Brailleprinter: Documenten in braille afdrukken

Brailleprinter: Documenten in braille afdrukken Een brailleprinter, ook wel brailledrukker genoemd, is een waardevol hulpmiddel voor blinde en (ernstig) slechtziende personen. Dit apparaat drukt documenten af in braille op speciaal braillepapier of op stevig papier, wat nuttig kan zijn op het werk, op school of thuis. De markt biedt een breed scala aan brailleprinters, variërend in functionaliteit en prijs. Sommige modellen hebben naast het afdrukken in braille nog aanvullende opties.

Kenmerken van brailleprinters

Brailleprinters worden door verschillende fabrikanten aangeboden en zijn meestal Engelstalig. Over het algemeen zijn deze printers gebruiksvriendelijk en beschikken ze over een aantrekkelijk ontwerp. Ze zijn relatief compact, duurzaam en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. De variatie tussen verschillende modellen is groot, wat resulteert in uiteenlopende prijzen. De belangrijkste verschillen tussen de toestellen zijn:
  • Het aantal beschikbare functies;
  • Het type papier dat wordt gebruikt: continu kettingpapier of enkelzijdig (losbladig) papier;
  • Het geluidsniveau tijdens het afdrukken van braille;
  • De grootte van het toestel;
  • De printsnelheid;
  • De mogelijkheid om enkelzijdig of dubbelzijdig af te drukken.

Reliëftekeningen

Naast reguliere brailleprinters zijn er ook speciale modellen die zowel in braille als in kleur kunnen afdrukken. Deze printers zijn uitgerust om reliëfafbeeldingen te maken, wat bijzonder nuttig is voor studenten met een visuele beperking. Ze gebruiken een computerscherm om de tactiele afbeeldingen te creëren, die vervolgens in kleur worden afgedrukt. Dit type brailleprinter vereist speciale software die het document omzet in braille en reliëf. Deze software wordt door de leverancier met een licentie verstrekt. Kenmerken van deze speciale printers zijn onder andere snelle afdrukken, dubbelzijdig afdrukken, lange levensduur en een compacter ontwerp in vergelijking met veel andere toestellen. Ze kunnen verschillende materialen verwerken, waaronder braillepapier, gewoon printpapier, labels, plastic, etiketten en visitekaartjes.

Computeraansluiting

Brailleprinters zijn eenvoudig aan te sluiten via USB. Voor het afdrukken van documenten is speciale software vereist. Een blinde of slechtziende persoon kan een document maken met behulp van een brailleleesregel en/of spraakprogramma op de computer. Vervolgens wordt het document voorbereid voor brailledruk met een brailletekstverwerker, zoals ViewPlus Tiger, Duxbury Braille Translator, Dolphin EasyConverter en odt2braille. Met deze software kan eenvoudig een afdruk worden gemaakt met de brailleprinter. Blind D Mobiel heeft een vergelijkende test met een overzicht van deze brailletekstverwerkers.

Geluiddempende hulpmiddelen

Sommige brailleprinters zijn uitgerust met technologieën die het geluidsniveau tijdens het afdrukken verminderen. Andere modellen maken echter nog steeds veel lawaai, waardoor geluiddempende hulpmiddelen nuttig kunnen zijn.

Geluiddempende kap

Een geluiddempende kap kan het geluidsniveau van de brailleprinter met ongeveer 10 dB verminderen. Deze lichte kap wordt over de printer geplaatst om het geluid te dempen.

Geluiddempende kast

Een geluiddempende kast maakt de brailleprinter bijzonder gebruiksvriendelijk en lawaaiarm. Deze kast maakt het mogelijk om de brailleprinter in een kantooromgeving te gebruiken zonder collega’s te storen.

Aankoop van een brailleprinter

Het is verstandig om onafhankelijk verschillende brailleprinters te vergelijken voordat je een aankoop doet. Dit kan bij een hulpmiddelenleverancier of op een beurs, waar je de printer zelf kunt uitproberen. Het is belangrijk om te overwegen in welke situatie je de printer gaat gebruiken en waarvoor je deze nodig hebt. Dit maakt de keuze van een geschikte brailleprinter eenvoudiger. In veel gevallen wordt de kosten van een brailleprinter vergoed door de zorgverzekeraar.

Aanvullende aandachtspunten

Bij de aanschaf van een brailleprinter kunnen de volgende factoren ook belangrijk zijn:
  • Ondersteuning en Service: Controleer of de leverancier goede ondersteuning en service biedt voor eventuele problemen met de printer.
  • Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de printer compatibel is met de gebruikte brailletekstverwerkers en andere software.
  • Onderhoudskosten: Informeer naar de kosten van onderhoud en eventuele vervangende onderdelen.
  • Training: Vraag of er trainingen of handleidingen beschikbaar zijn voor het gebruik van de printer.

Deze factoren helpen je om een geïnformeerde beslissing te maken en ervoor te zorgen dat de brailleprinter aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het afdrukken van een document met printerTips voor het afdrukken van een document met printerAls je een document wilt afdrukken heb je een printer nodig. Er zijn veel verschillende printers. De meest voorkomende z…
Brailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenBrailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenEen blinde of (zwaar) slechtziende persoon maakt gebruik van zijn oren (spraak) en/of zijn vingers (braille) om teksten…
Lezen in braille, grootletterdruk en gesproken lectuurLezen in braille, grootletterdruk en gesproken lectuurWie houdt er niet van lezen? Even vrije tijd 's avonds of tussen de middag, en al snel grijp je naar je krant, een dagbl…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…

Waarom moet je een tablet kopen? 6 redenenWaarom moet je een tablet kopen? 6 redenenEen tablet is hip, modieus en zit qua formaat tussen de laptop en de smartphone in. Toch stellen mensen zich de vraag wa…
Laptop koelen met een laptop coolerLaptop koelen met een laptop coolerWerken met een laptop op schoot kan al snel vervelend worden wanneer de laptop erg warm of zelfs heet wordt. Het komt de…
Bronnen en referenties
  • Folder Erocos International, 18 maart 2008
  • http://www.blinddmobiel.be/nl/hulpmiddelen/artikels/detail/braille-editors-en-printers
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/index-everest-d
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/index-basic
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/viewplus-tiger
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/viewplus-elite
  • http://www.integra-belgium.be/onze_producten/brailledrukkers/viewplus-spotdot
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.