InfoNu.nl > Pc en Internet > Onderhoud > Hoe krijg ik mijn computer weer snel?

Hoe krijg ik mijn computer weer snel?

Hoe krijg ik mijn computer weer snel? Veel mensen hebben problemen met de snelheid van de computer. Bij aanschaf was deze nog snel, maar langzaam bij beetje wordt deze steeds trager, hierbij de tips om de PC weer sneller te krijgen.

Voor de hand liggend

Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar veel mensen staan er niet bij stil dat een computer een gemiddelde houdbaarheidsdatum heeft van zo'n 4 jaar. Bedenk jezelf, heb ik de pc al langer en wordt het dan niet eens tijd voor een nieuwe?
Je kunt daarmee ontzettend veel rompslomp en tijd besparen door dingen te doen die na een maand weer voor hetzelfde resultaat zorgen.

Virus scanners

Er wordt nogal eens vergeten dat virussen een computer ook ontzettend traag kunnen maken. Heb je wel een goede virusscanner draaien? Heb je wel eens een volledige scan gedaan? Zo nee, misschien is je PC wel trager geworden omdat het getroffen is door een virus.

Services.msc

Ga eens naar het Start menu van Windows en type daar eens in SERVICES.MSC je kunt dan de services die op je pc draaien bekijken. Met de rechtermuisknop kun je de settings ervan bewerken. Misschien heb je helemaal geen printer aangesloten maar start je de services ervoor wel op? of een fax? er zijn veel sites op Internet te vinden die je helpen met de details.

Het aantal geïnstalleerde programma's

Veel mensen installeren van alles op de computer, maar nog meer mensen de-installeren vrijwel niets. De snelheid die je terug kunt winnen door programma's die je toch niet meer gebruikt, is soms opzienbarend. Dat heeft ook te maken met het registerbestand. Wat ons brengt op het volgende wat je kunt doen.....

Registerbestand checken

Het beste is om hiervoor een tool te installeren die dat automatisch regelt, zo kun je nutteloze verwijzingen uit het register halen, of tegenwoordig zelfs het registerbestand comprimeren.

Operating System er nieuw opzetten

Een hele goede manier om je computer weer een stuk sneller te krijgen is het formatteren en gewoon het Operating System er in zijn geheel opnieuw op te zetten. In principe is het een wat rigoureuze manier van de hierboven genoemde mogelijkheden.

Nieuwe gebruiker aanmaken

Het klinkt wat onlogisch maar het werkt vaak wel, het is erg makkelijk als je 'even snel snelheid moet hebben'.
Maak gewoon een nieuwe gebruiker aan. Om sommige redenen die niet altijd te verklaren zijn is een nieuwe gebruiker aanmaken de oplossing om snel tot je bestanden op de C:\ of D:\ schijf te komen.
Vooral als de PC bijna onwerkbaar is geworden maar je wilt alleen even de bestanden van de C:\ of D:\ schijf veiligstellen op een Hard Disk Drive kan het een simpele maar geniale snelle oplossing zijn om je computer weer snel werkend te krijgen.

Defragmenteren

Met de snelle harde schijven van tegenwoordig (SSD's) werkt het niet, maar met de SATA schijven kan het nog altijd voor wat snelheid zorgen.

Geheugen bijkopen of een nieuwe processor inzetten

Dit kan zeker voor snelheidswinst zorgen, maar inherent moet je dan wel het Operating System opnieuw installeren.
© 2014 - 2019 Softwaretester, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Snel en gemakkelijk je PC opschonenSnel en gemakkelijk je PC opschonenWanneer je bemerkt dat je computer behoorlijk trager begint te werken, wordt het tijd om je PC op te schonen. In drie ee…
Schijfdefragmentatie XP en VistaSchijfdefragmentatie XP en VistaElke maand even doen, defragmenteren onder Windows XP en Vista. Er is altijd wel een moment achter de computer dat je ev…
Automatisch defragmenteren met Disk Defrag Screen SaverAutomatisch defragmenteren met Disk Defrag Screen SaverHet defragmenteren van je harde schijven heeft veel invloed op de tijd waarin Windows opstart en de tijd waarin programm…
Maak u computer sneller! (tot wel 4 keer zo snel!)Veel mensen hebben het probleem dat ze een te trage computer hebben. In dit artikel staat hoe het komt dat een computer…
Tips om je pc sneller te makenTips om je pc sneller te makenNa verloop van tijd kun je last krijgen van een trage pc. Wat kun je zelf doen om de snelheid van je pc te verbeteren? V…

Reageer op het artikel "Hoe krijg ik mijn computer weer snel?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Softwaretester
Gepubliceerd: 08-08-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Schrijf mee!