InfoNu.nl > Pc en Internet > Onderhoud > Windows, het virtuele geheugen van je pc optimaliseren

Windows, het virtuele geheugen van je pc optimaliseren

Windows, het virtuele geheugen van je pc optimaliseren In dit artikel behandel ik de vraag hoe je het virtueel geheugen optimaal instelt en dit geheugen kunt vergroten om zo meer uit je pc te halen. Met een goede instelling van het virtuele geheugen gaan immers de prestaties van je pc met sprongen vooruit. Maar wat is eigenlijk het virtuele geheugen eigenlijk?

Wat is het virtuele geheugen?

Het virtueel geheugen is extra geheugen ten opzichte van het RAM-geheugen. Zodra het RAM geheugen onvoldoende is, spreekt Windows het virtuele geheugen aan. Bijvoorbeeld, wanneer je te veel zware programma’s tegelijkertijd gebruikt. Het is extra geheugenruimte op je harde schijf, aangemaakt met het programma pagefile.sys. Het wordt dus pas in uitzonderingsgevallen aangesproken. Eigenlijk als het niet anders meer kan.

De omvang van het virtuele geheugen

Bij de installatie van Windows krijgt het virtuele geheugen standaard een omvang van anderhalf keer het aanwezige werkgeheugen, de RAM. Meestal is dat genoeg, maar wie vaak wat zwaarder draait en onvoldoende RAM geheugen heeft, doet er goed aan, om de omvang van het virtuele geheugen te vergroten. Overigens kun je in Vista het RAM geheugen goedkoop vergroten met Windows Vista ReadyBoos.

Hoe kan ik het virtueel geheugen aanpassen?

Hoe kun je het virtuele geheugen vergroten. Ga daartoe naar Systeemeigenschappen door een dubbelklik op Computer. Kies het tabblad Geavanceerd>> Prestaties>>Instellingen en vervolgens nogmaals het tabblad Geavanceerd. Klik op Virtueel Geheugen>> Wijzigen. Gebruik voor het virtuele geheugen altijd de snelste harde schijf. Kies de snelste harde schijf voor het virtuele geheugen. Meestal is dit partitie C, waarop de Windows installatie staat. De grootte van het geheugen kun je nu aanpassen. Om de wijzigingen vervolgens toe te passen, is een herstart van de PC noodzakelijk.

Hoe kan ik het virtueel geheugen optimaliseren

Nu we weten waar we moeten zijn, om het virtuele geheugen aan te passen, rest de vraag wat de optimale grootte is. Daar kom je eigenlijk alleen achter door wat waarden te proberen. Stel nooit een te lage waarde in, bijvoorbeeld lager dan de Windows standaard instelling, want dan kan de pc crashen. Bovendien kent Windows vanaf Windows XP zelf het Microsoft Management Console, MMC. Hiermee kun je het virtuele geheugen monitoren en finetunen.

MMC gebruiken

Het gaat als volgt. Klik op Start>> Uitvoeren>> mmc en klik op OK. Ga naar de menubalk en klik op Bestand>> Module toevoegen / verwijderen. Klik onderin op Toevoegen en selecteer rechts ActiveX besturingselement. Klik weer op toevoegen. Nu opent zich de wizard ActiveX besturingselement invoegen. Klik op Volgende. Selecteer Alle categorieën, en kies de optie System Monitor Control. Klik op Volgende. Geef deze System Monitor Control een naam, bijvoorbeeld TestVH. Klik tot slot op Voltooien>> Sluiten>> OK. Terug in het Console kies je de naam van het console, TestVH. In het rechter scherm druk je op de +. Bij Items invoegen kies je voor Prestatieobject Wissel bestand. Zet de andere instellingen onderin het venster op Alle Items en In deze lijst geselecteerde exemplaren. Klik tot slot op Toevoegen>> Sluiten. Vanaf nu registreert TestVH het gemiddelde gebruik en het piek gebruik. Zodra het wissel bestand vaak wordt aangeroepen zal het Percentage piek gebruik stijgen.

Slot het aanpassen van het virtueel geheugen

Ideaal is een percentage piek gebruik tussen de 70 en 80 procent. Een te groot virtueel geheugen is namelijk ook weer zonde. Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je RAM geheugen sterk te vergroten. Wie een paar gigabyte RAM geheugen heeft kan er zelfs voor kiezen om zijn virtuele geheugen te verkleinen of zelfs op nul te zetten via Systeemeigenschappen>>Instellingen voor prestaties>>Virtueel geheugen. Wie kiest voor Geen Wissel bestand, zet het virtuele geheugen in feite op nul. Maar dat is natuurlijk alleen zinvol bij voldoende RAM geheugen.

Lees verder

© 2007 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gebruik Windows Vista ReadyBoostGebruik Windows Vista ReadyBoostAls je je werkgeheugen onder Vista wilt vergroten, maak dan gebruik van de Windows ReadyBoost. Readyboost geeft een mooi…
Partities maken en beheren in WindowsPartities maken en beheren in WindowsOp Windows Vista is vaak kritiek geuit. Sommigen vragen zich af of je niet met de installatie moet wachten totdat de voo…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Schijfdefragmentatie XP en VistaSchijfdefragmentatie XP en VistaElke maand even doen, defragmenteren onder Windows XP en Vista. Er is altijd wel een moment achter de computer dat je ev…
Ga met VMware virtueel via je usb-stickGa met VMware virtueel via je usb-stickEr zijn een paar software pakketten, die virtualisatie mogelijk maken. Enkele zeer bekende zijn de Virtual PC versies va…

Reageer op het artikel "Windows, het virtuele geheugen van je pc optimaliseren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

D. Siebnega, 16-02-2013 15:53 #2
Ik zocht een goede uitleg over het geheugen vergroten of verkleinen die heb ik hier gevonden al weet ik nog niet precies wat ik nu voor waarde in moet vullen.
In ieder geval bedankt voor het kopiëren van deze info
Mijn probleem zit in de tv kaart die geen beeld meer geeft van de tv kanalen. Ik las op een site dat het probleem opgelost kan worden dooer het RAM geheugen te verkleinen.
Heeft iemand daar ervaring mee?
Groet Douwe Reactie infoteur, 17-02-2013
Beste D. Siebnega,
In zijn algemeenheid betekent meer RAM geheugen ook een betere prestatie van video en tv kaarten. Daarbij maakt het verschil of het losse kaarten zijn of een on board applicatie. Een videokaart neemt eigen RAM geheugen mee, een on board (meestal) kaart niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gauwberg Guido, 01-02-2009 17:06 #1
Bestaat er een programma in WINDOWS XP of bij MICROSOFT om dit probleem optelossen? Ik heb altijd problemen om een spel op te starten, krijg altijd de fout melding " Virtueel geheugen te klein. Reactie infoteur, 01-02-2009
Beste Guido,
Kijk ook eens naar je RAM geheugen. Dubbelklik op Deze Computer>> Eigenschappen. Wellicht kun je er wat RAM bij doen, want alleen het virtueel geheugen ophogen, bij een te laag RAM geheugen, helpt vaak ook maar tijdelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Special: USB-stick
Reacties: 2
Schrijf mee!