Laptop koelen met een laptop cooler

Laptop koelen met een laptop cooler Werken met een laptop op schoot kan al snel vervelend worden wanneer de laptop erg warm of zelfs heet wordt. Het komt de levensduur van je notebook bovendien niet ten goede wanneer deze telkens (bijna) oververhit raakt. Gelukkig is daar iets op gevonden. Met een laptop cooler of cooling pad sla je twee vliegen in één klap: je houdt je hardware koel en daarmee veilig en het is een stuk aangenamer om te werken met je laptop op schoot, zeker met warm weer!

Laptop koelen


De temperatuur van een laptop kan hoog oplopen

Als je aan het werken bent op je laptop kan de temperatuur van dit apparaat hoog oplopen. De laptop kan zichzelf koelen door gebruik van een ingebouwde ventilator. Je merkt het wanneer deze hard moet werken: de ventilator gaat dan hard blazen en dit kun je horen. Vooral wanneer je veel vergt van je processor en videokaart gaat dit opvallen. Dit zul je bijvoorbeeld merken wanneer je een game speelt, een film bekijkt, een website bezoekt met veel grafische elementen of wanneer je veel schermen of vensters open hebt staan.

Er zijn een aantal programma's die je kunt downloaden om de CPU temperatuur van je laptop te meten zoals HWiNFO, SpeedFan, Speccy en Real Temp. De meeste programma's geven de temperatuur per onderdeel van je laptop aan. Als je merkt dat bijvoorbeeld je videokaart te heet wordt, dan kun je ervoor kiezen om de snelheid ervan iets terug te schroeven en vervolgens te kijken of de kwaliteit nog acceptabel is.

Tot welke temperatuur je laptop op mag lopen is afhankelijk van het model dat je hebt. Over het algemeen is het te prefereren om de temperatuur bij intensief gebruik onder de 75 graden Celsius te houden. Loopt de temperatuur op tot boven de 85 graden Celsius dan zul je waarschijnlijk snel te maken krijgen met verschijnselen als het vastlopen van programma's (bevriezen van het scherm) of zelfs het automatisch uitschakelen en opnieuw opstarten van de laptop bij oververhitting.

Laptop cooler helpt je laptop een handje

Maak je intensief gebruik van je laptop door er bijvoorbeeld veel films op te kijken, veel te downloaden of games op te spelen, dan is het aan te raden gebruik te maken van een laptop cooler om de temperatuur te beheersen. Een laptop cooler (ook wel koeler, chill mat of cooling pad) is een accessoire speciaal ontwikkeld om de laptop een handje te helpen wanneer de interne ventilator niet afdoende in staat is dit te doen. Overigens kan het ook gewoon fijn zijn om een cooler te gebruiken wanneer je op een warme dag met je laptop op schoot zit.

Laptop coolers zijn te onderscheiden in actieve en passieve coolers. Een actieve laptop cooler - verreweg het populairst en meest gebruikt - koelt de laptop door het genereren van een extra luchtstroom onder de laptop door middel van één of meer extra ventilatoren. Warme lucht wordt zo van het apparaat afgeblazen en afgedreven. De cooler kan door middel van een USB worden aangesloten op de laptop. Passieve coolers werken op een ander manier. Ze bevatten vaak een materiaal zoals organisch zout om de warmte van de laptop te absorberen. Een passieve cooler is alleen handig wanneer je een laptop gebruikt die uit zichzelf naar de zijkant ventileert. Bij een laptop die zelf naar de onderkant ventileert kan een passieve cooler juist een blokkerend effect hebben op de warmteafvoer. Passieve koelers werken vaak maar een beperkt aantal uren waarna ze eerst zelf moeten afkoelen.

Goede en betaalbare laptop coolers

Een van de best verkochte laptop coolers op Bol.com anno 2018 is de Cooler Master Notepal U3 Plus. Deze werd bovendien als een van de besten getest door de website Top Ten Reviews. Deze aluminium cooling pad heeft drie fans van 80mm in doorsnee, die in snelheid verstelbaar zijn. Door het lichtgewicht aluminium vormt het weinig extra belasting wanneer je de laptop op schoot gebruikt. De cooler maakt opvallend weinig geluid wanneer je hem gebruikt. Voor de Cooler Master Notepal U3 Plus betaal je circa 45 euro (2018).

Een goedkopere optie is de Trust Frio Koelstandaard. Deze heeft één grote ventilator van 160mm met USB-voeding. De geperforeerde metalen bovenplaat zorgt voor een optimale luchtstroom. De hoogte is bovendien in te stellen zodat je de standaard zo kunt gebruiken dat het voor jou het meest comfortabel is bij het typen. Deze is al verkrijgbaar vanaf circa 18 euro (2018).

Wil je zeker weten dat de cooling pad niet te groot of te klein is voor jouw laptop of wil je deze onder verschillende apparaten kunnen gebruiken, dan is de NewStar NSLC200 wellicht een goede optie. Deze notebook cooler is namelijk in de breedte verstelbaar. Doordat de helling van de pad kan worden ingesteld kun je deze bovendien precies op maat maken en daarmee RSI klachten helpen voorkomen. Met zijn 296 gram is deze koeler ook erg licht in gewicht. De NewStar NSLC200 is al verkrijgbaar vanaf een prijs van 17 euro (2018).
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…
Help, mijn pc wordt heet en valt uit!Help, mijn pc wordt heet en valt uit!Ben je enthousiast aan het werk op je computer, dan heb je kans dat de temperatuur van je pc verder oploopt dan gewenst.…
Oververhitte laptop afkoelenOververhitte laptop afkoelenEr is niks frustrerender dan het uitvallen van je laptop terwijl je met allerlei belangrijke dingen bezig bent. Je zult…
Tafeltje voor op bed speciaal voor gebruik laptopTafeltje voor op bed speciaal voor gebruik laptopAls je vaak al liggend op bed gebruik maakt van je laptop dan kan dit op den duur leiden tot rugklachten. Dit komt omdat…

Brailleprinter: Documenten in braille afdrukkenBrailleprinter: Documenten in braille afdrukkenEen brailleprinter, ook gekend als brailledrukker, is een handig hulpmiddel voor heel wat blinde en (zwaar) slechtziende…
Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook?Wat is een Chromebook nu eigenlijk? De Chromebook is een computer met het besturingssysteem van Google: Chrome OS. De Ch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kropekk Pl, Pixabay
  • http://computertotaal.nl/vraag-en-antwoord/9229/betrouwbare-manier-temperatuur-meten-weergeven-software
  • http://nl.hardware.info/forum/threads/hoe-zie-ik-temperatuur-gpu.259843/
  • http://laptop-coolers-review.toptenreviews.com/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 30-08-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.