Brailleprinter: Documenten in braille afdrukken

Brailleprinter: Documenten in braille afdrukken Een brailleprinter, ook gekend als brailledrukker, is een handig hulpmiddel voor heel wat blinde en (zwaar) slechtziende personen. Het toestel drukt documenten af in braille op speciaal braillepapier of op gewoon stevig papier. Dit is handig voor op het werk, op school of in de thuissituatie. Op de markt zijn heel wat verschillende brailleprinters te vinden. Sommigen hebben naast het afdrukken in braille nog andere opties aan boord.

Kenmerken brailledrukker

Op de markt zijn diverse producenten te vinden van brailleprinters. Brailleprinters, die meestal Engelssprekend zijn, laten zich over het algemeen makkelijk bedienen. Ze beschikken over een mooi design, zijn relatief formaat, gaan lang mee en een hebben zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. De diverse toestellen verschillen op vele vlakken. Bijgevolg varieert de prijs hierin enorm. De toestellen verschillen in:
 • het aantal opties dat ze aan boord hebben,
 • de gebruikte papiersoort: continu kettingpapier of enkelzijdig (losbladig) papier,
 • de geluidsproductie van het afdrukken van braille,
 • de grootte van het toestel,
 • de printsnelheid en
 • de soort van afdrukken: enkelzijdig of dubbelzijdig.

Reliëftekeningen

Naast de gewone brailleprinters, bestaan er ook nog een aantal speciale brailleprinters die tegelijkertijd met kleureninkt en in braille afdrukken. De verschillende modellen hebben andere afmetingen en bruikbare papierformaten en daarnaast is er een verschil in de printsnelheid en prijs. Deze speciale brailleprinter waarmee de gebruiker vlot reliëfafbeeldingen maakt, gebruikt hiervoor het computerscherm en drukt dit dan af in kleur. Dit is bijvoorbeeld erg interessant voor studenten met een visuele handicap. Om deze tactiele afbeeldingen te maken, is er speciale software nodig die het document in braille en in reliëf omzet. De leverancier bezorgt deze software met licentie aan de blinde of slechtziende gebruiker. Het afdrukken gebeurt snel, het toestel drukt dubbelzijdig af, het toestel heeft een lange levensduur en is compacter dan de meeste andere toestellen. Een ander voordeel van dit toestel is dat het samenwerkt met meerdere materialen. Naast braillepapier zijn gewoon printpapier, labels, plastic, etiketten, visitekaartjes enzovoort mogelijk.

Computeraansluiting

De printers zijn zeer makkelijk aan te sluiten via USB. Voor het afdrukken van een document is speciale software voor de computer vereist. Een blinde of slechtziende persoon maakt aan de hand van een brailleleesregel en/of spraakprogramma een document aan op de computer. Vervolgens maakt een brailletekstverwerker (speciale software) dit document klaar voor een brailledruk. Enkele voorbeelden van deze tekstverwerkers zijn onder andere ViewPlus Tiger, Duxbury Braille Translator, Dolphin EasyConverter en odt2braille. De blinde of slechtziende persoon drukt hiermee eenvoudig iets af met zijn brailleprinter. Blind D Mobiel heeft een vergelijkende test van deze brailletekstverwerkers online staan.

Geluiddempende hulpmiddelen

Op de markt zijn modellen te verkrijgen die dankzij enkele technologische snufjes reeds weinig lawaai produceren. Andere brailleprinters maken best veel lawaai en daarom zijn er enkele geluiddempende hulpmiddelen op de markt verkrijgbaar.

Kap

Dankzij een geluiddempende kap vermindert het geluid van de brailledrukker met ongeveer 10 DB. Het is een lichtgewicht kap die de blinde of slechtziende gebruiker over het toestel plaatst zodat het geluid vermindert.

Kast

Met een speciale kast is de brailledrukker zeer gebruiksvriendelijk en lawaaiarm. Dankzij de geluiddempende kast is de brailleprinter eveneens te gebruiken in een gewone werkomgeving zonder collega’s te storen.

Aankoop brailleprinter

Het is goed om onafhankelijk deze toestellen te bekijken alvorens een brailleprinter aan te kopen. Bij een hulpmiddelenleverancier of op een beurs is een gebruiker in staat om dit even te testen. Voorts dient de gebruiker goed te kijken naar de situatie waarin hij de printer nodig heeft en waarvoor hij de printer gaat gebruiken. Dit maakt de keuze van een brailleprinter iets eenvoudiger. Een brailleprinter wordt in principe vergoed door de zorgverzekeraar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
3D-printing: Grote hulp voor blinden en slechtzienden3D-printing: Grote hulp voor blinden en slechtzienden3D-printing zit in de lift. Dit knap staaltje technologie maakt het ook voor blinden en slechtzienden mogelijk om de lee…
Tips voor het afdrukken van een document met printerTips voor het afdrukken van een document met printerAls je een document wilt afdrukken heb je een printer nodig. Er zijn veel verschillende printers. De meest voorkomende z…
Brailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenBrailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenEen blinde of (zwaar) slechtziende persoon gebruikt zijn oren (spraak) en/of zijn vingers (braille) om teksten te lezen.…
Lezen in braille, grootletterdruk en gesproken lectuurLezen in braille, grootletterdruk en gesproken lectuurWie houdt er niet van lezen? Even vrije tijd 's avonds of tussen de middag, en al snel grijp je naar je krant, een dagbl…

Waarom moet je een tablet kopen? 6 redenenWaarom moet je een tablet kopen? 6 redenenEen tablet is hip, modieus en zit qua formaat tussen de laptop en de smartphone in. Toch stellen mensen zich de vraag wa…
Laptop koelen met een laptop coolerLaptop koelen met een laptop coolerWerken met een laptop op schoot kan al snel vervelend worden wanneer de laptop erg warm of zelfs heet wordt. Het komt de…
Bronnen en referenties
 • Folder Erocos International, 18 maart 2008
 • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/artikels/detail/braille-editors-en-printers
 • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/index-everest-d
 • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/index-basic
 • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/viewplus-tiger
 • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/viewplus-elite
 • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/viewplus-spotdot
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-08-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.