Hoe krijg ik mijn computer weer snel?

Hoe krijg ik mijn computer weer snel? Veel mensen hebben problemen met de snelheid van de computer. Bij aanschaf was deze nog snel, maar langzaam bij beetje wordt deze steeds trager, hierbij de tips om de PC weer sneller te krijgen.

Voor de hand liggend

Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar veel mensen staan er niet bij stil dat een computer een gemiddelde houdbaarheidsdatum heeft van zo'n 4 jaar. Bedenk jezelf, heb ik de pc al langer en wordt het dan niet eens tijd voor een nieuwe?
Je kunt daarmee ontzettend veel rompslomp en tijd besparen door dingen te doen die na een maand weer voor hetzelfde resultaat zorgen.

Virus scanners

Er wordt nogal eens vergeten dat virussen een computer ook ontzettend traag kunnen maken. Heb je wel een goede virusscanner draaien? Heb je wel eens een volledige scan gedaan? Zo nee, misschien is je PC wel trager geworden omdat het getroffen is door een virus.

Services.msc

Ga eens naar het Start menu van Windows en type daar eens in SERVICES.MSC je kunt dan de services die op je pc draaien bekijken. Met de rechtermuisknop kun je de settings ervan bewerken. Misschien heb je helemaal geen printer aangesloten maar start je de services ervoor wel op? of een fax? er zijn veel sites op Internet te vinden die je helpen met de details.

Het aantal geïnstalleerde programma's

Veel mensen installeren van alles op de computer, maar nog meer mensen de-installeren vrijwel niets. De snelheid die je terug kunt winnen door programma's die je toch niet meer gebruikt, is soms opzienbarend. Dat heeft ook te maken met het registerbestand. Wat ons brengt op het volgende wat je kunt doen.....

Registerbestand checken

Het beste is om hiervoor een tool te installeren die dat automatisch regelt, zo kun je nutteloze verwijzingen uit het register halen, of tegenwoordig zelfs het registerbestand comprimeren.

Operating System er nieuw opzetten

Een hele goede manier om je computer weer een stuk sneller te krijgen is het formatteren en gewoon het Operating System er in zijn geheel opnieuw op te zetten. In principe is het een wat rigoureuze manier van de hierboven genoemde mogelijkheden.

Nieuwe gebruiker aanmaken

Het klinkt wat onlogisch maar het werkt vaak wel, het is erg makkelijk als je 'even snel snelheid moet hebben'.
Maak gewoon een nieuwe gebruiker aan. Om sommige redenen die niet altijd te verklaren zijn is een nieuwe gebruiker aanmaken de oplossing om snel tot je bestanden op de C:\ of D:\ schijf te komen.
Vooral als de PC bijna onwerkbaar is geworden maar je wilt alleen even de bestanden van de C:\ of D:\ schijf veiligstellen op een Hard Disk Drive kan het een simpele maar geniale snelle oplossing zijn om je computer weer snel werkend te krijgen.

Defragmenteren

Met de snelle harde schijven van tegenwoordig (SSD's) werkt het niet, maar met de SATA schijven kan het nog altijd voor wat snelheid zorgen.

Geheugen bijkopen of een nieuwe processor inzetten

Dit kan zeker voor snelheidswinst zorgen, maar inherent moet je dan wel het Operating System opnieuw installeren.
© 2014 - 2024 Softwaretester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om je pc sneller te makenTips om je pc sneller te makenNa verloop van tijd kun je last krijgen van een trage pc. Wat kun je zelf doen om de snelheid van je pc te verbeteren? V…
Maak je computer snellerMaak je computer snellerWanneer je een computer lang in gebruik hebt kan het gebeuren dat deze traag wordt. Programma's starten minder snel op e…

Levenscyclus Windows producten en Windows ondersteuningLevenscyclus Windows producten en Windows ondersteuningHet besturingssysteem van Windows wordt constant up to date gehouden met updates die automatisch worden gedownload en ge…
Lenteschoonmaak voor je computerLenteschoonmaak voor je computerNa een lange winter zijn de meeste mensen blij dat de lente opduikt wat voor velen ook betekent dat het tijd is om de ra…
Softwaretester (24 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.