaats de laptop eventueel iets hoger dan het ondersteunende oppervlak zelf zodat de ventilatie optimaal is.

Laptop schoonmaken

Maak de laptop zelf regelmatig schoon zodat overbodig vuil verwijderd wordt. Haal de batterij eruit en maak deze schoon met een schoonmaakdoekje, maar let wel op dat je geen nieuw stof naar binnen brengt. Ga met een borsteltje even over het toetsenbord en veeg kruimeltjes eruit weg. Hou je laptop even recht en tik lichtjes op de achterkant: je zal zien dat er op die manier al heel wat vuiltjes te voorschijn komen. Aangeraden is om bij het schoonvegen van je laptop te kiezen voor schoonmaakdoekjes met zo min mogelijk vezels, ook wel microvezeldoekjes genoemd. Er zijn ook complete reinigingssets voor laptops verkrijgbaar, die behalve schoonmaakdoekjes doorgaans ook een luchtspray bevatten. Met deze luchtspray kan je op een handige manier vuiltjes van je laptop verwijderen.
Enkele voorbeelden van dergelijke reinigingssets voor laptops:
  • Aidata Reinigingsset Laptop
  • Deltaco Reinigingsset

Laptop opschonen

Naast het schoonmaken van de laptop is ook het "opschonen" van belang. Hiermee wordt bedoeld het proper maken van de software via speciale verwijderprogramma's om virussen, malware en ongewenste producten van je laptop te "deleten". Enkele voorbeelden van dergelijke opschoonprogramma's zijn CCleaner en AdwCleaner.

Opnieuw installeren

Ook na deze stap kan je laptop beter werken en is de kans op verhitting een stuk kleiner. Lijkt er geen schot in de zaak te komen dan kan je je laptop ook opnieuw laten installeren. Volledig van nul beginnen met je laptop betekent echter dat je eerst de programma's en documenten die je wilt bewaren moet veilig stellen. Om er zeker van te zijn dat je geen gegevens kwijtgeraakt doe je voor een herinstallatie van je laptop het best een beroep op een specialist.

Laptop vervangen

Wanneer al deze tips geen verbetering brengen en je laptop te wisselvallig blijft functioneren, kan het raadzaam zijn om de aankoop van een nieuw exemplaar te overwegen. De gemiddelde levensduur van een laptop is ongeveer 4 à 6 jaar en eens die periode overschreden is zullen er meer en meer problemen optreden. De kosten van het onderhoud en herstel van je laptop lopen dan geleidelijk op en dan lijkt het beter om je laptop te vervangen. Een tweedehands laptop kopen is een optie maar in dat geval krijg je mogelijk te maken met hetzelfde probleem: regelmatig kosten betalen voor onderhoud en herstel. Een betere optie lijkt de aankoop van een nieuwe laptop. Het voordeel daarvan is dat je meteen gebruik kan maken van de laatste nieuwe snufjes op het vlak van hardware en software. De volgende generatie laptops is altijd van betere kwaliteit dan de vorige, en bovendien zijn de laatste nieuwe toestellen handiger in het gebruik en lichter qua gewicht.
© 2015 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…
Oververhitte laptop afkoelenOververhitte laptop afkoelenEr is niks frustrerender dan het uitvallen van je laptop terwijl je met allerlei belangrijke dingen bezig bent. Je zult…
Laptop koelen met een laptop coolerLaptop koelen met een laptop coolerWerken met een laptop op schoot kan al snel vervelend worden wanneer de laptop erg warm of zelfs heet wordt. Het komt de…
Een laptop adapter kopenNet als je bezig bent met het uitwerken van een verslag of als je lekker aan het surfen bent op het internet valt je lap…

Gratis online back-up maken van je bestanden met DropboxEen goede back-up maken van je bestanden is erg belangrijk, dat weet iedereen van wie zijn computer wel eens gecrasht is…
Levenscyclus Windows producten en Windows ondersteuningLevenscyclus Windows producten en Windows ondersteuningHet besturingssysteem van Windows wordt constant up to date gehouden met updates die automatisch worden gedownload en ge…
Bronnen en referenties
  • http://www.pc-helpforum.be/topic/25855-laptop-wordt-te-warm/
  • http://www.pcrefresh.com/laptop-wordt-heet/
  • http://www.replacedirect.be/klantenservice/veelgestelde-vragen/vragen-accus-en-batterijen/mijn-laptop-wordt-warm-is-mijn-accu-versleten.html, (alle bronnen geraadpleegd op 15/05/2016).
  • Afbeelding bron 1: StockSnap, Pixabay
Reactie

Vera, 15-07-2018
Mijn laptop is amper een jaar oud en is al terug binnengebracht voor herstelling van de harde schijf, nu wordt deze hp denkelijk te snel warm want alles is getest en nergens fouten op gevonden, is nog in garantie, wat meer kan ik nog doen? mvg vera Reactie infoteur, 17-07-2018
Beste Vera,

Wat je eventueel kan doen om te verhelpen dat je laptop te warm wordt, is het volledig schoonmaken van de laptop zelf. Het toetsenbord, de ventilator, alle kleine gleufjes waar stof in kan, enz… Er zijn specifieke reinigingssets voor laptops op de markt die op dat vlak van pas kunnen komen. Wil je dit liever niet zelf doen en wil je geen risico's nemen om je laptop te beschadigen, lever je laptop dan in bij een professional voor een grondige schoonmaak. Maak ook regelmatig de plek schoon waar je gebruik maakt van je laptop, zodat er geen stofdeeltjes en vuiltjes de laptop kunnen binnendringen. Bij voorkeur plaats je je laptop op een plaats die van nature koud is en waar de kans op oververhitting kleiner is, zoals bijvoorbeeld een glazen tafel.

Alvast veel succes!

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 24-04-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.