7-Zip Portable is voor de zip onderweg

7-Zip Portable is voor de zip onderweg Grote bestanden kleiner maken? Zip dan je bestanden met 7-Zip Portable. Compressie van bestanden scheelt opslagcapaciteit en veel tijd bij verzenden van bestanden. Voor je portable apps zoals de usb-stick is 7 Zip Portable een mooi stukje software. Het doet meer dan inpakken alleen, bovendien is de zip toepasbaar op vele bestanden (ook rar). 7-Zip is freeware en dus gratis.

Hoe grote bestanden versturen? Via de zip


Wat is 7-Zip voor software?

Zip 7, de grote broer van de portable-versie gaat evenals de portable-versie al lang mee. De 7-Zip Portable had in februari 2019 een update naar versie V19.00. Beide programma’s zijn gerenommeerde tools om te archiveren en om in- en uit te pakken. De 7-Zip Portable is geschikt voor alles wat draagbaar en mobiel is. De USB-stick, de iPod, een draagbare harde schijf of cd. Maar het draait ook gewoon op de harde schijf van je pc. Een zip-bestand kan ook veel eenvoudiger worden verzonden per e-mail en neemt veel minder ruimte in dan het oorspronkelijke bestand doet.

Instellingen van 7-Zip Portable voor onderweg

Het programma 7-zip installeren op je USB-stick of andere portable app is zo gebeurd. Door in het menu naar Gereedschap en Opties te gaan kunnen enkele instellingen worden aangevinkt. Plaats bijvoorbeeld een vinkje bij de optie Zip in Context Menu Integreren. Dat betekent dat in Windows Verkenner de 7-Zip Portable als zipper zichtbaar wordt, wanneer een bestand met de rechter muis wordt aangeklikt. Met 7-Zip kun je unzippen, programma's uitpakken.

Welke compressie is met 7-Zip mogelijk?

7-Zip is open source software en bekend om zijn compressie in het 7z format. Het 7z format is het standaard format van 7-Zip Portable. Maar er is veel meer mogelijk. Ook is compressie mogelijk in ZIP-, GZIP-, BZIP2-, TAR-, en RAR-bestanden. 7-Zip draait zowel onder Windows als Linux. 7-Zip kan meer programma's uitpakken dan inpakken. Aanvullend kunnen namelijk ook nog worden uitgepakt de extensies RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB and NSIS.

Archiveren met 7-Zip

Ook al is archiveren in 7z-format voor deze software standaard, het is altijd nog maar de vraag of de ontvanger van je bestanden ook 7-Zip Portable gebruikt. Daarom is het aan te bevelen om te archiveren en versturen in ZIP. Met ZIP kunnen de meeste pc's wel omgaan. Een voordeel van een ZIP bestand is bovendien dat je een archiefbestand makkelijker in meerdere delen kunt opsplitsen. Dit vereenvoudigt weer het verzenden per mail. Via de optie Verdeel in Volumes en de optie Bytes kun je zelf de gewenste omvang van de archieven vaststellen. Bovendien kun je de archieven voorzien van een wachtwoord, en dat maakt het versturen van de bestanden een stuk veiliger.

Uitpakken met 7-Zip

7-Zip Portable is een snelle uitpakker (unzipper). Het handigst gaat dit uitpakken via Windows Verkenner, maar het kan ook via de optie Uitpakken in 7-Zip zelf. Als je bang bent voor het onterecht vervangen van bepaalde bestanden bij het uitpakken, is het altijd goed om de optie Alleen Vervangen Met Bevestiging aan te vinken. Dan kan het nog fout gaan als je ten onrechte een bevestiging geeft, maar je bent dan wel gewaarschuwd.

Slot

Hoe nuttig is 7-Zip Portable? Welnu, onderweg kun je, of het nu fysiek op een harde schijf, usb stick is of over het web, niet zonder een goede zipper. 7-Zip Portable is zo'n zipper. Het verkleint op een slimme manier grote bestanden, zodat ze eenvoudig te versturen en te bewaren zijn. Doen dus.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stickSnel je programma's opstarten via je usb-stick of gebruik het als opslag voor je bestanden. De usb-stick is zeer handig…
Ga met VMware virtueel via je usb-stickGa met VMware virtueel via je usb-stickEr zijn een paar software pakketten, die virtualisatie mogelijk maken. Enkele zeer bekende zijn de Virtual PC versies va…
Usb-stick handig en onmisbaarUsb-stick handig en onmisbaarDe usb-stick heeft de vertrouwde diskette vervangen. Het is dan ook een 'next generation storage device' dus een nieuw t…
Basis uitleg over iTunesBasis uitleg over iTunesItunes is een muziekprogramma van Apple. Je kan hiermee je muziek beheren, ordenen en overzetten op je iPod. Het gebruik…

Google Sky pimpt Google Earth verder opGoogle Sky pimpt Google Earth verder opTot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook…
FreeMind - orden je gedachten op de pcFreeMind - orden je gedachten op de pcBij het uitwerken van een project of het oplossen van een probleem is het vaak niet eenvoudig om een overzicht te blijve…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-08-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.